Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Uvarte, ochlaďte a naplňte fľašu. Bohato postriekané paradajky budú bez vošiek

24.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia_Panait). Uprostred jari môžete na každom kroku pozorovať plný rast a rozkvet mnohých rastlín. V tomto období tiež paradajky intenzívne pracujú, čoho výsledkom sú zrelé a šťavnaté červené plody. Prekážkou v tomto plnohodnotnom počínaní môžu byť hladné vošky, ktoré majú v obľube najmä mladé sadenice paradajok. Ak chcete vyhrať […]
3 min.

24.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia_Panait).

Uprostred jari môžete na každom kroku pozorovať plný rast a rozkvet mnohých rastlín. V tomto období tiež paradajky intenzívne pracujú, čoho výsledkom sú zrelé a šťavnaté červené plody. Prekážkou v tomto plnohodnotnom počínaní môžu byť hladné vošky, ktoré majú v obľube najmä mladé sadenice paradajok. Ak chcete vyhrať boj so škodcami, reagujte rýchlo a použite domáci postrek. Ako na to?

Čím postrekovať paradajky, aby ste ich oslobodili od vošiek? 
Foto: shutterstock/Anastasia_Panait

Majú vošky rady paradajky?

Polovica mája prešla úplne bez povšimnutia. Prvé dva týždne mesiaca sme strávili upratovaním záhrad, sadením plodín a pomalým prebúdzaním spiacich druhov. Práve teraz je ten správny čas na sadenie sadeníc paradajok do pôdy. V tomto štádiu ich pravdepodobne neohrozia náhle mrazy a prudké výkyvy teplôt.

To však neznamená, že sú úplne bez škodlivých faktorov. Nebezpečenstvo môže prísť z najmenej očakávanej strany. Paradajky sa veľmi často stávajú obeťou vošiek, čo je hmyz, ktorý sa zaraďuje medzi chrobáky. Treba mať na pamäti, že šťavnaté a veľmi zrelé druhy bývajú napadnuté tromi druhmi škodcov. Patria medzi nich vošky:

bavlníková,

broskyňová.

Najčastejšie sa vyskytuje voška broskyňová, ktorá sa začína živiť paradajkami v máji a júni. Najčastejšie to spadá do dvoch období. Prvým je obdobie kvitnutia a druhým je nasadzovanie plodov vo vrcholových častiach rastliny.

Voška broskyňová patrí k hospodársky najškodlivejším voškám.
Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz

Ako sa zbaviť vošiek z paradajok?

Škody spôsobené voškami sú viditeľné najmä na výhonkoch, listoch a kvetných púčikoch. Neustále hladní votrelci prepichujú rastlinné tkanivá a vysávajú bunkovú šťavu, čo sa prejavuje žltnutím listov a púčikov. Ďalším vedľajším účinkom môže byť prenos nebezpečných vírusov. Môžete odradiť vošky od obhrýzania rastúcich paradajok? Ako záchrana sa osvedčil postrek cibuľou.

Na prípravu domáceho prípravku potrebujete asi 75 g cibule, ktorú nakrájate na malé kocky, vložíte do veľkého hrnca a pridáte 10 litrov filtrovanej vody. Hrniec postavíte na horák a pomaly ho zohrievate 25-30 minút. Po uplynutí tejto doby musíte byť trpezliví a nechať zmes úplne vychladnúť. Ďalším krokom je precedenie tekutiny do fľaše s rozprašovačom a začatie postrekovania postihnutých paradajok. Ide o nákladovo efektívny spôsob boja proti voškám a zároveň chráni paradajky pred hubovými chorobami.

Zalievanie paradajok cibuľovým vývarom

Ľahko pripraviteľný odvar z cibule je nielen vynikajúcim prostriedkom proti voškám, ale aj prostriedkom na posilnenie sadeníc paradajok. Je bohatý na množstvo živín a bioaktívnych látok, čím pozitívne ovplyvňuje vývoj rastlín pestovaných v záhrade. Prečo používať cibuľový odvar pri pestovaní paradajok? Odborníci poukazujú na niekoľko faktorov. Zoznam zahŕňa:

odpudzovanie škodcov – intenzívna a veľmi charakteristická aróma cibule pôsobí ako ochranný štít nielen proti voškám, ale aj roztočom;

podpora rozvoja koreňového systému – pravidelné používanie cibuľových zásob stimuluje intenzívny rozvoj koreňového systému, vďaka čomu paradajky ľahšie prijímajú vodu a živiny z pôdy;

poskytuje cenné živiny – ak sa pozriete na zloženie cibuľového vývaru, zistíte, že je bohatý na horčík, draslík a fosfor. Tieto prvky sa považujú za nevyhnutné pre správny vývoj a rast paradajok.

Postrek z cibule obsahuje množstvo živín a bioaktívnych látok.
Foto: shutterstock/FotoHelin Pixabay

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Paradajky budú šťavnaté a veľké. Moja babička pridáva tento odpad do zeme

Paradajky ako sen? Zakopte ich do zeme a tešte sa z úrody

The post Uvarte, ochlaďte a naplňte fľašu. Bohato postriekané paradajky budú bez vošiek appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie