Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V Bratislave otvorili nové centrum pre rozvoj digitálnych zručností, bude ponúkať aj bezplatné kurzy (foto)

Ide o prvé vzdelávacie centrum svojho druhu na Slovensku.
Menej ako 1 min. min.

19.9.2024 (SITA.sk) – Spoločnosť Orange a Nadácia Orange v štvrtok v Bratislave otvorili nové Orange Digital Center (ODC). Ide o prvé vzdelávacie centrum svojho druhu na Slovensku, ktoré od októbra ponúkne bezplatné kurzy v oblasti programovania, digitálnej bezpečnosti, či pomoci pre začínajúcich podnikateľov, pre mladých ľudí, pre deti, ale aj dospelých a seniorov.

Otvorenie ODC

Na otvorení ODC vystúpila generálna riaditeľka Orange Europe Mari-Noëlle, viceprezidentka pre korporátnu spoločenskú zodpovednosť skupiny Orange Elizabeth Tchoungui, ako aj generálny riaditeľ Orange Slovensko Mariusz Gatza.

„Nadácia Orange v oblasti digitálnej inklúzie podporila už viac ako 600 projektov v celkovej sume viac ako 1,6 milióna eur a pomohla tým viac ako 500-tisíc ľuďom,” uviedol.

Z prieskumu, ktorý pre Orange vykonala spoločnosť Group M vyplýva, že až 64 percent Slovákov verí, že digitálne zručnosti budú kľúčové pre uplatnenie sa na trhu práce. „Až 54 respondentov považuje kvalitu digitálneho vzdelávania na Slovensku v porovnaní s krajinami EÚ za slabšiu,” uvádza prieskum s tým, že najkritickejšie túto situáciu vnímajú obyvatelia Bratislavy.

Digitálne vzdelávanie

Slováci považujú za slabé aj digitálne vzdelávanie detí na s školách, pričom 17 percent detí sa v tejto oblasti vôbec nevzdeláva.

Až 65 percent populácie považuje za najdôležitejšiu tému v oblasti digitálneho vzdelávania kybernetickú bezpečnosť na základných školách a 69 percent na stredných školách.

„Orange v rámci internetovej bezpečnosti rozvíja mnoho iniciatív, napríklad prostredníctvom stránky beznastrah.online.sk, kde poskytuje rady pre rodičov a učiteľov, ako chrániť deti v online priestore a brániť sa rizikám, ktoré prináša,” konštatuje spoločnosť.

Vzdelanie pre každého

V rámci prieskumu oslovili aj seniorov, ktorí považujú svoje digitálne zručnosti za nepostačujúce, pričom až dve tretiny z nich má záujem sa v tejto oblasti vzdelávať. Čo sa týka rovnosti príležitostí, 39 percent žien vníma mužov ako zvýhodnených pri uplatňovaní sa na trhu práce. Za najväčšiu prekážku v digitálnom vzdelávaní považuje až 37 percent opýtaných nedostatok financií.

ODC prináša digitálne vzdelávanie pre každého, vo forme workshopov, prednášok a podujatí v spolupráci s partnermi, ktorí budú postupne pribúdať.

Programko ponúka vzdelávacie kurzy pre žiakov ZŠ, Logiscool zas programovanie pre žiakov od 7-15 rokov, ale aj kurzy pre staršie deti. Ďalšími partnermi je napríklad Aj Ty v IT, ktorá pomáha rozvíjať digitálne zručnosti ženám a dievčatám, či vzdelávací portál Zmúdri.

Viac k témam: Digitalizácia, Digitálne zručnosti
Zdroj: SITA.sk – V Bratislave otvorili nové centrum pre rozvoj digitálnych zručností, bude ponúkať aj bezplatné kurzy (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie