Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Urychleně opusťte Libanon, vyzývají země své občany. Česko se připravuje na kritický vývoj

Německé ministerstvo zahraničí uvedlo, že zvyšuje krizovou úroveň na svých diplomatických misích v Bejrútu a rovněž v Ramalláhu a v Tel Avivu, píše agentura AFP. To znamená, že rodinní příslušníci diplomatů budou evakuováni do Německa či na bezpečné místo v regionu. „Personál na místě se sníží s ohledem na to, aby mise byly stále schopné […]
Menej ako 1 min. min.

Německé ministerstvo zahraničí uvedlo, že zvyšuje krizovou úroveň na svých diplomatických misích v Bejrútu a rovněž v Ramalláhu a v Tel Avivu, píše agentura AFP. To znamená, že rodinní příslušníci diplomatů budou evakuováni do Německa či na bezpečné místo v regionu. „Personál na místě se sníží s ohledem na to, aby mise byly stále schopné plnit své úkoly,“ uvedlo ministerstvo.

ČTĚTE TAKÉ: Nejvyšší vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtvý, potvrdilo hnutí. Měl zahynout při náletu

Americké ministerstvo zahraničí nařídilo odjezd z Libanonu rodinným příslušníkům amerických diplomatů a povolilo odjezd zaměstnanců americké ambasády v Bejrútu, kteří nejsou nezbytně nutní pro chod úřadu, napsala agentura AP. Současně Washington vyzval americké občany, aby Libanon opustili, dokud lze využít komerčních letů. Americká diplomacie zdůvodnila své kroky „leteckými údery v Bejrútu a nestabilní a nepředvídatelnou situací napříč Libanonem“.

Londýn vybídl britské občany, aby Libanon opustili „prvním dostupným letem“. To však bude stále obtížnější, neboť řada leteckých společností přestává do Bejrútu létat. S ohledem na zhoršenou bezpečnostní situaci a intenzivnější vzdušné útoky agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) dnes doporučila aerolinkám, aby nelétaly do Libanonu ani do Izraele.

V Libanonu je téměř sto Čechů

Na českém velvyslanectví v Libanonu je pět zaměstnanců. „Ministerstvo zahraničních věcí má pro případ těchto situací zavedené postupy a mechanismy, které při kritickém vývoji aktivuje,“ sdělila Mariana Wernerová z odboru komunikace úřadu. Zatím k tomu Česko nepřistoupilo.

České ministerstvo zahraničí v sobotu odpoledne také sdělilo, že v cestovatelském systému Drozd aktuálně registruje 98 Čechů v Libanonu. Ministerstvo už loni v říjnu vyzvalo české občany k opuštění země s ohledem na bezpečnostní situaci, a to v návaznosti na eskalaci napětí po teroristických útocích Hamásu na území Izraele a na izraelskou ofenzivu v palestinském Pásmu Gazy. Ve svém stále platném doporučení Černínský palác varuje před veškerými cestami do Libanonu.

VÍCE K TÉMATU: Izrael zaútočil na hlavní ústředí Hizballáhu v Bejrútu. Má jít o největší úder na baštu hnutí

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie