Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Úvod roka v znamení zotavenia spotreby

5. apríla 2024/Aktuálne dianie v ekonomike, Domáca ekonomika, Flash správy Úvod roka v znamení zotavenia spotreby 2024 | Flash info z maloobchodu Odznenie inflačného šoku sa premietlo do nárastu reálnych tržieb maloobchodu v novom roku. Vo februári sa darilo aj reštauráciám a ubytovacím zariadeniam, čo spolu s maloobchodom vysiela pozitívny signál pre spotrebu domácností. Maloobchodné […]
Menej ako 1 min. min.

Odznenie inflačného šoku sa premietlo do nárastu reálnych tržieb maloobchodu v novom roku.
Vo februári sa darilo aj reštauráciám a ubytovacím zariadeniam, čo spolu s maloobchodom vysiela pozitívny signál pre spotrebu domácností.

Maloobchodné tržby v reálnom vyjadrení medziročne stúpli vo februári o 5,3 %. Maloobchod rástol aj oproti januáru kedy si polepšil o 0,6 % (sezónne očistenie IFP). Tento výsledok vysiela pozitívny signál aj pre spotrebu domácností, ktorá by sa mala v tomto roku zotavovať. Stane sa tak potom, čo sa počas minulého roka domácnosti následkami vysokej inflácie uskromňovali. Pod medziročný rast maloobchodu vo februári sa najviac podpísal nárast tržieb online predaja (26,6 %) a supermarketov (4,4 %), ktoré tvoria najväčšiu časť maloobchodu. Negatívne ovplyvnili maloobchod tržby na čerpacích staniciach, ktoré sa medziročne prepadli o 8,7 % a poklesy boli zaznamenané aj v predaji IKT (-10,6 %), či v predajoch hračiek, športových potrieb a kníh (-7,1 %).

Tržby v ubytovacích zariadeniach a reštauráciách vo februári prekonali minuloročné hodnoty. Reálne tržby v ubytovaní predbehli minuloročné úrovne o 5,2 % a tržby v reštauráciách boli vyššie o 8,2 %. Pozitívne výsledky zaznamenali aj v medzimesačnom porovnaní, kedy ubytovacie zariadenia vzrástli o 7 % (sezónne očistenie IFP) a reštaurácie zvýšili tržby o 2,7%.

Autori

Príspevok Úvod roka v znamení zotavenia spotreby je zobrazený ako prvý na Inštitút finančnej politiky.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie