Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Už viem, prečo levanduľa nekvitla. V záhradníctve mi poradili a odrazilo sa to na jej kvitnutí

8.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Open_Eye_Studio). Výrazná rastlina s krásnymi fialovými kvetmi a príjemnou vôňou. Pri správnej starostlivosti ohromí každého a preto ju väčšina záhradkárov chce mať vo svojich domácich záhonoch. Ak ju chcete úspešne pestovať vo svojej záhrade, musíte vedieť, čo levanduľa nemá rada. Prečo levanduľa nekvitne?Foto: shutterstock/Open_Eye_Studio Starostlivosť o levanduľu môže byť […]
Menej ako 1 min. min.

8.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Open_Eye_Studio).

Výrazná rastlina s krásnymi fialovými kvetmi a príjemnou vôňou. Pri správnej starostlivosti ohromí každého a preto ju väčšina záhradkárov chce mať vo svojich domácich záhonoch. Ak ju chcete úspešne pestovať vo svojej záhrade, musíte vedieť, čo levanduľa nemá rada.

Prečo levanduľa nekvitne?
Foto: shutterstock/Open_Eye_Studio

Starostlivosť o levanduľu môže byť mimoriadne obohacujúca, najmä ak sa vám rastlina odvďačí bujným kvitnutím a krásnou vôňou. Ak ju vysadíte v blízkosti domu alebo terasy, môžete počítať s ďalším prínosom. Jej vôňa účinne odpudzuje komáre, takže ak radi grilujete a trávite večery vonku, bude to pre vás výborná správa.

Čo nemá levanduľa rada? Rastlina nemá vysoké nároky

Aby sa levanduli darilo, musíme jej poskytnúť vhodné podmienky na rast. Najdôležitejšou otázkou je výber miesta, kde ju vysadíme. Rastlina sa necíti dobre v tieni a potrebuje silné slnečné stanovište. Treba sa vyhnúť hlinitému substrátu, ale ak sa vo vašej záhrade takáto pôda nachádza, nič nie je stratené. Stačí, ak ju pred výsadbou dobre prekopete a premiešate ju so štrkom a hnojom.

Levanduľa nemá rada nadmerné zalievanie.
Foto: shutterstock/Mostovyi Sergii Igorevich

Levanduľa nemá rada nadmerné zalievanie, preto ju zalievajte maximálne raz za týždeň a pol a vyhnite sa namáčaniu kvetov. Mulčovanie vám ušetrí vytrhávanie buriny, preto sa oplatí pod ňu nasypať malé kamienky alebo borovicovú kôru. Na rozdiel od mnohých záhradných rastlín levanduľa zle reaguje na prílišné hnojenie. Stačí, ak ju raz ročne na jar posypete kompostom.

Čo sa dá urobiť, aby levanduľa pekne kvitla? Skontrolujte, či sa v nej nevyskytujú škodcovia

Najdôležitejšou vecou, ktorú musíte urobiť, aby vaša levanduľa kvitla, je strihanie. Tým zabezpečíte, že levanduľa bude pekne rásť a vytvárať krásne kvety. Najlepšie je to robiť dvakrát ročne, na jar a na jeseň. Výhonky skráťte o tretinu ich dĺžky pomocou malých záhradníckych nožníc. Niekedy kvitnutie brzdia škodcovia a choroby, ktoré levanduľu napádajú. Rastlina sa zle vyvíja, keď ju napadne pleseň sivá. Spoznáme ju podľa striebristosivých škvŕn a sivého napadnutia na listoch a stonkách.

Postrekujte chorú levanduľu niekoľkokrát denne.
Foto: shutterstock/Tatiana_Pink

Ak sa jej chcete zbaviť, urobte si zásobu cibuľových šupiek. V 1,5 litri vody uvarte 200 g šupiek. Nechajte ich na ohni variť asi 30 minút. Po uplynutí tejto doby tekutinu sceďte, nechajte vychladnúť a nalejte do fľaše s rozprašovačom. Postrekujte chorú levanduľu niekoľkokrát denne, kým príznaky úplne nezmiznú. Zvyčajne to trvá približne týždeň.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Levanduľu môžete vysadiť v dvoch termínoch, ale buďte opatrní. V opačnom prípade neuvidíte ani jeden kvet

Postarajte sa o levanduľu týmto spôsobom a budete mať v záhrade Provensálsko

The post Už viem, prečo levanduľa nekvitla. V záhradníctve mi poradili a odrazilo sa to na jej kvitnutí appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie