Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V Česku dochází lék na astma, další jsou dlouhodobě nedostupné. Lidé si dělají zásoby

Tradiční jarní vlna alergií a astmatu. V Česku se s těmito neduhy léčí asi 700 tisíc lidí a někteří se pro jistotu předzásobují. To potvrzuje i Victorie, která má astma už od dětství. „Vždy musím mít dvě dýchátka (inhalátory, pozn. red.) do zásoby doma. Momentálně mám tři a používám i jiná, hlavně při sportech, kdy se mi […]
Menej ako 1 min. min.

Tradiční jarní vlna alergií a astmatu. V Česku se s těmito neduhy léčí asi 700 tisíc lidí a někteří se pro jistotu předzásobují. To potvrzuje i Victorie, která má astma už od dětství. „Vždy musím mít dvě dýchátka (inhalátory, pozn. red.) do zásoby doma. Momentálně mám tři a používám i jiná, hlavně při sportech, kdy se mi většinou špatně dýchá,“ řekla pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Při alergii nemusíte trpět. Základem je nepodcenit příznaky, uleví inhalace, radí odborník

A právě jeden z léků na astma, Ventolin, nyní v lékárnách a skladech dochází. Astmatici ho totiž na jaře více používají. „Nezáleží podle mě na období, ale jasně, na jaře mám alergii ještě na pyl. Ta jarní je tedy možná trošku horší,“ dodala Victorie.

„Problém by měl nastat v budoucnu, kdy máme ohlášené snížení dodávek od tohoto výrobce léčivého přípravku. V této chvíli už máme zajištěny další dodatečné dodávky konkurenčního léčivého přípravku,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Řešíme zásoby na podzim

Jenomže podle lékárníků stále není zajištěna rovnoměrná distribuce. „Lékárny by měly vidět, který distributor má přípravek k dispozici a kde ho mohou objednat. To bohužel v současné době nemáme v mnoha případech možnost zjistit,“ míní Aleš Krebs z České lékárnické komory. Stejně tak nedokážou předem odhalit plánovaný výpadek léků. „To stěžejní, co by opravdu situaci zlepšilo, by bylo naplňování zákona o léčivech. Především hlášení přerušení dodávek nebo jejich ukončení alespoň dva měsíce dopředu, jak je stanoveno v zákoně, a to se neděje,“ řekl Marek Hampel z Grémia lékáren.

Ministerstvo se aktuálně snaží zajistit dostatečné zásoby na podzim, kdy se očekává tradiční vlna respiračních onemocnění. Léků prý bude dostatek. „Řešíme navýšení dodávek léčivých přípravků v oblasti antibiotik a dalších, které jsou potřeba jak pro dětské pacienty, tak pro dospělé,“ potvrdil Dvořáček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když klíšťata útočí: Případů encefalitidy je dvakrát více než loni. Jak se účinně chránit?

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie