Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V Česku probíhá informační válka, tvrdí vyšetřovatelé. Cílem útoků je zastavit pomoc Ukrajině

„Společný evropský trend představuje stále častější zapojování místního obyvatelstva či lokálního kriminálního prostředí do širokého spektra činností – od aktivního zjišťování informací z daného státu a tipování cílů přes vytváření různých forem nátlaku na vybrané osoby například z exilové diaspory až po přímé útoky na infrastrukturu či veřejná místa,“ vysvětluje NCOZ. ČTĚTE TAKÉ: Orbánova cesta na […]
Menej ako 1 min. min.

„Společný evropský trend představuje stále častější zapojování místního obyvatelstva či lokálního kriminálního prostředí do širokého spektra činností – od aktivního zjišťování informací z daného státu a tipování cílů přes vytváření různých forem nátlaku na vybrané osoby například z exilové diaspory až po přímé útoky na infrastrukturu či veřejná místa,“ vysvětluje NCOZ.

ČTĚTE TAKÉ: Orbánova cesta na Ukrajinu jako štít pro Babiše. Nejsme proruští, ohánějí se s ní členové ANO

Metoda, pomocí které se jedinec do aktivit zapojuje, je podle centrály podobná taktice, kterou používají k radikalizaci islamisté. Může k ní docházet přes internet bez fyzické přítomnosti operativce, který takového člověka řídí. „Elektronické převody peněz usnadňují financování takovýchto operací,“ doplnila NCOZ.

Konfrontace s Ruskem kvůli válce na Ukrajině podle centrály významně zvyšuje riziko demonstrativních útoků s cílem vzbudit v obyvatelstvu daného státu pocit ohrožení. Podobný typ akcí nevyžaduje složitou přípravu, nemusí se do něj ani přímo zapojit zahraniční služby. I kvůli tomu centrála podle zprávy prosazuje posílení spolupráce s Europolem a i v dalších mezinárodních projektech.

Centrála také loni pozorovala přesun „postsovětských kriminálních struktur“ a příbuzných kriminálních autorit do Evropy, což podle ní může vyústit v jejich trvalou přítomnost uvnitř schengenského prostoru včetně České republiky. Riziko je ještě vyšší kvůli dobré koordinaci těchto skupin a schopnosti se prosadit. Kvůli nejistotě spojené s tím, kdy skončí válka, je podle NCOZ možné, že se tyto skupiny na území ČR usadí dlouhodobě. Klíčová je proto podle centrály spolupráce s ukrajinskými bezpečnostními složkami. Podle policistů je také nutné přizpůsobit pobytovou a azylovou legislativu tak, aby se v Česku nemohli usadit lidé napojení na organizovaný zločin.

NCOZ se ve zprávě zabývá i dodržováním mezinárodních sankcí. Podle centrály při jejich porušování existuje několik postupů. Jedním z nich je nelegální vývoz sankcionovaných komodit do Ruska přes třetí země, dalším je snaha sankcionovaného člověka zabránit zmražení jeho majetku a buď nad ním udržet kontrolu, nebo vyvést jeho aktiva. NCOZ uvádí, že trestná činnost spočívající v porušování sankcí bude pravděpodobně výrazně a dlouhodobě růst.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nová frakce? Založíme ji příští týden, řekl Babiš na kraji louky. Dodal, co mu vadí na EU

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie