Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V Holandsku od pondělí platí zákon, podle kterého musí větší firmy sledovat, jak jejich zaměstnanci cestují do práce

Jde samozřejmě o další zákon z bezpočtu jiných, které spadají pod Green Deal. Konkrétně má být takto zaměstnancům měřena uhlíková stopa, kterou zanechají při cestě do práce a z práce domů. Lze předpokládat, že jak firmám tak zaměstnancům se pak výsledky započtou k uhlíkovým kreditům. Dá se také očekávat, že například cesty autem do práce […]
Menej ako 1 min. min.

Jde samozřejmě o další zákon z bezpočtu jiných, které spadají pod Green Deal. Konkrétně má být takto zaměstnancům měřena uhlíková stopa, kterou zanechají při cestě do práce a z práce domů.

Lze předpokládat, že jak firmám tak zaměstnancům se pak výsledky započtou k uhlíkovým kreditům. Dá se také očekávat, že například cesty autem do práce budou sankcionovány, zatímco v Holandsku velmi obvyklý způsob dopravy na kole bude znamenat pro zaměstnance i pro firmu bonus navíc.

Je také možné, že se bude časem tlačit na zaměstnavatele, aby upřednostňovali zaměstnance, kteří žijí blízko firmy, zejména pak v městských aglomeracích, kde bude možné vytvářet 15minutová města.

Zákon, který včera vstoupil v Holandsku v platnost, se jistě dřív či později začne uplatňovat i v dalších evropských zemích. Je jen otázkou času, než jej v EU schválí jako povinný pro všechny členské země.

Společnosti, které v Holandsku zaměstnávají více než 100 lidí, jsou od pondělí povinny sledovat, jak zaměstnanci cestují do práce.

Bude tak možné zmapovat, jak se budou emise CO2 z dojížďky vyvíjet v následujících letech.

Do roku 2030 musí být emise CO2 sníženy o 49 procent ve srovnání s rokem 1990 a do roku 2050 o 95 procent. Cesty související s prací jsou údajně zodpovědné za přibližně 6 procent všech emisí.

Někdy díky kartám na veřejnou dopravu a autům na leasing už firmy vědí, jak se zaměstnanci pohybují. Jiné společnosti se nyní musí ptát svých zaměstnanců.

Opatření zvedá obočí. „Je to další byrokracie, která se bude v souvislosti s klimatickou politikou dále rozvíjet,“ poznamenává emeritní profesor Lex Hoogduin.

Spisovatel a řečník Hans van Tellingen vyzývá nový kabinet, aby toto „směšné pravidlo“ okamžitě zrušil. „Nežijeme v Číně. Zaměstnanec se může svobodně rozhodnout, jak bude cestovat do práce. Je to soukromý čas.“

„Předpokládám, že nový kabinet učiní přítrž těmto nesmyslům jako první opatření,“ říká bývalý diplomat Johannes Vervloed.

Předseda SGP v Rijssen-Holten André Scheppink se obrací na Sněmovnu reprezentantů: „Udělejte něco se zbytečnými regulacemi!“

„Ale osobní rozpočet CO2 je hloupá konspirační teorie, že?“ ptá se předseda strany FVD v provincii Zeeland Martin Bos.

 

Tolik zpráva z Holandska. Uvidíme, jak se k tomuto i mnoha dalším klimatickým zákonům, které zavedla Rutteho vláda, postaví ta nová.

Končící vláda oficiálně předala demisi včera, tak již brzy bude patrné, kolik klimatických šíleností ta nová zruší (pokud vůbec něco)…

Ohodnoťte tento příspěvek!

[Celkem: 6 Průměrně: 5]

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie