Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V Česku chybí další lék. Výpadky dodávek pokračují, nic se nezlepšilo, stěžují si experti

Algifen Neo je sice na předpis, ale ani žádanka pacientům nezaručí, že ho dostanou. V lékárnách chybí. „Jedná se o nedostupnost, která může trvat několik týdnů, zhruba měsíc a několik dní,“ uvedl náměstek ministerstva zdravotnictví Jakub Dvořáček. K TÉMATU: Marně hledáte lékaře? Pojišťovna musí zajistit péči pro své klienty, radí Philipp Podle pověřeného ředitele Státního ústavu […]
Menej ako 1 min. min.

Algifen Neo je sice na předpis, ale ani žádanka pacientům nezaručí, že ho dostanou. V lékárnách chybí. „Jedná se o nedostupnost, která může trvat několik týdnů, zhruba měsíc a několik dní,“ uvedl náměstek ministerstva zdravotnictví Jakub Dvořáček.

K TÉMATU: Marně hledáte lékaře? Pojišťovna musí zajistit péči pro své klienty, radí Philipp

Podle pověřeného ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv Jakuba Velíka je chyba na straně výrobce. „Došlo k posunutí očekávaného termínu obnovení,“ objasnil.

Odborníci radí lékařům, aby do naskladnění Algifenu předepisovali alternativy. „Máme k dispozici léčivé přípravky s metamizolem, který je jednou ze dvou složek tohoto léku. Jsou k dispozici jak v tabletách, tak v roztoku či kapkách,“ vysvětlil Martin Votava, vedoucí Pracovní skupiny pro lékovou politiku a kategorizaci léčiv České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Podle resortu zdravotnictví a České lékárnické komory se situace s léky výrazně zlepšila. S tím však nesouhlasí Grémium majitelů lékáren. „Chybí léky, které by měly být běžně na pultech. Jedná se o léky na štítnou žlázu, závratě, Parkinsonovu nemoc,“ vyjmenoval předseda sdružení Marek Hampel.

„V případě léků na recept se nic nezměnilo. Proč chybí léky na alergii?“ vyčetl směrem k úředníkům. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) je však problém mnohem širší. „Některé léky společnosti nevyrobily nebo je problém už na výrobních linkách. Jedná se o celoevropský problém, o němž chci příští týden hovořit v Bruselu,“ poznamenal pro CNN Prima NEWS.

Podle prezidenta České lékárnické komory Aleše Krebse se budou pacienti setkávat s výpadky i v budoucnosti. Česko čelí nejen výpadkům léků ve formě tablet nebo kapek, ale i vakcín, nejnověji proti černému kašli.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Po covidu řada Čechů očkování zcela neguje, upozornili epidemiologové. Vázne i jeho vymáhání

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie