Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Uvarte vo vode, pridajte med a citrón. Pite denne a znížite si hladinu cukru v krvi

19.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jr images). Jeseň a zima sú obdobím, keď vládnu horúce a hrejivé nápoje. Nevyplatí sa však vzdať sa ich ani na jar a v lete. Čaje na báze prírodných zložiek sú vynikajúce na hydratáciu a podporu normálnej funkcie organizmu. Jedným z nich je výživný petržlenový odvar. Ako si ho […]
Menej ako 1 min. min.

19.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jr images).

Jeseň a zima sú obdobím, keď vládnu horúce a hrejivé nápoje. Nevyplatí sa však vzdať sa ich ani na jar a v lete. Čaje na báze prírodných zložiek sú vynikajúce na hydratáciu a podporu normálnej funkcie organizmu. Jedným z nich je výživný petržlenový odvar. Ako si ho pripraviť? Tu je niekoľko tipov.

Jeseň a zima sú obdobím, keď vládnu horúce a hrejivé nápoje. Nevyplatí sa však vzdať sa ich ani na jar a v lete. Čaje na báze prírodných zložiek sú vynikajúce na hydratáciu a podporu normálnej funkcie organizmu.
Foto: shutterstock/Jr images

Na čo pomáha petržlenová infúzia?

Čerstvá petržlenová vňať je mimoriadne bohatým zdrojom cenného vitamínu C. Je nevyhnutnou zložkou pre správne fungovanie organizmu a celého imunitného systému. Zabezpečenie správnej hladiny urýchľuje hojenie rán a chráni aj pred rastom baktérií spôsobujúcich zubný kaz. Petržlen vypestovaný v záhrade alebo kúpený na blízkom trhu poskytuje prístup ku kyseline listovej, ktorá je okrem iného zodpovedná za tvorbu červených krviniek.

Cenné vlastnosti bylinky môžeme využiť aj prostredníctvom výživného nálevu. Prečo ho piť? Lekári zdôrazňujú:

lepšia absorpcia železa,

znižuje riziko infarktu,
zlepšenie prirodzeného metabolizmu,

zníženie výskytu nežiaducich infekcií,

posilnenie štruktúry vlasov a zlepšenie zraku,

zmiernenie tráviacich problémov

.predchádzanie vzniku zápalov v ústnej dutine,

Petržlen pri vysokej hladine cukru a nepravidelnej menštruácii

Vývoj medicíny v mnohých aspektoch presahuje naše najsmelšie predstavy. To však neznamená, že osvedčené ľudové prostriedky sa stali minulosťou. Naše babičky a prababičky s obľubou používali petržlen ako prírodný liek na zníženie nadmerne vysokej hladiny cukru v krvi. Moderný výskum potvrdil opodstatnenosť tohto riešenia a zdôraznil, že správne pripravený odvar môže pomôcť lepšie kontrolovať hladinu cukru a má aj antidiabetický účinok.

Ďalšie použitie petržlenového koncentrátu pomôže rozlúsknuť nepravidelnú menštruáciu. Oneskorenie a ťažkosti s vypočítaním, kedy príde ďalšia menštruácia, najčastejšie súvisia s hormonálnymi poruchami. Ukázalo sa, že myricistín a apiol, dve účinné zlúčeniny prítomné v petržlenovej vňati, majú silný účinok pri podpore tvorby estrogénu, ktorý reguluje hormóny.

Výživný odvar z petržlenu pripravíte za pár minút a potrebujete naň len tri alebo štyri základné ingrediencie. Základom nálevu je čerstvá alebo sušená petržlenová vňať, filtrovaná voda
Foto: shutterstock/photolinc

Príprava domáceho petržlenového nálevu

Výživný odvar z petržlenu pripravíte za pár minút a potrebujete naň len tri alebo štyri základné ingrediencie. Základom nálevu je čerstvá alebo sušená petržlenová vňať, filtrovaná voda, trochu medu a niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Ako si zdraviu prospešný nálev pripravíte doma?

Začneme tým, že v malom hrnci uvaríme asi 250 ml vody.

Medzitým si pripravíme 15 g čerstvej a nadrobno nasekanej petržlenovej vňate alebo nasypeme dve polievkové lyžice sušenej petržlenovej vňate.

Keď voda začne vrieť, zalejeme ňou petržlenovú vňať, prikryjeme a necháme 5 až 10 minút lúhovať.

Po uplynutí tejto doby zmes preceďte cez husté sitko. Petržlenový nálev ochuťte medom a citrónovou šťavou podľa chuti.

Petržlenový nálev – kto by ho nemal piť?

Či už si plánujete kúpiť liek v lekárni, alebo sú vám možno bližšie prírodné prostriedky, keď chcete vyskúšať petržlenový nálev, poraďte sa so svojím lekárom alebo odborníkom. Tehotné ženy nebudú mať prospech zo zdraviu prospešných účinkov domáceho prípravku, pretože v tomto období môže vyvolať nežiaduce a nebezpečné kontrakcie maternice.

Ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, ako je warfarín, by sa tiež mali zdržať konzumácie petržlenovej vňate. Bohatá dávka vitamínu K obsiahnutá v petržlenovej vňati môže reagovať s užívanými liekmi. Treba mať na pamäti, že jedným z účinkov pitia petržlenového čaju je častejšie močenie. K jeho vareniu by sa malo pristupovať opatrne pri užívaní liekov na odvodnenie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Namiesto jej vytrhávania ako buriny si vyrobte púpavový med. Recept mi prezradil sused

Zmiešajte med s kurkumou. Je to senzačná zmes na prvé príznaky infekcie

The post Uvarte vo vode, pridajte med a citrón. Pite denne a znížite si hladinu cukru v krvi appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie