Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

USA podľa zdroja vnímajú prelom v rokovaniach medzi Izraelom a Hamasom, niektoré otázky pretrvávajú

Palestínske militantné hnutie Hamas pomerne zásadne zmenilo svoj postoj k potenciálnej dohode s Izraelom o prímerí a prepustení rukojemníkov, naďalej ale pretrvávajú nevyriešené otázky súvisiace s uvedením dohody do praxe. Vo štvrtok to podľa agentúry Reuters povedal vysokopostavený predstaviteľ Spojených štátov. “Dosiahli sme prelom,” uviedol citovaný zdroj. Uzavretie dohody však neočakáva v priebehu nasledujúcich dní. […]
Menej ako 1 min. min.

Palestínske militantné hnutie Hamas pomerne zásadne zmenilo svoj postoj k potenciálnej dohode s Izraelom o prímerí a prepustení rukojemníkov, naďalej ale pretrvávajú nevyriešené otázky súvisiace s uvedením dohody do praxe. Vo štvrtok to podľa agentúry Reuters povedal vysokopostavený predstaviteľ Spojených štátov.

“Dosiahli sme prelom,” uviedol citovaný zdroj. Uzavretie dohody však neočakáva v priebehu nasledujúcich dní. V súvislosti s posunom v postoji Hamasu vyjadril nádej, že to povedie k paktu, ktorý by bol krokom k trvalému prímeriu v Pásme Gazy.

Izraelské sily prenikli ďalej do Šudžája a do Rafahu, zabili šesť ľudí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo štvrtok informoval amerického prezidenta Joea Bidena o rozhodnutí vyslať delegáciu, ktorá bude pokračovať v prerušených rozhovoroch s hnutím Hamas o prepustení rukojemníkov.

“Domnievame sa, že sa tu otvára pomerne významná príležitosť, a vítame pripravenosť premiéra (Netanjahua) pokúsiť sa ju využiť tým, že splnomocní svoj vyjednávací tím na priame zapojenie,” uviedol zdroj z Bidenovej administratívy.

Netanjahu však podľa istého izraelského predstaviteľa na stretnutí s vyjednávačmi pred učinením rozhodnutia znovu zdôraznil, že vojna v Pásme Gazy skončí “až po dosiahnutí všetkých jej cieľov – a ani o chvíľu skôr”.

Šéf Úradu OSN Griffiths varoval pred rozšírením vojny v Gaze do Libanonu, ostreľovanie pokračuje

Kancelária izraelského premiéra nespresnila, kde sa bude konať ďalšie kolo rokovaní s Hamasom. Izraelské médiá však naznačili, že delegácia vedená šéfom izraelskej rozviedky Mosad Davidom Barneom onedlho vycestuje do katarskej Dauhy, doplnil portál The Times of Israel.

Súčasná verzia dohody je založená na návrhu, ktorý verejnosti koncom mája predstavil Biden. Tento návrh zahŕňa postupné prepustenie izraelských rukojemníkov a stiahnutie izraelských síl z enklávy v dvoch fázach. Hovorí tiež o prepustení palestínskych väzňov, pričom obnova Gazy a návrat tiel zosnulých rukojemníkov by prišli v poslednej tretej fáze.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie