Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V europarlamente chcú bojovať za dúhové práva. Pozrite si, kto podpísal sľub

Organizácia ILGA Europe spustila iniciatívu Come Out for Europe, v ktorej dala možnosť kandidátom a kandidátkam prisľúbiť, že v europarlamente budú obhajovať práva LGBTI+ komunity. Zo Slovenska ju zatiaľ podpísalo 15 ľudí zo strán Progresívne Slovensko, Volt a Socialisti.sk. Pätnásť kandidátiek a kandidátov do europarlamentu podpísalo medzinárodný prísľub o obhajovaní LGBTI+ práv v europarlamente. Za prísľubom je organizácia ILGA Europe. Podpisom sľubu […]
Menej ako 1 min. min.

Organizácia ILGA Europe spustila iniciatívu Come Out for Europe, v ktorej dala možnosť kandidátom a kandidátkam prisľúbiť, že v europarlamente budú obhajovať práva LGBTI+ komunity. Zo Slovenska ju zatiaľ podpísalo 15 ľudí zo strán Progresívne Slovensko, Volt a Socialisti.sk.

Pätnásť kandidátiek a kandidátov do europarlamentu podpísalo medzinárodný prísľub o obhajovaní LGBTI+ práv v europarlamente. Za prísľubom je organizácia ILGA Europe.

Podpisom sľubu sa zaväzujú, že v prípade ich zvolenia do europarlamentu budú navrhovať a obhajovať legislatívu na zrovnoprávnenie dúhovej komunity. Tiež majú zabezpečiť, , aby EÚ využila všetky svoje právomoci na vyvodenie zodpovednosti voči členským štátom za porušovanie ľudských práv LGBTI+ ľudí.

K dnešnému dňu (3. júna) sľub podpísalo viac ako tisíc kandidátov a kandidátiek z 27 členských štátov. V počte signatárov vedú veľké krajiny ako Nemecko a Francúzsko, v tesnom závese za nimi nasledujú krajiny, v ktorých práva LGBTI tradične nie sú na poprednom mieste, ako napríklad Taliansko a Grécko.

Zo Slovenska zatiaľ sľúb podpísali nasledovní kandidáti a kandidátky:

Progresívne Slovensko (RE): Martin Hojsík, Krisztián Váradi, Marek Štefanisko, Michal Wiezik, Martin Poliačik, Vanda Rogovská, Lucia Yar, Mária Kočnerová a Ľubica Karvašová
Volt Europe: Lucia Kleštincová, Rick Zednik, Zuzana Púčiková, Nicola Orlovská
Socialisti.sk: Sely Papan, Alexandra Aganbegović

Progresívci aj liberáli chcú v europarlamente rovnosť, líšia sa pri nenávisti ako eurozločine

Podľa strany SaS nepatria otázky rovnosti do rúk Európskej únie, v čom sa zhodne s KDH. Ukazuje to analýza portálu EURACTIV Slovensko, ktorý sa strán pýtal na definíciu znásilnenia, nenávisť ako eurozločin a na práva dúhových rodín.

Možnosť pripojiť svoj komentár k sľubu využili Hojsík a Papan.

„Tento záväzok podpisujem na pamiatku Matúša a Juraja, ktorí boli zavraždení v Bratislave, mojom rodnom meste, pretože patrili k LGBTIQ+ komunite. Podpisujem tento sľub, pretože táto komunita, táto menšina, by mala mať možnosť žiť bez strachu o svoju bezpečnosť a život, pretože všetci ľudia v Európe by mali mať možnosť milovať a žiť v mieri, šťastí a bezpečí,“ napísal Hojsík.

„Ako prvá otvorená trans* kandidátka mám relevantné životné skúsenosti potrebné na prijímanie informovaných rozhodnutí. Okrem toho chcem byť v kontakte s miestnymi queer-organizáciami a konzultovať s nimi každý krok, aby som zaručila rozmanitejšiu perspektívu,“ odkazuje zase Papan.

Aktualizovaný zoznam kandidátov a kandidátok podpísaných za Slovensko je dostupný na stránke Come Out for Europe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie