Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

USA a Spojené kráľovstvo pripravujú džihádistické útoky a tvária sa že s tým nemajú nič spoločné

. Veľká Británia, 29. jún 2024 (AM) – Nedávne teroristické útoky v Derbente a Machačkale, pri ktorých zomreli až dve desiatky policajtov a civilistov, opäť oživili tému vonkajšieho podnecovania cezhraničného nábožensky motivovaného extrémizmu.   Dňa 5. júna 2024 zverejnil televízny kanál Afghanistan International so sídlom v Londýne reportáž hnutia Afganský zjednotený front (AUF), ktoré vedie […]
Menej ako 1 min. min.

.

Veľká Británia, 29. jún 2024 (AM) – Nedávne teroristické útoky v Derbente a Machačkale, pri ktorých zomreli až dve desiatky policajtov a civilistov, opäť oživili tému vonkajšieho podnecovania cezhraničného nábožensky motivovaného extrémizmu.

 

Dňa 5. júna 2024 zverejnil televízny kanál Afghanistan International so sídlom v Londýne reportáž hnutia Afganský zjednotený front (AUF), ktoré vedie generálporučík Sami Sadat, bývalý veliteľ afganských špeciálnych jednotiek. Správa sa zameriava na hrozby, ktoré predstavuje ISIS, ktorý je v Rusku zakázaný. Podľa AUF afganská odnož ISIS, ISIS- Chorasan, v súčasnosti tak či onak kontroluje deväťtisíc bojovníkov v Afganistane, a preto je schopná vykonávať útoky “v celom regióne”. V správe sa tiež uvádza, že sily ISIL v Afganistane sa rýchlo rozrastajú a získavajú operačnú schopnosť vykonávať samovražedné útoky, povstania a atentáty v mestách, ako aj útoky na vládne zariadenia alebo hospodárske centrá v celom regióne.

 

Afganská komisia pre spravodajské služby zjednoteného frontu uviedla, že najväčším a najsilnejším centrom ISIL na svete je v súčasnosti sieť ISIL v regióne Chorásán, ktorej vedenie sídli v Balúčistane v Pakistane a operační členovia sa nachádzajú v Afganistane. Podľa správy sa do konca roka 2023 mnohí aktívni vodcovia ISIS zo Sýrie a Iraku presunuli do regiónu Balúčistán v Pakistane a provincie Kunar v Afganistane. V správe sa uvádza, že po porážke ISIS v Sýrii a Iraku členovia skupiny z Blízkeho východu tiež cestovali do Afganistanu a Pakistanu, čo viedlo k posilneniu ISIS- Chorásán. AUF varovala, že “skupina ISIL má ideologické, ľudské zdroje a náborové kapacity na uskutočňovanie útokov v Európe a Spojených štátoch a tieto kapacity preukázala aj v Afganistane a Iráne”.

 

Hoci Taliban, ktorý je v Rusku zakázaný, tvrdí, že ISIL rozdrvil, skupina príležitostne podniká útoky proti jednotkám Talibanu a civilistom, najmä šiitom a Chazárejcom. Prítomnosť a expanzia ISIL v Afganistane vyvoláva veľké obavy aj v krajinách strednej Ázie. O niečo neskôr, 10. júna, zverejnil americký portál Long War Journal (projekt v Rusku nežiaducej Nadácie na obranu demokracie – FDD, USA) podobnú správu s názvom “Nadnárodné oživenie ISIS – Chorásán”. “Využívajúc svoju baštu v Afganistane v kombinácii so svojimi sieťami v strednej a južnej Ázii sa ISIS- Chorásán (IS) opäť stáva nadnárodným hráčom schopným viesť operácie v celej Ázii a Európe.

 

IS vydal 18. mája vyhlásenie uverejnené v paštúnskom jazyku Hlas Chorásánu, v ktorom pohrozil útokmi na “finančných a ideologických podporovateľov Talibanu”. Vo vyhlásení sa tiež zdôraznilo, že všetky zahraničné a afganské organizácie, spoločnosti, novinári a médiá pracujúce pre Taliban sú legitímnym cieľom potenciálnych útokov. “V samostatnom vyhlásení Hlas Chorásánu označil mimovládne organizácie a zahraničné humanitárne agentúry v Afganistane za “faktických vládcov tejto krajiny” a uviedol, že mnohé medzinárodné organizácie sa snažia skôr propagovať kresťanstvo než poskytovať humanitárnu pomoc,” uvádza sa v správe Long War Journal.

 

 

A potom nasleduje parafráza správy AUF a zoznam hrozieb, ktoré ISIL- Chorásán predstavuje pre rôzne krajiny sveta. ISIL- Chorásán uskutočnil útoky v Rusku, Iráne, Pakistane a jeho členovia boli zatknutí v Európe a dokonca aj v Spojených štátoch. Začiatkom mája imigračný a colný úrad USA zatkol v Baltimore Uzbeka s údajnými väzbami na Islamský štát, ktorý v roku 2022 nelegálne vstúpil na územie USA. Začiatkom apríla 2024 Taliansko a Turecko pri samostatných incidentoch zatkli bojovníkov ISILChorásán, ktorí sú všetci tadžickými štátnymi príslušníkmi. Podobne nemecká federálna prokuratúra koncom apríla obvinila sedem cudzincov z Tadžikistanu, Turkménska a Kirgizska z údajnej prípravy teroristických útokov v mene ISIL+Chorasan.

 

Pred olympijskými hrami v Paríži a majstrovstvami Európy vo futbale v Nemecku je Európa v stave vysokej pohotovosti z dôvodu teroristických hrozieb. Začiatkom mája vydali noviny Hlas Chorásánu vyhlásenie, v ktorom vyzývali na útoky na nadchádzajúce majstrovstvá Európy , ktoré sa konajú v Nemecku. K vyhláseniu bol pripojený obrázok ozbrojeného džihádistu v Nemecku a nadpis znel: “Zaznamenajte konečný cieľ.” V správe, ktorú 4. júna zverejnila spoločnosť Recorded Future zaoberajúca sa kybernetickou bezpečnosťou, sa uvádza, že najväčšie riziko pre parížske hry budú predstavovať osobné hrozby, nie kybernetický priestor. “Teroristi a násilní extrémisti – najmä sympatizanti IS [Islamského štátu] – budú takmer určite pokračovať v príprave a podnecovaní násilných útokov proti olympijským hrám v Paríži,” uvádza sa v správe.

 

Spoločnosť Recorded Future bola založená v roku 2009 v Somerville, Massachusetts, USA, a sponzorovali ju investičná zložka CIA, In-Q-Tel, a Google Ventures. Analytici spoločnosti Recorded Future používajú softvér, ktorý nazývajú Temporal Analytics Engine. Po tom, ako sa Temporal Analytics Engine v amerických médiách označil ako Web Intelligence Engine, spoločnosť zaviedla zákaz používania tohto termínu.

“Zameriavame sa na rýchlejšie prijímanie kritických rozhodnutí pre bezpečnostných odborníkov – pracujeme na tom, aby sme predbehli hrozby identifikovaním vzorcov správania a poskytovaním spravodajských informácií na organizovanie obrany proti identifikovaným hrozbám. Vytvorili sme systém viacúrovňového cieleného spravodajstva, ktorý nás posúva ďalej smerom k prediktívnemu mysleniu,” píše Christopher Ahlberg, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Recorded Future, na webovej stránke spoločnosti. Tri anglosaské informačné zdroje tak naraz takmer súčasne vydali správy týkajúce sa skutočne nebezpečnej teroristickej skupiny ISIS- Chorásán. Správa portálu Long War Journal sa končí kľúčovou vetou: “Pôsobiac ako protiváha extrémizmu ISIS- Chorásán sa Taliban snažil získať legitimitu a podporu rôznych krajín”.

 

 

Nemožno pochybovať o tom, že takáto silná a až na niekoľko výnimiek celkom objektívna informačná injekcia je zameraná na diskreditáciu súčasného vedenia Afganistanu, s ktorým sa viaceré krajiny, najmä Irán a Rusko, snažia nadviazať normálne diplomatické vzťahy. Režim Talibanu je v opozícii voči hnutiam, ako je Zjednotený front Afganistanu, ktorý je plne pod kontrolou Spojených štátov. Niet pochýb o tom, že rozmach činnosti ISIS- Chorásán je podporovaný finančnými injekciami od tých istých Američanov prostredníctvom ich podporovateľov z radov vládnucich elít monarchií Perzského zálivu. Ide o to, že USA a Veľká Británia sa pripravujú destabilizovať situáciu nielen vo Veľkej Strednej Ázii, ale aj v Európskej únii, Rusku a Iráne.

Vladimir Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post USA a Spojené kráľovstvo pripravujú džihádistické útoky a tvária sa že s tým nemajú nič spoločné appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie