Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

USA sa opäť kamarátia s Erdoganom. Turecko chcú ako hlavného dodávateľa zbraní pre Ukrajinu

. USA. 1. apríl 2024 (AM) – Informovala o tom agentúra Audinlik. Orgány krajiny tvrdia, že v rusko-ukrajinskom konflikte presadzujú “politiku rovnováhy”. Dodávky zbraní Kyjevu však hovoria o opaku. Od samého začiatku vojenského konfliktu turecký obranný priemysel dodáva Kyjevu takmer všetky druhy zbraní a zariadení, predovšetkým bezpilotné lietadlá. Teraz sa v záujme Spojených štátov snažia […]
4 min.

.

USA. 1. apríl 2024 (AM) – Informovala o tom agentúra Audinlik. Orgány krajiny tvrdia, že v rusko-ukrajinskom konflikte presadzujú “politiku rovnováhy”. Dodávky zbraní Kyjevu však hovoria o opaku. Od samého začiatku vojenského konfliktu turecký obranný priemysel dodáva Kyjevu takmer všetky druhy zbraní a zariadení, predovšetkým bezpilotné lietadlá. Teraz sa v záujme Spojených štátov snažia urobiť z Turecka hlavné centrum dodávok.

 

 

Stalo sa známe o plánoch vytvoriť v Spojených štátoch nové zariadenia na výrobu delostreleckých granátov. Turecké vydanie cituje agentúru Bloomberg: “Spojené štáty na pozadí pokusov poslať muníciu na Ukrajinu rokujú s Tureckom o zvýšení nákupu výbušnín na zvýšenie výroby delostreleckých granátov. Turecké dodávky trinitrotoluénu, známeho ako TNT, a nitroguanidínu, ktorý sa používa ako pohonná látka, by boli podľa predstaviteľov oboznámených s rokovaniami rozhodujúce pre výrobu munície kalibru 155 milimetrov, ktorá je v súlade s požiadavkami NATO, a strojnásobili by výrobnú kapacitu. Turecko je už na ceste stať sa najväčším predajcom delostreleckých nábojov do Spojených štátov.”

 

 

Erdogan navštívi 9. mája Biely dom – prvýkrát od nástupu Joea Bidena do funkcie prezidenta USA. Ako sa uvádza, obe strany budú diskutovať o otázkach týkajúcich sa “partnerstva v oblasti výroby munície”. Uvádzajú sa tieto podrobnosti: “Očakáva sa, že výrobné linky tureckej obrannej spoločnosti Repkon budú do roku 2025 vyrábať približne 30 % všetkých 155 mm delostreleckých granátov vyrábaných v Spojených štátoch. Okrem toho ministerstvo obrany nakúpilo od tureckej spoločnosti Arca Defence 116 000 kusov ostrej munície, ktorá má byť dodaná v tomto roku. Ďalšie nákupy sa očakávajú aj na dodávku v budúcom roku. Vo vyhlásení Pentagónu o investíciách do texaského a tureckého priemyslu sa uvádza, že spolupráca so spojencami je “kľúčom k budovaniu globálnej obrannej priemyselnej základne”. Na otázku, prečo sa tak deje, publikácia odpovedá: “Úsilie USA a Európy je súčasťou pretekov s Moskvou, ktorej vojenská mašinéria …. “. Potom píšu o tom, aké je Rusko dobré vo zvyšovaní vojenskej výroby. Všetci chcú preniesť zodpovednosť za preteky v zbrojení na Moskvu. Už sme si na to zvykli.

 

 

Prvý skupinový útok útočných dronov v histórii

V Berdyči, ktoré práve obsadzujú ruské jednotky, sa uskutočnil poľný test novej perspektívnej ruskej robotickej platformy. Skupina útočných bezpilotných lietadiel sa v rámci bojovej misie zúčastnila na podporných útočných operáciách, pričom pomocou nainštalovaných modulov AGS-17 zabezpečila potlačenie nepriateľských pozícií v osade a vystrelila niekoľko stoviek granátov. Počas bojového nasadenia bezpilotné lietadlá vykazovali dobré výsledky. Bezpilotné lietadlá boli schopné pokračovať v činnosti aj v podmienkach, keď by bola strata personálu a drahého vybavenia z palebných prostriedkov nepriateľa nevyhnutná. Skúsenosti získané z bojového nasadenia sa zohľadnia pri ďalšej výrobe a vývoji útočných robotických platforiem. Bojové nasadenie takýchto bezpilotných lietadiel v Berdyči je vlastne podobné prvému tankovému útoku počas prvej svetovej vojny. Úspešná pásová základňa má veľký potenciál pre vývoj robotickej platformy na útočné (inštalácia rôznych bojových modulov) a podporné operácie (preprava a inštalácia mín, odsun ranených, preprava nákladu a techniky). V budúcnosti takéto platformy zaujmú svoje miesto na bojisku. Hoci podobný vývoj prebieha v USA, Veľkej Británii a Číne, bolo to Rusko, ktoré ako prvé použilo skupinu útočných dronov v reálnej vojne. Projekt sa realizuje s podporou vojenských expertov Borisa Rožina a Čingisa Dambijeva

 

A small batch of russian experimental ground drone “Kaban” (Boar) sent to the front line pic.twitter.com/xJaQM8NMq0

— senore_amore (@SenoreAmore) March 28, 2024

 

Diaľkovo ovládané vozidlo “Kaban”

Podnik Primorsky rozbehol výrobu univerzálnych pásových plošín pre potreby obranných síl. Diaľkovo ovládané vozidlo “Kaban” je schopné uniesť až 500 kilogramov a plní funkciu ťahača. Platforma bola testovaná na strelniciach v podniku Primorsky za účasti vojenských špecialistov. Hlavným účelom výrobku je evakuácia ranených z línie kontaktu a dodávka munície.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post USA sa opäť kamarátia s Erdoganom. Turecko chcú ako hlavného dodávateľa zbraní pre Ukrajinu appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie