Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Už by mohli dostať šancu aj iní, povedala ministerka Šimkovičová o prerozdeľovaní peňazí z FPU

www.slovanskenoviny.sk/rss Martina Šimkovičová poskytla rozhovor o RTVS, o riaditeľovi Ľ. Machajovi, ale aj o personálnych výmenách v organizáciách ktoré spadajú pod MK SR. Témou bola aj agenda LGBTI+, Fond na podporu umenia i predvolanie si herca Ľ. Kostelného. Rada RTVS povedala, že Machaj porušil zákon Ministerka kultúry prehovorila o aktuálnej téme, generálny riaditeľ RTVS mal totiž vo štvrtok tlačovú konferenciu, kde […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Martina Šimkovičová poskytla rozhovor o RTVS,

o riaditeľovi Ľ. Machajovi, ale aj o personálnych výmenách v organizáciách ktoré spadajú pod MK SR. Témou bola aj agenda LGBTI+, Fond na podporu umenia i predvolanie si herca Ľ. Kostelného.

Rada RTVS povedala, že Machaj porušil zákon

Ministerka kultúry prehovorila o aktuálnej téme, generálny riaditeľ RTVS mal totiž vo štvrtok tlačovú konferenciu, kde sa obhajoval. Rada RTVS sa totiž uzniesla, že porušil zákon keď valorizoval platy zamestnancov. Ministerka pripomenula, že Ľ. Machaj skonštatoval, že Rada proti nemu koná účelovo. Ministerka si myslí, že by mal ukázať sebareflexiu a zvážiť, či neodstúpi. Päť členov z deviatich hlasovalo, že riaditeľ pri navýšení platov o valorizáciu porušil zákon, keď o tomto výdavku Radu neinformoval.

Martina Šimkovičová si myslí, že debata v parlamente o Zákone o Slovenskej televízii a rozhlase prebiehala zvláštnym spôsobom. Podľa nej v nej chýbala kultúrnosť. Upozornila, že v pléne bolo počas rozpravy k tomuto zákonu veľmi málo opozičných poslancov, chvíľami štyria, či sedem. To svedčí o ich „záujme“ o tému.  Ministerka očakáva od nového zákona zlepšenie fungovania televízie a rozhlasu. Ďalej uviedla, že v súčasnej RTVS je prezamestnanosť a enormne veľa externých zamestnancov. Pripomenula, že od riaditeľa Ľ. Machaja žiadala zmluvy s externými spoločnosťami a externistami a tie jej dodnes nedodal.

M. Šimkovičová neuvažuje o znovuzavedení koncesionárskych poplatkov. „Slováci sú bičovaní,“ povedala na finančnú situáciu väčšiny domácností. Upozornila na to, že v životnej úrovni sme v európskom meradle na konci tabuliek.

Na Slovensku chýba zdravý patriotizmus

D. Papala sa pýtal aj na hranie slovenskej hymny vo verejnoprávnej televízii. Ministerka túto myšlienku podporuje. Tvrdí, že tu „chýba zdravý patriotizmus“. Myslí, si, že by sme si mali brať príklad z USA, kde pred každým domom veje americká vlajka. „Koľkí ľudia na Slovensku majú vlajku pred domom?“ pýta sa a dodala, že v USA sa hrá hymna na niektorých televíziách nielen o polnoci ale aj na obed.

Vyjadrila sa aj k novele zákona o Fonde na podporu umenia, ktorý tiež prešiel parlamentom. Upozornila na absurdné podpory zvláštnych projektov, napríklad na projekt „Lúka“ ktorý je o vystavení zakrvavených a inak zašpinených plachtách v synagóge v Šamoríne dostala z FPU autorka vyše 7200 eur. Okrem toho dostala aj covidovú dotáciu vo výške 4000 eur a od FPU aj ďalších 3000 eur. FPU okrem toho podporil aj mnohé drag queen a queer aktivity a LGBTI projekty. „Už by mohli dostať šancu aj iní,“ uviedla ministerka.  

Vysvetlila aj svoj vzťah k homosexuálom. „Nemám žiaden problém s menšinou LGBTI,“ povedala jasne.

Podpora znevýhodnených skupín

Priniesla aj aktuálni informáciu z rezortu kultúry, sumou skoro milión eur budú podporené znevýhodnené skupiny. Ide o výzvu – Kultúra znevýhodnených skupín. „Som rada, že sa môžeme venovať týmto ľuďom,“ dodala. Posledná termín na podanie projektov je 3. jún 2024.

Herca Kostelného si ministerka predvolávať nemieni, uviedla, že sa o probléme, ktorým vznikol porozpráva s riaditeľom divadla Matejom Drličkom. Upozornila však, že mnohé liberálne poslankyne ale napríklad i pani Holečková z KDH bojujú proti nenávisti voči ženám v politike, avšak pokiaľ ide o nenávisť voči M. Šimkovičovej, tam si ju nevšímajú. Pani Holečková ministerke dokonca odkázala, že je precitlivená.

Vyjadrila sa aj k personálnym výmenám v organizáciách, ktoré spadajú pod MK SR. Upozornila, že personálne výmeny robila každá jedna vláda, ale vtedy o nich nikto nepísal. Dodala, že v Bibiane boli veci úplne inak, ako sa mediálne prezentovali.  S novou riaditeľkou žiadnu jogu nikdy necvičila a predošlá riaditeľka urobila mnoho vážnych pochybení. Nová riaditeľka je vzdelaná žena a má skúsenosti s riadením kolektívu. Predchádzajúca riaditeľka Liptáková takúto prax nemala. V Bibiane robila zlé finančné rozhodnutia.

ereport.sk

Príspevok Už by mohli dostať šancu aj iní, povedala ministerka Šimkovičová o prerozdeľovaní peňazí z FPU je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie