Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Urgencie nepomohli: Rezort životného prostredia nestíha metodiku pre veterné parky

Sekcia plánu obnovy na Úrade vlády už v marci upozornila ministerstvo životného prostredia, aby sa poponáhľalo s reformami pre rozvoj veternej energie na Slovensku. Po takmer dvoch mesiacoch konštatuje, že proces stagnuje, hoci mal rezort dosť peňazí na viac úradníkov. Ministerstvá, zodpovedné za jednotlivé reformy a míľniky v Pláne obnovy a odolnosti, pravidelne ukazujú Národnej implementačnej a […]
Menej ako 1 min. min.

Sekcia plánu obnovy na Úrade vlády už v marci upozornila ministerstvo životného prostredia, aby sa poponáhľalo s reformami pre rozvoj veternej energie na Slovensku. Po takmer dvoch mesiacoch konštatuje, že proces stagnuje, hoci mal rezort dosť peňazí na viac úradníkov.

Ministerstvá, zodpovedné za jednotlivé reformy a míľniky v Pláne obnovy a odolnosti, pravidelne ukazujú Národnej implementačnej a koordinačnej autorite – NIKA, aký pokrok v ich plnení dosiahli. Tá včera (23. mája) považuje plnenie míľnikov a cieľov pre veternú energetiku, za ktoré je zodpovedné Ministerstvo životného prostredia (MŽP), ako „kritické“ a úlohu označila červenou farbou, ktorá signalizuje, že nebola splnená v stanovenom termíne.

Do konca tohto roka má rezort stihnúť právnu úpravu pre takzvané go – to zóny, čo sú oblasti zvlášť vhodné pre rozvoj veterných elektrární a zverejniť návrh metodiky pre tvorbu týchto oblastí. Až potom môže Slovensko žiadať od Európskej komisie šiestu platbu z plánu obnovy. Ďalšou fázou, ktorá má byť hotová do konca roka 2025, má byť následné vytvorenie týchto zón a uplatňovanie spomínanej metodiky. Od splnenia aj tohto míľnika sa bude odvíjať ôsma žiadosť o platbu.

Slovensko nestíha napísať pravidlá pre veterné elektrárne, ohrozuje to peniaze z plánu obnovy

Plán obnovy mal naštartovať rozvoj veternej energie na Slovensku, zatiaľ ju však skôr brzdí. Za meškania definície dvoch lokalít pre veterné parky aj metodiky pre výstavbu ďalších môžu podľa Úradu vlády aj personálne výmeny na rezorte životného prostredia. 

Personálna otázka

V marci NIKA konštatovala, že v plnení týchto dvoch krokov zo strany rezortu nenastal „žiadny posun“. Dôvod videla v organizačných a personálnych zmenách na MŽP.

Na konci mája hovorí, že v implementácii reformy došlo len k malému pokroku. Pripomína, že na realizáciu týchto úloh dostalo ministerstvo „vyčlenené dostatočné finančné prostriedky v oblasti administratívnych kapacít“ a malo by prijať „organizačno-technické a personálne opatrenia za účelom úspešnej implementácie reformy“.

„Kľúčové je zabezpečenie signifikantného pokroku v príprave metodiky na určenie akceleračných zón zo strany MŽP internými kapacitami MŽP alebo externými odborníkmi,“ navrhuje NIKA. Za posledné mesiace odišli z rezortu viacerí riaditelia sekcií aj radoví úradníci.

Slovensko musí vytvoriť zóny pre vietor a zmapovať geotermálne vrty, už len pre financie

Jadro pomáha Slovensku čeliť výzvam, no potenciál má aj v geotermálnej energii a vetre. Metodiku pre rozvoj veterných parkov a certifikáciu 60 geotermálnych vrtov v pláne obnovy by si však nemalo nechávať na poslednú chvíľu, odporúča eurokomisia.

NIKA chce viac spolupráce

Ministerstvo životného prostredia je v rámci plánu obnovy zodpovedné aj za vytvorenie právneho rámca, ktorý by bol naklonený rozvoju obnoviteľných zdrojov na Slovensku. Na to však musí naštartovať koordináciu a spoluprácu so sekciou energetiky ministerstva hospodárstva, zdôrazňuje NIKA. Ide najmä o oblasti regulácie energetiky, územného plánovania a ďalších povoľovacích konaní „v strešnej koordinácii MŽP SR pre zabezpečenie transparentného a participatívneho procesu.“

Odporúča, aby rezort životného prostredia pokračoval v rokovaniach so zainteresovanými aktérmi pri príprave zmien právnych predpisov, návrhu metodiky a pilotných go-to zón, ako aj v rámci zmien legislatívy v gescii MŽP, najmä zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, EIA.

Rezort životného prostredia pre EURACTIV Slovensko potvrdil, že aktuálne identifikuje legislatívne a procesné bariéry rozvoja veternej energie a stanovuje rozsah podporných expertných štúdií.

„Na ich základe sa stanovia kritériá pre výber oblastí vhodných na rozvoj veternej energie z pohľadu ochrany prírody, technických aspektov pripojiteľnosti do sústav či ochrany zdravia obyvateľstva. Ministerstvo životného prostredia SR v tejto súvislosti aktívne komunikuje a spolupracuje so všetkými dôležitými hráčmi,“ napísalo tlačové oddelenie.

Pravidlá pre veterné elektrárne napíše jadrová spoločnosť a ČEZ, hrozí konflikt záujmov

Vláda zverila napísanie pravidiel pre oblasti vhodné na výstavbu veterných parkov štátnej Jadrovej energetickej spoločnosti, ktorej 49-percentným vlastníkom je český energetický gigant ČEZ.

Nový zákon o EIA spĺňa požiadavky len čiastočne

Zdĺhavé a zložité povoľovacie procesy nových projektov OZE sú jednou z hlavných prekážok rozvoja obnoviteľných zdrojov na Slovensku. To mal zmeniť plán obnovy, ktorý si dal za cieľ ich zrýchliť.

Na to bola potrebná novela zákona o EIA, ktorú nové vedenia MŽP dalo na pripomienkovanie v skrátenom legislatívnom konaní. Hoci je novela momentálne po prvom čítaní v parlamente, NIKA v nej vidí viacero problémov. Obáva sa, že schvaľovaná podoba zákona nemusí naplniť všetky požiadavky Vykonávacieho rozhodnutia Rady, ktoré je pre plán obnovy záväzný.

Hoci novela obsahuje úpravy, ktoré sú v súlade s reformou, „najmä čo sa týka tabuľky prahových hodnôt pre plné posúdenie a zisťovacie konanie, nateraz neobsahuje ustanovenia, prostredníctvom ktorých by mohlo byť preukázané splnenie všetkých požiadaviek,“ konštatuje sekcia plánu obnovy.

Ako čiastočné riešenie NIKA navrhuje, aby rezort vypracoval tabuľku zhody a v nej definoval, nakoľko sa zákon o EIA, ktorý je teraz v parlamente, zhoduje s pôvodným plánom – vykonávacím rozhodnutím Rady EÚ, ktorý schválila eurokomisia.

Rezort odpovedal, že „procesné a ďalšie potrebné opatrenia na úrovni MŽP alebo jemu podriadených organizácií, ako aj ďalšie zmeny by mali vyplynúť z neskorších legislatívnych zmien, najmä z ďalšej novely zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, plánovanej na jeseň 2024.“

„Je potrebné predísť riziku, že takýto postup nebude v súlade so stanoveným záväzkom,“ kontruje NIKA.

Vláda do smernice o diaľniciach schovala opatrenia ohrozujúce prírodu aj práva verejnosti

Smernica TEN-T má zabezpečiť dopravné prepojenie Európy, no rezort dopravy do nej zaradil aj pravidlá pre strategické investície. Tie podľa mimovládiek okliešťujú práva ľudí a samospráv a idú proti európskym smerniciam na ochranu prírody.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie