Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Útroby skrývajúce vážne riziká. Aká je nová nádej pre hrubé črevo?

Trávenie a jeho orgány sú pre mnohých z nás akousi samozrejmosťou, nad ktorou vôbec neuvažujeme až do momentu, kým nás nejakým spôsobom nepotrápi. Predovšetkým na jeho poslednú časť hľadíme neraz s dešpektom, pritom nás ohrozuje viac, ako si myslíme. Dlhodobo patríme spolu s Maďarskom medzi svetových rekordérov vo výskyte rakoviny hrubého čreva a tiež úmrtnosti […]
Menej ako 1 min. min.

Trávenie a jeho orgány sú pre mnohých z nás akousi samozrejmosťou, nad ktorou vôbec neuvažujeme až do momentu, kým nás nejakým spôsobom nepotrápi. Predovšetkým na jeho poslednú časť hľadíme neraz s dešpektom, pritom nás ohrozuje viac, ako si myslíme.

Dlhodobo patríme spolu s Maďarskom medzi svetových rekordérov vo výskyte rakoviny hrubého čreva a tiež úmrtnosti naň, pritom patrí pri včasnej diagnostike k onkologickým diagnózam s najlepšími vyhliadkami. No nejde len o nádory.

Naše hrubé črevo, lebo o ňom bude dnes reč, si zaslúži povestné „hýčkanie a opateru“, pretože macošská starostlivosť sa nám môže nepríjemne vypomstiť. Na čo si teda dávať pozor? Kedy zbystriť pozornosť a aké jednoduché kroky môžu znamenať veľkú zmenu?

Expert na mikrobióm: Väčšina probiotík je marketingový ťah, môže si ich vyrobiť hocikto

Črevo v ohni

Hrubé črevo nadväzuje v rámci tráviaceho traktu na tenké, v ktorom prebieha hlavná časť samotného trávenia živín. Meria 100 až 150 cm a jeho funkciou je dokončiť proces trávenia. Prebieha v ňom najmä vstrebávanie vody, niektorých vitamínov a solí. Jeho úlohou je i dočasne skladovať stolicu.

Pri pasáži obsahu z tenkého čreva do hrubého čreva sa pomaly presúvajú nestrávené zvyšky potravy, voda, žlčové farbivá a odlúpené bunky sliznice. Približne 18 až 30 hodín po jedle sa obsah dostáva do esovitej kľučky a do konečníka. Na obsah hrubého čreva výrazne pôsobí aj činnosť baktérií, ktoré v ňom normálne žijú (črevný mikrobióm). Niektoré baktérie vytvárajú vitamíny komplexu B a vitamín K.

V posledných desaťročiach pribúda celosvetovo, najmä v takzvaných vyspelých krajinách, predovšetkým zápalových ochorení čriev. Pobolievanie brucha, únava alebo chudnutie, to sú najčastejšie signály zápalových ochorení čriev, ktorými na Slovensku podľa odhadov trpí minimálne 13 000 ľudí a ich počty každoročne pribúdajú.

K tým najvážnejším patria Crohnova choroba a ulcerózna kolitída, ktoré sa zaraďujú medzi takzvané idiopatické črevné zápaly (IBD). Pri Crohnovej chorobe zápal môže postihnúť ktorúkoľvek časť tráviaceho traktu, najčastejšie však hrubé a tenké črevo. Ako sa píše na stránkach Slovak Crohn Clubu, na rozdiel od ulceróznej kolitídy zápal postihuje črevo do hĺbky, v celej šírke steny, pričom medzi postihnutými úsekmi sú úseky zdravej sliznice. Vyznačuje sa náhlym začiatkom a rýchlym vývojom komplikácií, ktoré si vyžadujú chirurgickú liečbu.

Najčastejšími sú poruchy črevnej priechodnosti, vznik vnútorných alebo i vonkajších píšťal a abscesov. Ulcerózna kolitída zasahuje len hrubé črevo a vo väčšine prípadov trvá po celý život. Je charakteristická obdobiami záchvatov a obdobiami remisie, keď je pacient bez nepríjemných príznakov. K nim patria predovšetkým krvavé hnačky rôznej intenzity, bolesti brucha a bolestivé nutkanie na stolicu a zhoršujú sa najmä v stresovom období či po dlhšom užívaní liekov …

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie