Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V kauze Dobytkár boli zrušené tri termíny pojednávania, Najvyšší súd stále rozhoduje o sťažnostiach obžalovaných

Najbližší termín pojednávania, ktorý ostal v platnosti, je 27. júna.
Menej ako 1 min. min.

5.6.2024 (SITA.sk) – Špecializovaný trestný súd zrušil tri termíny pojednávania v kauze Dobytkár. Ako informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková, dôvodom je, že spis sa momentálne nachádza na Najvyššom súde SR, ktorý rozhoduje o sťažnosti obžalovaných.

Najbližší termín pojednávania, ktorý ostal v platnosti, je 27. júna. Ešte koncom roku 2023 sa v tomto prípade v senáte vymenil jeden zo sudcov. Dokazovanie tak bude s veľkou pravdepodobnosťou musieť byť vykonávané odznovu.

Vypovedalo množstvo svedkov

Po úmrtí jedného z obžalovaných zostalo v kauze Dobytkár sedem z pôvodne ôsmich obžalovaných fyzických osôb a päť právnických osôb. Tieto mali podľa obžaloby páchať trestnú činnosť súvisiacu s vybavovaním žiadostí o nenávratný finančný príspevok (NFP) z Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Počas pojednávacích dní za viac ako dva roky vypovedalo pred senátom okrem obžalovaných množstvo svedkov.

V minulom roku sa medzi nimi ocitol v apríli aj súčasný podpredseda NR SR a predseda SNS Andrej Danko, bývalá ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) a bývalý námestník Slovenskej informačnej služby (SIS) Boris Beňa.

Obžalobe čelil aj Bödör

Vypovedalo už aj niekoľko žiadateľov o dotácie z PPA, ktorí hovorili o tom, že za vybavovanie nenávratného finančného príspevku platili 15 percent z konečnej sumy.

Bývalý Úrad špeciálnej prokuratúry podal v kauze Dobytkár obžalobu ešte v auguste 2021 na osem fyzických osôb a päť právnických osôb.

V kauze korupcie spojenej s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou čelili obžalobe nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, finančník Martin K., podnikateľ Peter K., bývalý generálny riaditeľ PPA Juraj K., bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír P., veterinár Ľubomír K., právnik Milan K. a bývalý hlavný radca regionálneho úradu PPA vo Zvolene Viktor M.

Priznal sa veterinár

Jednotlivé skutky v obžalobe sa týkajú najmä korupčných trestných činov a obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

V rámci aktuálneho súdneho procesu čiastočne priznal spáchanie trestných činov nepriamej korupcie, resp. podplácania, obžalovaný veterinár Ľubomír K., ktorý v marci 2023 zomrel a súd voči nemu preto zastavil trestné stíhanie.

Trestné činy prijímania úplatku a legalizácie príjmov z trestnej činnosti poprel. Vinu vo všetkých skutkoch priznal obžalovaný bývalý hlavný radca regionálneho úradu PPA vo Zvolene Viktor M.

Zvyšní vinu popierajú

Vyhlásenie obžalovaného Viktora M. o vine súd prijal a vyhlásil, že dokazovanie sa v jeho prípade nevykoná a súd bude rokovať iba o výroku o treste. Zvyšní obžalovaní vinu popierajú.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) ukončil vyšetrovanie kauzy Dobytkár v júli 2021. Polícia počas vyšetrovania zdokumentovala 95 skutkov.

Vyšetrovateľ zároveň vyčlenil obvineného bývalého riaditeľa sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na Ministerstve pôdohospodárstva SR Mareka K. na samostatné konanie.

Viac k témam: kauza Dobytkár
Zdroj: SITA.sk – V kauze Dobytkár boli zrušené tri termíny pojednávania, Najvyšší súd stále rozhoduje o sťažnostiach obžalovaných © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie