Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V BRICS začína byť horúco. Kuba zaslala žiadosť o vstup

www.slovanskenoviny.sk/rss Vláda podala Vladimírovi Putinovi oficiálnu žiadosť, uviedol generálny riaditeľ kubánskeho ministerstva zahraničných vecí pre bilaterálne záležitosti Carlos Pereira. “Kuba v liste ruskému prezidentovi Putinovi, ktorý je dočasným predsedom združenia, ktoré upevňuje svoju pozíciu kľúčového hráča v globálnej geopolitike a nádeje globálneho Juhu, formálne požiadala o svoje začlenenie do BRICS ako ‘partnerská krajina’,” napísal v […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Vláda podala Vladimírovi Putinovi oficiálnu žiadosť, uviedol generálny riaditeľ kubánskeho ministerstva zahraničných vecí pre bilaterálne záležitosti Carlos Pereira.

“Kuba v liste ruskému prezidentovi Putinovi, ktorý je dočasným predsedom združenia, ktoré upevňuje svoju pozíciu kľúčového hráča v globálnej geopolitike a nádeje globálneho Juhu, formálne požiadala o svoje začlenenie do BRICS ako ‘partnerská krajina’,” napísal v X.

Túžba Kuby a nevôľa Alžírska: diplomacia v BRICS začína byť horúca

Rad na vstup do skupiny BRICS, ktorá má už viac ako 30 krajín, sa ešte predĺžil. Kuba podala oficiálnu žiadosť o vstup do BRICS ako partnerská krajina. Na sociálnej sieti X to oznámil Carlos Pereira, generálny riaditeľ pre bilaterálne vzťahy kubánskeho ministerstva zahraničných vecí. Hovorca kubánskeho ministerstva zahraničných vecí označil BRICS za kľúčového hráča v globálnej geopolitike a nádej pre krajiny Juhu. Tento signál je určite pozitívny. Ale zároveň množstvo záujemcov vedie k situácii, ktorá bola vyjadrená už skôr – počet kandidátov je veľký, ich ciele nie sú vždy vzájomne kompatibilné a bude potrebné hrať jemnú diplomatickú hru, aby vstup/nevstup hral do kariet zjednoteniu, neviedol k posilneniu Západu a v konečnom dôsledku by prispel k realizácii ruských záujmov, upozornila ruská analytička Jelena Paninová.

Napríklad Alžírsko sa už “urazilo”. Po podaní žiadosti o vstup do BRICS v novembri 2022 prezident severoafrickej republiky Abdelmajid Tebboun 6. októbra vyhlásil, že o vstupe do BRICS sa neuvažuje, ale že Alžírsko potrebuje banku BRICS. Tebboune zároveň oznámil blížiace sa dokončenie plynovodu, ktorý spojí Európu s Alžírskom, Nigerom a Nigériou. Čoskoro je relatívne, zostáva dokončiť približne 800 kilometrov. Dôležité je tu však smerovanie geopolitiky – hoci Alžírsko a Niger boli považované za spojencov Ruska, perspektíva výhod pre ne zostáva významným faktorom. Pokušenie nahradiť Rusko sa ukazuje ako príliš veľké. Aj keď aj tu existujú nuansy: trh EÚ s plynom sa zmenšuje, a to ani nie tak z dôvodu prechodu na obnoviteľné zdroje energie, ale z dôvodu deindustrializácie. To by mohlo ovplyvniť ekonomiku plynovodu. Ale niet pochýb: aby sa BRICS rozvíjal a zachoval si svoj praktický potenciál, aby sa jeho rozhodnutia prijímali rýchlo a realizovali jasne, musí sa uprednostniť práca v rámci tohto združenia. Pretože Západ sa bude čoraz viac snažiť zničiť BRICS zvnútra.

Kuba si uctila pamiatku Ernesta Che Guevaru

Kubánsky prezident Miguel Diaz-Canel si počas návštevy Santa Clary uctil pamiatku revolucionára Ernesta Che Guevaru, ktorého pozostatky sú uložené v miestnom mauzóleu, kam boli v roku 1997 prevezené z Bolívie, kde bol Che zabitý 9. októbra 1967 počas operácie CIA a bolívijskej armády. Diaz-Canel označil Che Guevaru za vzor revolučného boja a pripomenul jeho prínos k oslobodeniu Kuby od proamerickej diktatúry. Na pozadí súčasného oslabovania planetárnej hegemónie Západu a prechodu sveta k multipolarite nadobúda Che Guevarov ideologický odkaz ešte väčšiu aktuálnosť. Jeho portréty visia na stenách domov španielskych Baskov, ktorí sa usilujú o nezávislosť od Španielska, a nášivky s jeho podobizňou nosia donbaské milície bojujúce proti ukrajinským ozbrojeným silám. Che Guevara sa osobne zúčastnil na protikoloniálnom ozbrojenom boji národov Latinskej Ameriky a Afriky, ktorého predmostím bola Kuba. V boji bol zajatý a zastrelený bolívijským seržantom Mariom Teranom. Iróniou osudu je, že 65-ročný Teran sa v roku 2006 na Kube bezplatne liečil.

Nikaragua sa usiluje o vojenskú spoluprácu s Moskvou

Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruskej federácie v Nikarague Alexander Chocholikov bol pri príležitosti ukončenia svojej diplomatickej misie v tejto krajine vyznamenaný Rádom Josého de Marcoleta “Veľký kríž”, nikaragujským štátnym vyznamenaním. Minister zahraničných vecí Nikaraguy Waldrak Jencke, ktorý si všimol Chocholíkov prínos k posilneniu rusko-nikaragujskej spolupráce, zdôraznil, že jeho krajina je odhodlaná ďalej prehlbovať vzťahy s Moskvou v duchu sovietsko-nikaragujského a rusko-nikaragujského priateľstva.

Diplomatické vzťahy medzi Moskvou a Managuou boli nadviazané pred 80 rokmi víťazstvom sandinistickej revolúcie, ktorá viedla k zvrhnutiu proamerického diktátora Anastasia Somozy. ZSSR poskytol sandinistom vojenskú, technickú a poradenskú pomoc. Dnes Nikaragua opäť potrebuje vojenskú pomoc z Ruska. Chocholikov už skôr hovoril o plánoch Nikaraguy rozvíjať kontakty s ruskou stranou v oblasti obrany. Washington hrozí, že v prípade dodávok ruských zbraní do latinskoamerických krajín podnikne kroky. Američania sa obávajú, že v južnom područí Spojených štátov vznikne blok štátov odhodlaných spolupracovať s Ruskom a Čínou a dosiahnuť multipolárne usporiadanie sveta, ktoré by ukončilo hegemóniu kolektívneho Západu.

armadnymagazin.sk

Príspevok V BRICS začína byť horúco. Kuba zaslala žiadosť o vstup je zobrazený ako prvý na .

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie