Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Uvidíme se často. Pokud by hrozil rozkol, radši si napřed zavoláme, slíbil Pellegrini u Pavla

„Musí ještě uběhnout trochu času,“ řekl na konto přerušených mezivládních jednání Pellegrini. Zároveň však zmínil, že věří v postupné zlepšování vztahů a obnovení jednání. Dodal, že se s Pavlem nyní uvidí často. Nejen, že se mají potkat na summitu NATO v americkém Washingtonu, ale zmínil i blížící se bezpečnostní akci GLOBSEC. Ta se léta odehrávala […]
Menej ako 1 min. min.

„Musí ještě uběhnout trochu času,“ řekl na konto přerušených mezivládních jednání Pellegrini. Zároveň však zmínil, že věří v postupné zlepšování vztahů a obnovení jednání. Dodal, že se s Pavlem nyní uvidí často. Nejen, že se mají potkat na summitu NATO v americkém Washingtonu, ale zmínil i blížící se bezpečnostní akci GLOBSEC. Ta se léta odehrávala na Slovensku, letos se ale přesune do Česka.

DÁLE ČTĚTE: Jindrák – Další útok jako na Fica nelze vyloučit. Atentát zhoršil neklid v rozděleném Slovensku

Mezivládní společná jednání jsou už několik měsíců přerušená kvůli odlišným názorům na ruskou invazi na Ukrajinu a podporu Kyjeva.

Pellegrini dále zmínil, že na úvod svého mandátu navštíví kromě Prahy také Brusel a pak okolní státy. V plánu má mít i setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym.

Pavel s Pellegrinim jednali ve středu dopoledne nejen o česko-slovenských vztazích, ale také třeba o aktuální politické situaci.

Pellegrini během návštěvy uctil památku obětí prosincové střelby na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy, mimo Pavla se pak setká třeba s premiérem Petrem Fialou (ODS), šéfkou dolní komory Parlamentu Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a s 1. místopředsedou Senátu Jiřím Drahošem (za STAN), protože předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS) je na dovolené.

Zároveň se však sejde s Pavlovým předchůdcem Milošem Zemanem. Ten se již účastnil nedávné Pellegriniho inaugurace v Bratislavě, stejně tak expremiér Andrej Babiš (ANO).

Návštěva v Praze je pro Pellegriniho první oficiální návštěvou cizího státu poté, co se ujal funkce. Cesta do České republiky je pro slovenské státníky v nejvyšších funkcích už tradiční, stejně tak pro ty české návštěva Slovenska.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: První den Pellegriniho v paláci. Bez první dámy, zato si navzdory zákazu venčení přivezl psa

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie