Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

USA chcú zaplniť Taiwanský prieliv tisíckami dronov

. USA. 17.jún 2024 (AM) – Dňa 12.6.2024 bola upriamená pozornosť na prepis brífingu zástupkyne tlačového tajomníka Pentagonu Sabriny Singh, ktorá priamo nekomentovala výroky admirála Paparo, veliteľa INDOPACOM-u uverejnené v denníku The Washington Post dňa 10.6.2024.   Rozhovor admirála Paparo pre denník The Washington Post Jedna z otázok smerovala na článok v rubrike Názor denníku […]
Menej ako 1 min. min.

.

USA. 17.jún 2024 (AM) – Dňa 12.6.2024 bola upriamená pozornosť na prepis brífingu zástupkyne tlačového tajomníka Pentagonu Sabriny Singh, ktorá priamo nekomentovala výroky admirála Paparo, veliteľa INDOPACOM-u uverejnené v denníku The Washington Post dňa 10.6.2024.

 

Rozhovor admirála Paparo pre denník The Washington Post
Jedna z otázok smerovala na článok v rubrike Názor denníku The Washington Post, ktorý sa volal “Americká armáda plánuje “Hellscape”, aby odradila Čínu od útoku na Taiwan” s podtitulom “Najvyšší veliteľ americkej armády pre Áziu však tvrdí, že čas na realizáciu plánu sa kráti.”

 

V článku, ktorý napísal Josh Rogin sa píše:
Prezident Si Ťin-pching vyzval Čínsku ľudovú oslobodzovaciu armádu, aby bola pripravená násilne dobyť Taiwan do roku 2027. Spojené štáty americké spolu s regionálnymi partnermi musia zabezpečiť, aby čínska invázia nemohla uspieť. Podľa najvyššieho predstaviteľa americkej armády v Tichomorí tento plán závisí od rýchlej výstavby a nasadenia tisícok nových bezpilotných lietadiel, ktoré by sa vyrojili v Taiwanskom prielive a zamestnali čínsku armádu, kým nepríde ďalšia pomoc. Čas na premenu týchto plánov na realitu sa však kráti.

 

V rámci svojej dlhodobej politiky “strategickej nejednoznačnosti” sa Spojené štáty nikdy nezaviazali postaviť sa na obranu Taiwanu, ak Čína zaútočí. Prezident Biden opakovane povedal, že pošle americkú armádu na obranu Taiwanu, hoci vo svojom najnovšom rozhovore pre Time pridal nové upozornenie: “Záležalo by to na okolnostiach.”

 

Zdá sa, že je menej pravdepodobné, že prezident Donald Trump zasiahne v mene Taiwanu, keď povedal senátorovi Republikánskej strany, keď bol v úrade, že ak Čína zaútočí, “neexistuje nič, čo by sme s tým mohli urobiť” (alebo zrozumiteľnejšie “nie je f—— vec, ktorú s tým môžeme urobiť.”).

 

Pre každého amerického prezidenta by bolo veľmi ťažké poslať Američanov, aby bránili malú demokraciu na druhom konci sveta. To je dôvod, prečo je plán A odradiť Si Ťin-pchinga od pokusu o inváziu tým, že sa uistí, že sa nikdy nepozrie cez Taiwanský prieliv a neuvidí ľahké víťazstvo, povedal mi admirál Samuel Paparo, nový šéf amerického indo-pacifického velenia v interview.
“Chcú ponúknuť svetu krátku, ostrú vojnu, aby to bola hotová vec (v zmysle fait accompli) predtým, ako sa svet dá dokopy,” povedal mi Paparo na okraj každoročného dialógu Shangri-La, ktorý organizuje Medzinárodný inštitút pre strategické štúdie. “Mojou úlohou je zabezpečiť, aby odteraz do roku 2027 a neskôr boli americké ozbrojené sily a spojenci schopní zvíťaziť.”

 

Pravdepodobnou stratégiou Číny je premôcť Taiwan masívnym útokom s minimálnym varovaním, povedal Paparo. Si Ťin-pching nechce zopakovať chybu ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine v roku 2022, keď počiatočná rozsiahla ruská invázia zlyhala a zmenila sa na dlhú opotrebovávaciu vojnu.

 

Kľúčom k zmareniu predpokladanej stratégie Si je americká stratégia s názvom “Hellscape” (zóna pekla, pekelné územie), povedal mi Paparo. Myšlienka je taká, že akonáhle sa čínska invázna flotila začne presúvať cez 100-míľovú vodnú cestu, ktorá oddeľuje Čínu a Taiwan, americká armáda nasadí tisíce bezpilotných ponoriek, bezpilotných hladinových lodí a leteckých dronov, aby zaplavila oblasť a poskytla Taiwancom, USA a partnerským silám čas na reakciu plnou silou.
“Chcem premeniť Taiwanský prieliv na bezpilotné peklo pomocou množstva utajovaných schopností,” povedal Paparo. “Aby som im mohol na mesiac úplne znepríjemniť život, čím získam čas na zvyšok všetkého.”
“Nemôžem vám povedať, čo v tom je,” odpovedal, keď ho tlačili do podrobností. “Ale je to skutočné a je to realizovateľné.”

 

Jednou z možností v rámci stratégie Hellscape má byť údajne nasadenie dronov AeroVironment Switchblade 600, ktoré sú známe z ukrajinského bojiska a dlho o nich nebolo počuť. Aktuálne sa im spravila reklama v podobe údajného zničenia vozidla ruského systému PVO Buk-M2. Z videa však nie je evidentné, že by útočil Switchblade 600.

 

 

Existujú nejaké verejné náznaky, že plán Hellscape napreduje. V marci ministerstvo obrany oznámilo, že vynaloží 1 miliardu dolárov na program s názvom “Replicator” na vybudovanie rojov bezpilotných povrchových lodí a vzdušných dronov práve pre túto misiu. Paparo povedal, že program Replicator ukazuje, že Spojené štáty sa tiež poučili z rusko-ukrajinskej vojny, kde Ukrajina inovovala technológiu dronov.

 

Termín dodania týchto systémov nie je jasný. Ak roje dronov nebudú pripravené, keď príde útok, mohlo by to zvýšiť vyhliadky na dlhotrvajúci konflikt, ktorý by spôsobil veľké straty pre námorné a vzdušné sily USA a pravdepodobne by sa rozšíril o spojencov ako Japonsko, Južnú Kóreu a Filipíny, podľa väčšiny cvičných vojnových hier vykonaných v amerických think-tankoch.

 

Aj keď sa “Hellscape” realizuje včas, samotné roje dronov sa nevyrovnajú masívnej armáde Pekingu na jeho strane prielivu. Čínska ľudová oslobodzovacia armáda rekordnou rýchlosťou rozširuje svoje jadrové, námorné, letecké, kybernetické, spravodajské a elektronické bojové kapacity. Podľa Paparo je čínsky vojenský rozpočet pravdepodobne trojnásobok toho, čo Peking verejne tvrdí, čo by znamenalo približne 700 miliárd dolárov ročne. Podľa listu, ktorý v marci zaslal Kongresu Paparov predchodca, je rozpočet Indo-pacifického velenia tento rok podfinancovaný o 11 miliárd dolárov.

 

Financovanie obranného plánu nie je jediným problémom. Americká armáda v súčasnosti nemá žiadny spoľahlivý spôsob, ako zastaviť čínske hypersonické rakety typu “zabijak lietadlových lodí”. (ide o YJ-21 spomínané aj v predchádzajúcich článkoch o možnej vojne v Ázii). Americké vesmírne prostriedky sú tiež zraniteľné voči čínskemu útoku. Vojenské dodávky na Taiwan výrazne meškajú. Japonskí predstavitelia mi povedali, že Bidenova administratíva váha s požiadavkou Tokia na zriadenie novej spoločnej pracovnej skupiny, ktorá by pomohla pripraviť sa na konflikt o Taiwan alebo v Juhočínskom mori, kde je Čína tiež čoraz agresívnejšia.

 

Plánovanie komplikuje aj to, že invázia v plnom rozsahu nie je jedinou možnosťou Si. Čína by mohla prestať útočiť a jednoducho ostrov zablokovať, ako sa zdalo minulý mesiac po tom, čo Taiwan inauguroval prezidenta Lai Ching-teho, ktorý je tiež označovaný ako William Lai. Peking tiež používa ekonomický nátlak, politické zasahovanie a dezinformácie na nátlak na taiwanský ľud, aby sa znovuzjednotil a ovplyvnil jeho zmýšľanie. Boj proti týmto hrozbám nespadá do pôsobnosti indicko-pacifického velenia. Ako vojenský predstaviteľ nemá Paparo žiadnu oficiálnu úlohu v medzinárodnej diplomacii, ale má silné názory na to, čo nazýva čínska “revanšistická, revizionistická a expanzívna” vláda. Domnieva sa, že štyri desaťročia, keď sa Západ pokúšal presvedčiť Čínu, aby sa politicky liberalizovala, zlyhali a uvoľnili cestu novej, nebezpečnejšej ére pre Áziu.

 

“Región má dve možnosti. Prvým je, že sa môžu podriadiť a v konečnom dôsledku sa vzdať časti svojich slobôd… alebo sa môžu ozbrojiť až po zuby,” povedal mi. “Oba prípady majú priame dôsledky na bezpečnosť, slobodu a blahobyt občanov Spojených štátov amerických.”

 

Paparo má pravdu. Nikto si nemyslí, že preteky v zbrojení v Ázii sú ideálnym výsledkom. Ak však Peking trvá na pretekoch v zbrojení, USA a ich partneri si nemôžu dovoliť prehrať. Ako povedal George Washington: “Byť pripravený na vojnu je jedným z najúčinnejších prostriedkov na zachovanie mieru.” Bez ďalších krokov Washingtonu môže Xi čoskoro dospieť k záveru, že Taiwan je jeho.

 

Jednou z možností v rámci stratégie Hellscape údajne má byť nasadenie rojov dronov zbrojovky Northrop Grumman/Shield AI V-BAT. Ukážka zlietanosti 3 (troch) dronov spred 9 mesiacov.

 

Čína tvrdí, že je schopná čeliť stratégii „Hellscape”

Na článok denníka The Washington Post už zareagovali aj čínski analytici a zdôraznili, že Čína je schopná vysporiadať sa s americkou stratégiou „Helllscape”. V zásade sa zhodujú na tom, že Čína by mohla zrkadlovo čeliť americkej stratégii dronov ich nasadením rojov dronov ešte väčšom meradle.

 

 

Čína využíva drony aj mierovým spôsobom. Ukážka zlietanosti 1500 (tisíc päťsto) dronov, ktoré na nočnej oblohe vytvorili pohyblivú figúru čínskeho draka spred 11 mesiacov.

 

 

Proti americkým dronom by tak spočiatku bojovali roje čínskych dronov. V denníku South China Morning Post napríklad bola zverejnená odpoveď dvoch čínskych analytikov. Fu Qianshao uviedol, že nový americký operačný plán vychádza z toho, čo sa deje vo vojne na Ukrajine, a je novou stratégiou vyvinutou na pozadí upadajúceho amerického lodiarskeho priemyslu.
“V posledných rokoch sa čínske vojenské a civilné bezpilotné lietadlá rýchlo rozvíjali,” povedal a poznamenal, že Čína a USA sú na rovnakej úrovni v oblasti dronových rojov.

 

Čínske drony letia ako roj bambusovým porastom, autonómne sa vyhýbajú prekážkam aj vzájomným kolíziám. Ukážka spred dvoch rokov:

 

„USA by však nemali zabúdať, že Čína má najväčšiu kapacitu výroby dronov na svete. Na vysporiadanie sa s protivníkmi využijeme aj veľké množstvo vzdušných robotov. Američania by sa mali zamyslieť nad tým, ako sa vysporiadať s väčšou flotilou dronov Ľudovej oslobodzovacej armády Číny, ako by im čelili,” povedal Fu.
“Je možné, že USA rozmiestnia tisíce dronov do Taiwanského prielivu, ale kľúčové je, že budú napadnuté ich letecké základne a máme sériu protiopatrení vrátane elektromagnetického rušenia alebo nových metód ich zachytenia a zničenia.”

 

Ďalší čínsky poradca Song Zhongping povedal, že Ľudová oslobodzovacia armáda by mohla nasadiť bezpilotné systémy využívajúce pokročilú technológiu umelej inteligencie vo väčšom meradle na boj proti rojom amerických dronov.

 

Roje čínskych vojenských dronov na videu z roku 2020:

 

Záver. Brian Berletic sa vo svojom najnovšom videu zamýšľa nad tým, či sa nájde kandidát na dobrovoľníka v úlohe ázijskej Ukrajiny. Spochybňuje tézu, že snahou USA je odradiť Čínu od útoku, naopak chcú ho vyprovokovať a dúfajú, že vojna oslabí Čínu a Rusko až na úroveň bodu rozpadu ZSSR v roku 1991.

 

 

Zároveň tým USA tlačia Čínu a Rusko do aliancie, ktorú nikdy nechceli vidieť a ktorá by pre amerických jastrabov nemusela byť taká letmá a sympatická ako čínsko-ruské súznenie v nasledujúcom videu:

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post USA chcú zaplniť Taiwanský prieliv tisíckami dronov appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie