Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V apríli si vyberte zo záhonu a jedzte donekonečna. Je to skutočný poklad zdravia

10.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:freepik.com/@senivpetro). Majitelia pozemkov majú tendenciu ju zanedbávať. Je však neoceniteľným zdrojom vitamínov a minerálov a mala by sa stať trvalou súčasťou domácich záhrad. S príchodom jari ju hľadajte medzi rastlinami rastúcimi na vašich záhonoch. Potom si ju nazbierajte a vychutnajte si ju naplno. Tu je dôvod, prečo by ste mali […]
Menej ako 1 min. min.

10.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:freepik.com/@senivpetro).

Majitelia pozemkov majú tendenciu ju zanedbávať. Je však neoceniteľným zdrojom vitamínov a minerálov a mala by sa stať trvalou súčasťou domácich záhrad. S príchodom jari ju hľadajte medzi rastlinami rastúcimi na vašich záhonoch. Potom si ju nazbierajte a vychutnajte si ju naplno. Tu je dôvod, prečo by ste mali jesť rebarboru.

Majitelia pozemkov majú tendenciu ju zanedbávať. Je však neoceniteľným zdrojom vitamínov a minerálov a mala by sa stať trvalou súčasťou domácich záhrad.
Foto:freepik.com/@senivpetro

Kedy sa začína sezóna rebarbory? Na jar je jej čas

Rebarbora, so svojím odborným názvom Rheum rhabarbarum, je na našich stoloch už roky ako prísada do koláčov a dezertov. Niekedy je však kontroverzná. Nie každý má rád jej charakteristickú, mierne kyslastú chuť. V skutočnosti však stojí za to oceniť ju v záhrade aj v kuchyni.

Nie je náročná na pestovanie a samotná rastlina nie je veľmi náročná, uprednostňuje slnečné stanovište chránené pred vetrom. Keď príde čas zberu, poteší zasa celým radom vitamínov a minerálov, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie organizmu. Sezóna rebarbory sa začína s príchodom apríla.

Na čo je rebarbora dobrá? Vitamínová podpora zdravia

Rebarbora je skutočná vitamínová bomba. Jej červené stonky sú bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý bojuje proti voľným radikálom a uľahčuje vstrebávanie železa. Navyše vitamín C podporuje aj imunitu. Zoznam zdraviu prospešných zložiek rebarbory zahŕňa aj vitamín A a E, ktoré sú prospešné pre pokožku.

S rebarborou by sa mali spriateliť predovšetkým ľudia, ktorí dbajú na diétu. Je to chutné a nízkokalorické občerstvenie, ktoré obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá napomáha tráveniu a boju za štíhlosť. Rebarbora je tiež cenným zdrojom draslíka, horčíka, železa a fosforu.

Zelenina tiež podporuje správne fungovanie kardiovaskulárneho systému, potláča a bojuje proti zápalom a pomáha pri tráviacich problémoch. Znižuje tiež hladinu zlého cholesterolu, čo má priaznivý vplyv na srdce. Podporuje aj zrak.

Rebarboru však nemôže jesť každý bez obmedzenia. Rebarbora obsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá je nebezpečná najmä pre ľudí trpiacich ochorením obličiek
Foto: shutterstock.com/Anuschka

Kedy nemôžete jesť rebarboru? Tu sa dozviete, či môže byť rastlina toxická

Rebarboru však nemôže jesť každý bez obmedzenia. Rebarbora obsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá je nebezpečná najmä pre ľudí trpiacich ochorením obličiek (obličkové kamene alebo zlyhanie obličiek), dnou, zápalovými ochoreniami čriev alebo osteoporózou.

Aby sme mohli využívať zdraviu prospešné vlastnosti rebarbory, musíme dbať na čas zberu. Zelenina by sa mala zbierať od polovice apríla do polovice júna. V neskorších týždňoch sa v rastline zvyšuje koncentrácia kyseliny šťaveľovej, čo ju robí ešte nebezpečnejšou.

Rebarbora sa môže konzumovať surová, ale na zníženie obsahu šťavelanov sa odporúča ju uvariť alebo upiecť. Stonky rastliny sa môžu konzumovať bez obáv. Listy rebarbory sú však kvôli veľmi vysokej koncentrácii kyseliny šťaveľovej nejedlé.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Doprajete si sezónne rarity? Pozor, mnohé z nich sa môžu ukázať ako toxické a nezdravé

Rebarboru využijete nielen na koláče. Zalejte ju vodou a odneste do záhrady. Na čo? Nebudete veriť

The post V apríli si vyberte zo záhonu a jedzte donekonečna. Je to skutočný poklad zdravia appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie