Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V mozku je mnohem více mikroplastů než v jiných částech lidského těla, tvrdí američtí vědci

www.slovanskenoviny.sk/rss Britský deník The Guardian s odvoláním se na studii informoval, že u 12 analyzovaných vzorků mozků lidí, kteří zemřeli na demenci, včetně Alzheimerovy choroby, vědci našli hmotnostně 10krát více plastů než u vzorků zdravých lidí. Tým vědců z univerzit New Mexiko a Oklahoma State ve Spojených státech zjistil, že vzorky lidského mozku obsahovaly několikanásobně více mikroplastů než […]
2 min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Britský deník The Guardian s odvoláním se na studii informoval, že u 12 analyzovaných vzorků mozků lidí, kteří zemřeli na demenci, včetně Alzheimerovy choroby, vědci našli hmotnostně 10krát více plastů než u vzorků zdravých lidí.

Tým vědců z univerzit New Mexiko a Oklahoma State ve Spojených státech zjistil, že vzorky lidského mozku obsahovaly několikanásobně více mikroplastů než jiné lidské orgány. Zjištění vyplývá z jejich studie, která je v procesu recenzního řízení.

„To je opravdu alarmující. V našem mozku je mnohem více plastů, než jsem si představoval. Jsem z toho vyvedený z míry,“ řekl spoluautor studie Matthew Campen, toxikolog a profesor farmaceutických věd z univerzity New Mexiko.

Tato studie byla publikovaná na internetových stránkách amerického Národního institutu zdraví, který mimo jiné shromažďuje zásadní lékařské výzkumy.

Podle vědců představovalo množství plastů ve vzorcích z 24 zkoumaných mozků v průměru až 0,48 % váhy.

Vědci objevili větší množství plastů u lidí s demencí a Alzheimerovou chorobou

The Guardian s odvoláním se na studii informoval, že u 12 analyzovaných vzorků mozků lidí, kteří zemřeli na demenci, včetně Alzheimerovy choroby, vědci našli hmotnostně 10krát více plastů než u vzorků zdravých lidí.

Co se týče těchto mikroplastových částic, „krevní bariéra mozku nás neochrání, jak bychom si mysleli,“ uvedla pro The Guardian Bethanie Almrothová z univerzity Gothenburg ve Švédsku, která nebyla členkou výzkumného týmu.

Krevní bariéra mozku (hematoencefalická bariéra) je ochrannou bariérou, která zabraňuje vstupu nebezpečných látek do mozku, a tím ho chrání před řadou možných rizik. Nicméně to vypadá, že tato bariéra znečištění mozku mikročásticemi nezabrání.

„Nevím, kolika plasty se může náš mozek naplnit, než začne způsobovat nějaké problémy,“ uvedl Campen.

Znečištění lidských orgánů plasty se zvyšuje, problémy máme i u nás

Ve studii vědci také uvedli, že množství mikroplastů ve vzorcích mozku za posledních osm let rapidně vzrostl. A to až o 50 % oproti vzorkům mozku, které byly analyzovány v roce 2016.

Podle vědců tento nárůst souvisí se stále větším znečištěním životního prostředí mikroplasty.

Mikroskopické částice plastů byly identifikovány v útrobách lidských těl i u nás.

Například vědci z Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava v roce 2023 zjistili přítomnost mikroplastů v plodové vodě či placentě u devíti z deseti zkoumaných žen.

Zdroj: epochtimes.cz

Príspevok V mozku je mnohem více mikroplastů než v jiných částech lidského těla, tvrdí američtí vědci je zobrazený ako prvý na .

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie