Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Urobte to až v auguste a tuje prežijú aj tuhú zimu. Záhradníci na to často zabúdajú

16.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dmitrii Pridannikov). Tuja brabant alebo tuja smaragd často zdobia naše pozemky. Tvoria krásne živé ploty a potešia oko počas celého roka. Zima je však pre nich napriek zdaniu aj náročnejším obdobím, preto musíte tieto rastliny na chladnejšie mesiace riadne pripraviť. Najlepší čas na to je práve teraz. Ako pripraviť […]
Menej ako 1 min. min.

16.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dmitrii Pridannikov).

Tuja brabant alebo tuja smaragd často zdobia naše pozemky. Tvoria krásne živé ploty a potešia oko počas celého roka. Zima je však pre nich napriek zdaniu aj náročnejším obdobím, preto musíte tieto rastliny na chladnejšie mesiace riadne pripraviť. Najlepší čas na to je práve teraz.

Ako pripraviť tuje na zimu?
Foto: shutterstock/Dmitrii Pridannikov

Tuje sú veľmi obľúbené nielen vďaka svojmu vzhľadu, ale aj preto, že sa pomerne ľahko pestujú. Aj začínajúci záhradníci by mali byť schopní bez väčších problémov vypestovať krásny a hustý živý plot, ktorý vám už niekoľko rokov po výsadbe poskytne želaný pocit súkromia. Musíte však sledovať dôležité termíny. Niektoré z nich súvisia so strihaním tují a najmä ten augustový môže mať veľký význam.

Kedy prerezávať tuje? Tieto dátumy si musíte zapamätať

Prerezávanie je spolu s pravidelným zalievaním a hnojením najdôležitejšou súčasťou starostlivosti o tuje. Malo by sa vykonávať trikrát ročne: koncom marca/apríla, v júni a v auguste. Čas na záverečný rez sa teda pomaly končí. Našťastie to nie je vôbec zložité. Najlepšie je zaobstarať si vopred špeciálne nožnice na živý plot alebo konáre, ktoré vám prácu výrazne uľahčia. Augustový rez zahŕňa odrezanie približne 10 až 15 centimetrov od samotného vrcholu rastliny ako aj skrátenie výhonkov umiestnených na vrchole asi o 1-2 centimetre. Toto ošetrenie sa vykonáva len na kríkoch, ktoré sú aspoň rok staré a presiahli výšku 1,5 metra. Prečo je však prerezávanie také dôležité a prečo je rozhodujúci augustový termín?

Strihanie v auguste zabezpečí, že tuje porastú do výšky a do šírky.
Foto: shutterstock/Africa_pink

Strihanie vášho živého plotu podľa vyššie uvedeného postupu zabezpečí, že rastliny porastú do výšky a do šírky. A pokiaľ ide o načasovanie, augustový rez poskytne výhonkom dostatok času na zacelenie v priaznivých poveternostných podmienkach. Strihanie na jeseň a v zime by mohlo skončiť odumretím rastliny. Žiaľ, to nie je jediný faktor, ktorý môže vašim tujam poškodiť. Pozornosť treba venovať aj hnojeniu.

Ako pripraviť tuje na zimu? Dôležité je nielen prerezávanie

Koniec augusta a začiatok septembra je čas, keď prechádzate na jesenné hnojenie tují. To znamená, že by ste sa mali vyhnúť hnojivám s vysokým obsahom dusíka. Dusík totiž stimuluje rastliny k rastu a tvorbe mladých výhonkov. Ak sa však objavia tak neskoro, znamená to, že do zimy nestihnú zdrevnatieť. To ich následne vystavuje mrazu a v dôsledku toho by bol celý krík oslabený. Preto je vhodné spoliehať sa na hnojivá bohaté najmä na fosfor a draslík. Môžu to byť buď hotové výrobky dostupné v záhradkárskych obchodoch, alebo doma vyrobené živiny pre tuje, ako napríklad prevarená zeleninová voda (nevyhnutne nesolená!) alebo odvar z banánových šupiek.

Jesenné hnojivá by mali obsahovať fosfor a draslík, preto sa oplatí siahnuť po domácom hnojive z banánových šupiek.
Foto: shutterstock/VVVproduct

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nie je pravda, že pri tujách nič nerastie. Najlepšie prostredie pre tuje

Hnednú tuje v záhrade? Existuje na to jednoduchý a lacný spôsob

The post Urobte to až v auguste a tuje prežijú aj tuhú zimu. Záhradníci na to často zabúdajú appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie