Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Uvarili ste príliš veľa cestovín? Nie je to problém. Neplytvajte nimi a pripravte si z nich chutný nákyp

13.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mehmet Cetin). Nech prvý hodí kameňom ten, kto nikdy neuvaril príliš veľa cestovín na večeru. Ak do hrnca nahádžete porcie „na počkanie“, môže sa stať, že vám zostane trochu veľa cestovín. Hneď po jedle je dobré použiť zvyšné cestoviny na vytvorenie nového pokrmu. Nižšie uvádzame náš návrh na chutný […]
Menej ako 1 min. min.

13.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mehmet Cetin).

Nech prvý hodí kameňom ten, kto nikdy neuvaril príliš veľa cestovín na večeru. Ak do hrnca nahádžete porcie „na počkanie“, môže sa stať, že vám zostane trochu veľa cestovín. Hneď po jedle je dobré použiť zvyšné cestoviny na vytvorenie nového pokrmu. Nižšie uvádzame náš návrh na chutný nákyp.

Uvarili ste príliš veľa cestovín? Nie je to problém.
Foto: shutterstock.com/Mehmet Cetin

Predpokladá sa, že optimálna porcia na dospelého človeka je 100 až 150 gramov cestovín. Vtedy existuje šanca, že ich zjete doslova všetky. Pri príprave cestovín pre väčší počet ľudí však niekedy zostane v hrnci príliš veľa. Hneď po jedle je vhodné myslieť na ďalšie jedlo, pretože cestoviny sa časom stávajú nepožívateľnými a môžu byť nebezpečné pre zdravie.

Dá sa jesť, ale buďte opatrní

Či už ide o špagety, fusilli alebo niťovky, všetky tieto cestoviny sa dajú konzumovať aj niekoľko dní po uvarení. Je však dobré spotrebovať všetky zvyšky, ktoré po uvarení pokrmu zostali, pretože zle uskladnené cestoviny môžu byť nositeľmi nebezpečných baktérií.

Ak sa chcete vyhnúť otrave jedlom, použite zvyšné cestoviny ešte v ten istý deň. Príprava šalátu za studena môže pomôcť nebezpečným baktériám. Hovoríme o baktérii Bacillus cereus, ktorá zodpovedá za dva typy otráv v našom tele: hnačku a zvracanie. Baktériu možno nájsť v korení, ryži alebo práve v cestovinách. Za normálnych okolností je baktéria pre náš organizmus neškodná, ale v priaznivých podmienkach sa začne množiť, a to môže viesť k otrave jedlom.

Ak neplánujete hneď pripraviť nový pokrm, cestoviny ihneď uložte do chladničky.
Foto: shutterstock.com/Andrey_Popov

Ako správne skladovať uvarené cestoviny

Ak chcete zachovať čerstvosť a chuť dlhšie, kľúčom je správne skladovanie. Ak neplánujete hneď pripraviť nový pokrm, cestoviny ihneď uložte do chladničky. Zabránite tým množeniu baktérií a tiež zabezpečíte, aby cestoviny nestratili svoj tvar alebo sa nezlepili. Dobrým spôsobom je zaliať cestoviny v cedníku studenou vodou alebo ich pred vložením do chladničky pokvapkať olivovým olejom a premiešať. Nádoba, v ktorej chcete cestoviny skladovať, by mala byť vzduchotesná, aj to pomôže udržať ich čerstvosť.

Ak neviete, čo so zvyškom uvarených cestovín, vyskúšajte tento recept na rýchly a jednoduchý nákyp. Väčšinu produktov nájdete vo svojej chladničke.

Zapekanie z toho, čo máte v chladničke – rýchly recept

Ingrediencie:

zvyšok uvarených cestovín (ak je cestovín málo, môžete ich uvariť toľko, koľko sa ich zmestí do nádoby vhodnej na pečenie),

olivový olej,

niekoľko strúčikov cesnaku,

cibuľa,

šunka, klobása alebo slanina, ak ich máte v chladničke,

paradajkové pyré alebo paradajková omáčka,

strúhaný syr (mozzarella, parmezán, grana padano),

soľ a korenie,

nepovinne niekoľko lístkov bazalky.

Ak neviete, čo so zvyškom uvarených cestovín, jednoducho ich zapečte v rúre.
Foto: instagram/@savoryelite2024

Na panvici rozohrejte lyžicu olivového oleja a orestujte na kocky nakrájanú cibuľu. Môžete pridať kúsky šunky, klobásy alebo slaniny, alebo ak máte radi všetko naraz. Keď cibuľa zosklovatie, pridajte na plátky nakrájaný cesnak. Ku koncu smaženia pridajte paradajkovú omáčku a varte, kým sa nezredukuje.

Uvarené cestoviny zmiešajte s trochou olivového oleja a spojte s ostatnými prísadami. Všetko podľa chuti osolíte a okoreníte.

Preneste do misky vhodnej do rúry a posypte centimetrovou vrstvou syra. Pečte 20-25 minút pri teplote približne 170 – 190 stupňov.

Po tomto čase by mal byť nákyp pripravený na podávanie. Ak nie je vopred dostatočne prepečený, môžete ho ešte na niekoľko minút vložiť do rúry.

Pri ukladaní pokrmu na taniere pridajte niekoľko lístkov bazalky podľa chuti.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tieto cestoviny sú jednoduchšie ako bolognese. Kombinácia ingrediencií vás prenesie do Talianska

Cuketové rezance v novej verzii. Spoznajte rýchly zoštíhľujúci šalát, ktorý zvládnete raz-dva

The post Uvarili ste príliš veľa cestovín? Nie je to problém. Neplytvajte nimi a pripravte si z nich chutný nákyp appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie