Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V meste osadili zastávky MHD so zelenými strechami

V Žiari nad Hronom sa v máji začalo s osádzaním nových prístreškov na zastávkach mestskej hromadnej dopravy. Nové zastávky MHD budú mať okrem zelenej strechy so skalničkami aj bezpečnostné kalené sklá a lavičky s operadlom. Okrem toho budú vybavené zabezpečenými smetnými košmi proti vandalom. O celom procese osádzania zastávok v meste nám porozprával konateľ spoločnosti […]
Menej ako 1 min. min.

V Žiari nad Hronom sa v máji začalo s osádzaním nových prístreškov na zastávkach mestskej hromadnej dopravy. Nové zastávky MHD budú mať okrem zelenej strechy so skalničkami aj bezpečnostné kalené sklá a lavičky s operadlom. Okrem toho budú vybavené zabezpečenými smetnými košmi proti vandalom. O celom procese osádzania zastávok v meste nám porozprával konateľ spoločnosti MET-KOV, ktorá konštrukcie zastávok navrhla, vyrobila, aj osadila. 

Samospráva ešte začiatkom tohto roka z vlastných finančných prostriedkov zakúpila trinásť autobusových prístreškov v dvoch rôznych veľkostiach, malé a veľké, ktorých dominantou bude zelená strecha. Hlavnou výhodou zelených prístreškov autobusových zastávok je podľa Denisy Mindovej z Oddelenia správy majetku mesta MsÚ to, že zlepšujú kvalitu vzduchu, podporujú biodiverzitu a zároveň sú estetické.

Okrem toho, že zelené strechy zlepšujú mikroklímu, tienia a dažďová voda je na nich využitá a prirodzene zadržiavaná a následne odparovaná, rastliny na takýchto strechách absorbujú prach a CO2 z ovzdušia, chladia okolie v horúcich letných dňoch a tiež poskytujú domov a potravu rôznym druhom hmyzu.

Konštrukcie zastávok osadili v máji, tento mesiac pribúda zeleň i bezpečnostné sklá

Zastávky osadili v máji po tom, čo Technické služby staré, nevyhovujúce zastávky a pripravili spodné stavby – betónové pätky pre nové, zelené zastávky. „Zdemontovali sme nevyhovujúce štyri staré plechové autobusové zastávky na uliciach: Tajovského, Sládkovičova, Dukelských hrdinov a na IBV oproti Stavit,“ priblížil vedúci údržby Technických služieb v Žiari nad Hronom, Ľubomír Kupči a pokračoval:

„Zamestnanci Technických služieb pripravili spodné stavby na osadenie nových autobusových zastávok, z toho dve veľké na uliciach SNP pri notárovi a na Sládkovičovej pod nemocnicou, ďalej jednu dvojitú na Ul. SNP nad Tescom a 5 kusov malých autobusových zastávok na Ul. SNP – Čabák, M. Chrásteka, SNP – bývalý výkup, SNP – pri vývarovni, Pod Donátom – pod Tescom.“

Nové zastávky boli osadené bez úpravy plochy na uliciach Dukelských hrdinov, Sládkovičova pri nemocnici – Sociálna poisťovňa a na Tajovského ulici – oproti ČK a posledná na Ul. M. R. Štefánika – pod Luxom. Čo sa týka zastávky na Šášovskom Podhradí, pôvodnú zastávku opravia, nebude sa nahrádzať novou.

„Zelené zastávky“: návrh, projekt, statika, osádzanie

Kým Technické služby zabezpečili betónové základy, o návrh, statiku, výrobu a montáž konštrukcií zastávok sa postarala dodávateľská firma MET-KOV. Ako priblížil konateľ spoločnosti, Peter Kruml: „Našou úlohou bolo navrhnúť, vyrobiť a zmontovať zastávky do mesta tak, aby špecifikovali mesto a boli zelené, so zelenými strechami. Takže toto sme urobili, Technické služby mali zabezpečiť základy pre tieto zastávky, ktoré sme im vytyčovali a pripravili na to výkresy. Do konca mesiaca domontujeme posledné zastávky a už sa do nich len povkladá zeleň,“ povedal v čase uzávierky Kruml.  

Konštrukcie zastávok sú z ocele, ktorá je celá pozinkovaná a nastriekaná práškovou farbou. Po bočných stenách je vkladané kalené bezpečnostné sklo, kde má každá zastávka vypieskovaný názov zastávky, dominantu mesta – kaštieľ, logo a názov mesta. Podľa konateľa spoločnosti MET-KOV, Petra Krumla, hmotnosť oceľovej konštrukcie všetkých zastávok je viac než 10 ton.

„Je to oceľová konštrukcia, ktorá má klasickú stavbu strechy tak, ako majú výrobné haly. Na oceľovej konštrukcii je položený trapézový plech, na ňom je OSB doska a strecha je celá vyfóliovaná,“ vysvetlil Kruml s tým, že na fóliu sa následne naukladajú kvetináče, vyrobené špeciálne pre zelené strechy. Do nich následne osadia zeminu spolu s rastlinami. Čo sa fólie týka, tá má podľa konateľa spoločnosti udávanú životnosť až na 30 rokov a rovnaké fólie podľa jeho slov využívajú aj na strechy priemyselných hál či na novostavby domov s rovnými strechami. „Okrem toho, fólia nebude vystavená priamemu slnečnému žiareniu, keďže ju zakryjú kvetináče s rastlinami,“ doplnil.

Samotná montáž zastávky podľa Krumla nebola náročná, no celý proces, od návrhu až po výrobu konštrukcií zastávok trval tri mesiace. Najnáročnejšie bolo podľa konateľa MET-KOV-u navrhnúť projekt zastávky a staticky ho prerátať tak, aby zelená strecha dokázala udržať záťaž až jednu tonu zeminy a rastlín. „Všetky zastávky a konštrukcie boli staticky prerátané, vzhľadom na záťaž zeminy,“ vysvetlil Kruml a ako príklad uviedol to, že veľká zastávka spolu so zeminou váži dve tony.

Na zelenej streche postupne vysadia niekoľko druhov letničiek a skalničiek

Nielen prípravu a montáž konštrukcií zastávok, ale aj samotné osádzanie kvetináčov a rastlín do nich, mala na starosť dodávateľská firma zo Žiaru.

„Na pripravenú fóliovú strechu naukladáme kvetináče o rozmeroch 60 x 40 cm, ktoré sú navrhnuté tak, aby presne pokryli rozmer strechy zastávky a aby dokázali udržať vlahu pre letničky a skalničky, ktoré sa do nich osadia,“ vysvetlil Kruml s tým, že niekoľko druhov letničiek a skalničiek, zvolili z dôvodu ich väčšej odolnosti voči teplému a suchému počasiu.

Kvetináče sú podľa jeho slov navrhnuté tak, aby dokázali udržať vlahu pre letničky a prebytočnú vodu vypúšťajú preč. Pre zaujímavosť, na strechu menšej zastávky využili 20 takýchto kvetináčov a vysadenej zelene na všetky zastávky bolo dokopy vyše 70 m2. „Kvetináče majú na spodnej časti výuste, ktoré vyústia prebytočnú vodu na vyfóliovanú strechu a následne táto voda vytečie zvodom, rúrou na zem,“ vysvetlil Kruml s tým, že zvod rúry je v zadnom rohu zastávky a teda prebytočná voda nebude vytekať na chodník, pred zastávku. „Keď zoberieme do úvahy rozmer zastávky, respektíve strechy, ktorá má 2,5 metra, prebytočnej vody, vyústenej na zem, bude úplné minimum,“ vysvetlil Kruml.

Budú mať zastávky „antivandal“ systém? 

Okrem spomínaných bezpečnostných skiel bude na každej zastávke okrúhly smetný kôš, ktorý bude primontovaný zámkom k jednej z nôh zastávky tak, aby ho nemohli zničiť ani ukradnúť vandali. „Celý princíp bude fungovať tak, že technické služby prídu, kôš odomknú, vyklopia a naspäť zamknú,“ vysvetlil Kruml s tým, že okrem košov budú v zastávkach i drevené lavičky na sedenie a cestovné poriadky. Na otázku či zastávku vedia ošetriť proti posprejovaniu a inému vyčíňaniu vandalov, reagoval: „Existuje na to jedna vec, volá sa to tekutá fólia, ktorá chráni sklá proti poškriabaniu a podobne. Tá však má v exteriéri trvácnosť 12 mesiacov,“ vysvetlil Kruml s tým, že by sa proces striekania fólie na steny zastávok musel pravidelne opakovať – fóliu na okná zastávky nastriekať a po 11 mesiacoch ju prísť stiahnuť a nastriekať zas nanovo, čo zatiaľ v pláne nemajú.

(šov)
Foto: Denisa Mindová

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie