Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V Londýne sa od vlaňajšieho októbra koná 18. demonštrácia na podporu Palestíny

V Londýne sa dnes v popoludňajších hodinách vydali na pochod zrejme tisícky ľudí, ktorí demonštrovali na podporu Palestíny proti pokračujúcej vojne v Pásme Gazy, odhadovanú účasť polície bezprostredne neuviedla. Podľa denníka Evening Standard ide od vlaňajšieho októbra v poradí o osemnástu manifestáciu na podporu Palestíny, ktorú zvolala aktivistická organizácia Palestíny Solidarity Hansgro. Oslobodenie Palestíny Z […]
Menej ako 1 min. min.

V Londýne sa dnes v popoludňajších hodinách vydali na pochod zrejme tisícky ľudí, ktorí demonštrovali na podporu Palestíny proti pokračujúcej vojne v Pásme Gazy, odhadovanú účasť polície bezprostredne neuviedla.

Podľa denníka Evening Standard ide od vlaňajšieho októbra v poradí o osemnástu manifestáciu na podporu Palestíny, ktorú zvolala aktivistická organizácia Palestíny Solidarity Hansgro.

Oslobodenie Palestíny

Z videí na sociálnych sieťach je zrejmé, že pochod po asi 3,5 kilometri dlhej, políciou vytýčenej trase pokračoval aspoň v prvých hodinách pokojne. Účastníci provolávali heslá ako “Oslobodiť Palestínu! “alebo zavedený, hoci kontroverzný slogan “From the River to the Sea, Palestína will Be Free” (Od rieky až k moru, Palestína bude slobodná). 

Iní držali cedule s výzvou “Prestaňte bombardovať Gazu! “alebo sa zrejme ako Židia vymedzovali voči izraelskému štátu so sloganmi”Judaizmus proti štátu Izrael” a “Štát Izrael nereprezentuje židovstvo”.

“Každý v Londýne má právo protestovať a my sa ho snažíme balansovať s právom každého Londýnčana na to, aby mohol tráviť deň bez strachu z vážneho narušenia,” uviedla zástupkyňa londýnskej Metropolitnej polície Andy Valentineová. Jej úrad pre dnešok stanovil presné časy, odkedy sa pochod za Palestínu môže konať a kedy sa účastníci musia rozísť.

Protidemonštrácie

To isté platí pre protidemonštrantov, ktorých zvolala organizácia Enough is Enough a ktorí na dnešok nemali naplánovaný pochod, ale zhromaždenie na námestí neďaleko londýnskej univerzity King‘s College.

“Uznávame, že účastníci oboch protestov majú pádne názory. Vyzývame všetkých, aby vykonávali svoje právo pokojne protestovať a vyhli sa všetkým zbytočným konfliktom,” uviedla vo vyhlásení polícia.

Dnešné demonštrácie sa konajú v deň, keď úrady v Pásme Gazy ovládané Hamásom ohlásili, že následkom ťažkých bojov v strednej časti oblasti zahynuli desiatky Palestínčanov. Tamojšie úrady vo svojich bilanciách nerozlišujú medzi civilistami a ozbrojencami Hamasu, civilných obetí je však vo vojne od vlaňajšieho októbra väčšina.

Vojna v Pásme Gazy sa začala vlani 7. októbra teroristickým útokom hnutia Hamas a jeho spojencov na Izrael, pri ktorom palestínski ozbrojenci zabili na 1200 ľudí a ďalších asi 250 osôb uniesli. Pri doteraz jedinom pokoji zbraní na konci novembra bolo prepustených viac ako 100 rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov. Izraelská odveta podľa dnešnej bilancie ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré ovláda Hamas, zabila najmenej 36.801 Palestínčanov a ďalších 83,680 zranila.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie