Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

USA povolili uzdu. Ukrajinci smú ich zbrane použiť v celom ruskom pohraničí

Spojené štáty povolili Ukrajine používať nimi dodané zbrane kdekoľvek v prihraničných regiónoch Ruska, odkiaľ ruská armáda útočí na ukrajinské územie. Povolenie sa tak už nevzťahuje len na miesta v blízkosti Charkova, píše portál Politico s odvolaním sa na nemenovaných amerických činiteľov. Zmena podľa portálu prichádza niekoľko týždňov po tom, ako Američania dali v tichosti ukrajinskej […]
Menej ako 1 min. min.

Spojené štáty povolili Ukrajine používať nimi dodané zbrane kdekoľvek v prihraničných regiónoch Ruska, odkiaľ ruská armáda útočí na ukrajinské územie. Povolenie sa tak už nevzťahuje len na miesta v blízkosti Charkova, píše portál Politico s odvolaním sa na nemenovaných amerických činiteľov.

Zmena podľa portálu prichádza niekoľko týždňov po tom, ako Američania dali v tichosti ukrajinskej armáde zelenú k útokom zbraňami z USA proti cieľom na ruskom území v reakcii na zosilnený ruský tlak na Charkov.

Sú to legitímne vojenské ciele. Ukrajinská armáda sa prihlásila k útokom na ruské rafinérie a radarové stanice

Druhé najväčšie ukrajinské mesto leží len niekoľko desiatok kilometrov od hraníc s ruskou Belgorodskou oblasťou a Rusi naň často útočia raketami alebo leteckými bombami. Washington pôvodne uvádzal, že jeho povolenie sa obmedzuje na príhraničie s Charkovskou oblasťou a na nasadenie amerických zbraní sa vzťahovali aj ďalšie obmedzenia, podotýka Politico.

Ukrajinské jednotky odvtedy americké zbrane k útokom na Rusko použili najmenej raz, keď zničili ciele v Belgorode a dokázali zadržať ruský postup. Ukrajinskí a európski činitelia však naliehali na Spojené štáty, aby svoje reštrikcie ďalej zmiernili a umožnili Ukrajine útočiť aj inde na ruskom území.

Bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan v utorok v televízii PBS povedal, že dohoda s Ukrajinou ohľadom používania amerických zbraní sa vzťahuje na “ktorékoľvek miesta, odkiaľ ruské sily prichádzajú z ruskej strany na Ukrajinu s cieľom obsadiť ďalšie jej územie”.

Spojené štáty prioritne pošlú protivzdušné strely Ukrajine, oznámil Biely dom

Rusko v posledných dňoch naznačuje, že by čoskoro mohlo podniknúť ofenzívu proti severoukrajinskému mestu Sumy, ktoré tiež leží v blízkosti spoločných hraníc. Ak sa tak stane, Ukrajinci budú môcť americké zbrane použiť aj tam, povedal Sullivan.

Zdroje portálu tvrdia, že povolenie na útoky v ruských prihraničných regiónoch neznamená posun od rozhodnutia týkajúceho sa výlučne Charkova. Pôvodné povolenie Američania podľa nich dali v kontexte ruského vpádu cez hranice Charkovskej oblasti, ale nevylučovalo možnosť zásahu proti možným ďalším cezhraničným útokom.

Na podmienke, že Ukrajinci nesmú používať na údery na ruskom území americké zbrane dlhého dosahu, sa nič nemení, poznamenal jeden z činiteľov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie