Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V EU se dává dohromady nová, tvrdě protibruselská skupina

To, o čem se zatím hovořilo jen zákulisně, se již nyní jeví být poměrně reálnou možností. V EU možná vznikne nová skupina, která bude zcela „vpravo“ a je možné, že tím více legitimizuje frakci ID, která bude z pohledu EU méně kontroverzní. A jaká bude politika nové frakce? Podmínkami pro vstup je především pravicově konzervativní […]
Menej ako 1 min. min.

To, o čem se zatím hovořilo jen zákulisně, se již nyní jeví být poměrně reálnou možností. V EU možná vznikne nová skupina, která bude zcela „vpravo“ a je možné, že tím více legitimizuje frakci ID, která bude z pohledu EU méně kontroverzní.

A jaká bude politika nové frakce?

Podmínkami pro vstup je především pravicově konzervativní pronárodní politika. Dále strany mimo jiné spojuje i odpor proti Green Dealu, výměně obyvatel, islamizaci, vyzbrojování Ukrajiny a covidové politice EU.

Více o chystané nové europarlamentní skupině prozradil zástupce bulharské strany, která by také měla být součástí nové frakce.

Kostadin Kostadinov, vůdce bulharské pravicové strany Vazraždaně (Obroda), nabídl po volbách spolupráci s AfD ve snaze vytvořit osmou frakci v Evropském parlamentu. Taková formace by byla třetím národně konzervativním blokem, který by byl na bruselské politické paletě nejpravicovější.

Podle Kostadinova příspěvku na sociálních sítích nebylo vyloučení AfD ze skupiny Identita a demokracie (ID) překvapením a očekávali ho už dlouho.

„To je však velmi dobrá zpráva, protože nyní budeme mít příležitost vytvořit v Evropském parlamentu skutečně konzervativní a suverenistickou skupinu,“ řekl.

Bulharský stranický vůdce také prozradil, že již byly podniknuty kroky k vytvoření nové skupiny, a oficiálně vyzval AfD, aby se k tomuto procesu připojila.

„Nedovolíme, aby současný vládnoucí liberálně-fašistický režim EU pokračoval,“ napsal Kostadinov. „Naši němečtí přátelé se na nás mohou spolehnout, stejně jako všechny ostatní evropské politické síly, které smýšlejí jako my.“

Jedinou šancí AfD, jak se vyhnout ztrátě zdrojů a zastoupení, které přicházejí s členstvím ve skupině, je vytvořit svůj vlastní blok spolu s dalšími nadějnými pravicovými frakcemi, které pro sebe dosud nenašly nebo nemohly najít místo.

Ustavení nové parlamentní skupiny není snadné, ale ani nemožné. Každé nové uskupení musí zahrnovat nejméně 23 poslanců EP zastupujících nejméně 7 členských států. Vzhledem k tomu, že AfD podle průzkumů přispěje 16-17 křesly, má projekt šanci stát se realitou.

Ale kdo by byli ti ostatní? Za prvé, bulharská strana „Obroda“ je v průzkumech na druhém místě s 15 % a očekává, že získá 3 křesla v Bruselu.

Maďarské Hnutí Naše vlast (MHM), které má úzké vztahy s oběma stranami, by také mohlo přispět jedním nebo dvěma křesly, stejně jako polská Konfederacja.

Nizozemské Fórum pro demokracii (FvD) Thierryho Baudeta je také součástí stejné neformální aliance a je možné, že získá asi 2 křesla.

Lídři Obrody, MHM a FvD (spolu s českou SPD, která je v ID a Švédskými demokraty, kteří jsou členem ECR), se dokonce loni sešli v Budapešti, aby podepsali deklaraci o spolupráci a přátelství nazvanou „Za svobodnou Evropu národů.“

Pak jsou tu strany, které v současné době sedí nebo zasedaly v levicových uskupeních, ale mohly by být nuceny přehodnotit své místo mezi bruselskými suverenistickými stranami, případně další protibruselské strany, které jsou aktuálně v nezařazených.

V neposlední řadě se také mohou do EP dostat strany, které jsou v EU nové, mají podobné názory a svoji frakci teprve hledají.

Nicméně část AfD se chce stále pokusit o návrat do ID – a je celkem jasné, že bez „velkého“ Německa nová skupina vzniknout nemůže, neboť dohromady nedá potřebný počet europoslanců.

Skutečnou otázkou tedy není, zda je to možné, ale zda by to AfD chtěla.

Europoslanec, který v první řadě způsobil vyloučení AfD z ID, Maximilian Krah, a jeho frakce, se vždy snažili opustit francouzskou skupinu a založit jinou, kterou by AfD vedla bez odporu.

Většina vedení strany však udělala vše pro to, aby se od Kraha distancovala a zůstala v ID, což znamená, že by se po volbách mohla pokusit znovu vyjednat své členství ve skupině.

To je také to, co naznačil vysoký představitel AfD v rozhovoru s The European Conservative poté, co jednoduše odmítl bulharskou nabídku.

Pod podmínkou anonymity bruselský úředník vysvětlil, že AfD nepotřebuje malé strany. „Jsou to Bulhaři, kteří potřebují naléhavou pomoc AfD v kampani, dělají to jen proto, aby se stali zajímavými.“

„Místo přemýšlení o nových skupinách je v plánu držet hubu a čekat,“ řekl. „Nepotřebujeme další konflikty a eskalaci, aby každý člen skupiny ID měl co nejlepší výsledky.“

„V pondělí ráno (10. června) si sedneme a uvidíme, jak na tom jsme, pokud jde o čísla.

Cílem je vytvořit blokační menšinu (dohoda mezi ECR a ID, blokační menšina má být využita zejména pro témata jako Green Deal, LGBTQ a migrační politika EU).  To vyžaduje nejméně 125 europoslanců,“ řekl a dodal, že velký počet křesel AfD – budou mít více než Liga a Fidesz dohromady – nemůže ID ignorovat.

„Nakonec hraje roli matematika,“ dodal.

K uvedenému jen dodávám, že se nakonec může stát, že AfD zpět do ID nepřijmou a nová skupina se skutečně vytvoří. AfD by totiž v takovém případě ani nic jiného nezbývalo.

RN Marine le Pen očekává kolem 25 – 30 křesel, ale bude samozřejmě záležet i na počtu europoslanců, které dodají ostatní strany ID, případně ECR, zejména pak ty z velkých zemí. Pokud budou mít blokační většinu i bez AfD, zřejmě německou stranu zpět nepřijmou.

Každopádně ještě v červnu by mělo být vše jasnější. Rozhodně by byla lepší nová skupina, než spousta europoslanců, kteří by zbytečně strávili 5 let v nezařazených, bez možnosti se alespoň pokusit něco změnit…

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie