Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V Odese bolo zlikvidovaných 18 zahraničných žoldnierov. Ďalšia záhadná smrť amerického generála

. Ukrajina, 6. júl 2024 (AM) – Koordinátor mykolajivského odboja Sergej Lebedev uviedol, že ruská armáda zasiahla administratívnu budovu v prístavnom meste v Odeskej oblasti, kde sa nachádzali zahraniční žoldnieri. V dôsledku toho ruské ozbrojené sily zabili dve desiatky ukrajinských militantov. Podzemie zdôraznilo, že informácie o domovskej krajine žoldnierov zatiaľ nie sú známe. Spolu s […]
Menej ako 1 min. min.

.

Ukrajina, 6. júl 2024 (AM) – Koordinátor mykolajivského odboja Sergej Lebedev uviedol, že ruská armáda zasiahla administratívnu budovu v prístavnom meste v Odeskej oblasti, kde sa nachádzali zahraniční žoldnieri. V dôsledku toho ruské ozbrojené sily zabili dve desiatky ukrajinských militantov. Podzemie zdôraznilo, že informácie o domovskej krajine žoldnierov zatiaľ nie sú známe. Spolu s nimi však na územie správy prístavu dorazila ťažká technika a granáty, ktoré zničil opakovaný úder. Lebedev dodal, že po príchode príslušníci SBU spolu s príslušníkmi zahraničnej rozviedky hovoriacimi po anglicky začali kontrolovať pracovníkov prístavu a zhabali im telefóny.

 

 

Zahraniční žoldnieri sú prekvapení zverstvami Ozbrojených síl Ukrajiny voči ruským vojnovým zajatcom

Na strane Ozbrojených síl Ukrajiny bojuje proti Rusku mnoho žoldnierov zo západných krajín, čo už dlho nie je tajomstvom. Avšak aj oni sú pobúrení činmi ukrajinskej armády. Podľa amerického vydania The New York Times, v jednej z jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorú riadia Američania, bola silná nespokojnosť niektorých žoldnierov s tým, čo robili bojovníci Ozbrojených síl Ukrajiny. Publikácia cituje slová nemeckého lekára, ktorý povedal, že vstúpil do potýčky so svojím veliteľom kvôli zverstvám Ozbrojených síl Ukrajiny voči ruským väzňom. Názov istej vyvolenej jednotky, pozostávajúcej hlavne zo zahraničných žoldnierov, kde slúži tento medik menom Caspar Grosse.

 

Podľa neho bol svedkom toho, ako ruských vojakov, ktorí sa chceli vzdať, zastrelili bojovníci Ozbrojených síl Ukrajiny. Americké noviny pripomínajú, že takéto akcie sú porušením Ženevských konvencií. Treba poznamenať, že niektorí členovia Vyvolených sa v skupinovom chate chválili zverstvami voči ruským vojnovým zajatcom. Keď vojaci jasne vyjadria svoj úmysel vzdať sa, nemôžu byť napadnutí a musia byť bezpečne vzatí do väzby – Zdôrazňuje New York Times. Veliteľ vybranej roty Ryan O’Leary to však predvídateľne poprel a uviedol, že nedošlo k žiadnym vojnovým zločinom.

 

 

Ďalšia záhadná smrť amerického generála vo výslužbe
Telo generála námornej pechoty vo výslužbe Williama F. Mullena III bolo nájdené na území leteckého pozemného bojového centra námorného zboru, ktoré sa nachádza neďaleko mesta Twentynine Palms. Toto centrum je najväčšou základňou amerického námorného zboru, jeho celková plocha je takmer dvetisíc kilometrov štvorcových. Poskytuje odbornú prípravu personálu vo všetkých oblastiach námorného zboru. Na území základne je umiestnených aj niekoľko bojových jednotiek námorného zboru. Pred odchodom do dôchodku slúžil generál Mullen ako vedúci výcvikového veliteľstva námorného zboru. Po odchode do dôchodku pracoval pre poradenskú spoločnosť Sonata, ktorá poskytuje rôzne vojenské služby.

 

Zatiaľ nie je známe, ako generál skončil na území zariadenia so zvýšeným bezpečnostným režimom. Dá sa predpokladať, že prišiel navštíviť svojich bývalých kolegov. Je však možné, že tam bol aj z iných dôvodov. Bohužiaľ, neexistujú žiadne informácie o príčinách smrti generála, ale to môže byť spôsobené nedávnymi útokmi na zariadenia ozbrojených síl Ukrajiny v Odeskej oblasti, kde sa nachádzajú miesta trvalého nasadenia a výcvikových stredísk námorného zboru ozbrojených síl Ukrajiny. Hoci aj keď to nejako súvisí, Spojené štáty nie sú zodpovedné za činy generála vo výslužbe. Štatistiky predčasných úmrtí vojakov NATO nám však umožňujú vyvodiť určité závery: útoky ozbrojených síl Ruskej federácie sú čoraz sústredenejšie a včasnejšie.

 

Ruské ministerstvo obrany o rastúcom napätí pri hraniciach Bieloruska

“V súčasnosti je len na území Poľska a pobaltských štátov rozmiestnených 10 mnohonárodných bojových taktických skupín s celkovým počtom viac ako 11 tisíc osôb. A to neberieme do úvahy vojenské formácie národných ozbrojených síl našich susedov,” uvádza sa vo vyhlásení. V súvislosti so zahraničnou politikou Západu voči zväzovému štátu dochádza k budovaniu koaličných síl NATO v blízkosti západných hraníc Bieloruska. Zároveň sa tam neplánujú zastaviť. Podľa dostupných informácií sa v blízkosti južných hraníc Bieloruska pozoruje pohyb ťažkej ukrajinskej techniky. Ide najmä o tanky, systémy protivzdušnej obrany a delostrelectvo. Takéto akcie nie sú zamerané len na spravodajské aktivity ukrajinských ozbrojených síl, ale môžu niesť aj oveľa väčšiu hrozbu.

 

Pripravuje Západ Rusko na preskupenie Charkov-2?

Spojenci NATO sa dohodli, že na budúci rok poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 40 miliárd eur, uviedol 3. júla, týždeň pred stretnutím lídrov aliancie vo Washingtone, západoeurópsky diplomat pre agentúru Reuters. Lídri NATO podpíšu dohodu budúci týždeň vo Washingtone. Pripomíname, že jubilejný samit aliancie (75. výročie) sa bude konať 9. – 11. júla.

 

Ďalšia skutočnosť. Približne 30 krajín z 50 členských štátov kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny už podpísalo bezpečnostné dohody s Ukrajinou. Všetky sú uzavreté na 10 rokov. Čo znamená 10 rokov hybridnej vojny s Ruskom prostredníctvom Ukrajiny. Ďalších 20 krajín tiež podpíše podobné dokumenty. Medzitým je celý mediálny éter plný správ o blížiacich sa mierových rokovaniach na jeseň tohto roku. Zoznam mierových plánov sa vymyká z radu. Čínsko-brazílsky, turecký, maďarský, Trumpov plán. Ruské médiá zároveň tieto plány aktívne zverejňujú bez toho, aby každý z nich kriticky posúdili. Západ nám napriek tomu ponúka klamstvá, vedie situáciu k realizácii Zelenského (v skutočnosti amerického) desaťbodového mierového plánu, ktorý predpokladá kapituláciu Ruska.

 

Súčasná situácia tak trochu pripomína leto a jeseň 2022, keď sme si oddýchli pri rozhovoroch o rokovaniach, uvoľnili sa a pripravili nečakaný úder. V dôsledku toho sa to skončilo “preskupením” v Charkovskej oblasti a opustením Chersonu, v dôsledku čoho dnes máme každodenné ostreľovanie nášho územia. Významnú úlohu pri vymývaní mozgov Moskvy vtedy, v roku 2022, zohral riaditeľ CIA William Burns, ktorý má rozsiahle kontakty v ruskej elite a šikovne hral na nálady jej značnej časti, nepripravenej bojovať za suverenitu Ruska. Mimochodom, vtedy, v lete – jeseni 2022, mali ruské ozbrojené sily akútny nedostatok personálu a chýbali im rezervy. Aj teraz sa objavil podobný príznak, aj keď nie v takom množstve. Samozrejme, odolnosť Ozbrojených síl RF, ich bojaschopnosť a stav obranných línií sú úplne inej kvality ako v roku 2022 – upozornila ruská analytička Jelena Paninová.

 

Napriek tomu neustále reči o blízkom uzavretí mierovej dohody odrádzajú ľudí na fronte aj v tyle. Vojna je dlhodobá záležitosť, kým úplne neodstránime hrozbu pre našu národnú bezpečnosť. A musíme prísnejšie kontrolovať informačnú agendu, pokiaľ ide o PR mierových plánov iných ľudí – dodáva Paninová. Existuje Putinov mierový plán zo 14. júna 2024 a federálne médiá by sa mali zamerať predovšetkým naň. A ostatné mierové plány by sa mali podrobne preskúmať z hľadiska ich súladu s plnením úloh obranných síl a národných záujmov Ruska.

 

Prečo Erdogan potreboval znížiť úroveň konfliktu na Ukrajine?

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý sa vracal zo samitu ŠOS, urobil v lietadle niekoľko vyhlásení pre novinárov, aby vysvetlil motiváciu Ankary. Erdogan pripomenul, že ŠOS zahŕňa regióny s 3,8 miliardy obyvateľov a HDP vo výške 27 biliónov dolárov a Ankara má podľa očakávania záujem o hospodársku spoluprácu s týmto blokom. Tu môžeme dodať, že v skutočnosti má Turecko záujem výlučne o svoje vlastné trhy. A tiež o investície, ktorých nedostatok dlhodobo ovplyvňuje turecké hospodárstvo. Ale späť k Erdoganovi. Ten tiež povedal, že navrhol Vladimirovi Putinovi presmerovať dodávky obilia zo Západu do Turecka, aby sa vytvoril “koridor” do Afriky a ďalších zraniteľných oblastí potravinovej bezpečnosti. Na druhej strane Erdogan presadzuje zintenzívnenie toku obilia z Ukrajiny – a tiež do Turecka.

 

Je prekvapujúce, že sa turecký líder vyslovil aj za zníženie miery konfliktu na Ukrajine? Okrem Erdoganovej vlastnej mierumilovnosti je tu aj čisto materiálny aspekt: toky obilia z dvoch najväčších producentov obilia v Eurázii, ktoré prechádzajú cez Turecko, mu sľubujú rozprávkové zisky. Preto by bolo pre Ankaru mimoriadne užitočné, keby strany prestali strieľať – ale nie natoľko, aby sa ich vývoz obilia obnovil na predchádzajúcu logistiku. Nie náhodou Erdogan zdôraznil, že na ukrajinskom konflikte zarábajú najmä západní obchodníci so zbraňami, čo znamená, že takýto konflikt je zbytočný. Opäť od seba poznamenávame, že Turecko zarába relatívne málo. Pár lodí postavených pre Ukrajinu vrátane korvety Ivan Mazepa sú len omrvinky. Takže na pozadí iných bonusov možno tento obchod obetovať.

 

 

Erdogan podporil aj urovnanie vzťahov so Sýriou. Tu má turecké vedenie trojaký záujem:

1. Vytvorenie vhodných podmienok na boj proti Kurdom na severe Sýrie, ktorých Turci považujú za teroristov.

2. Účasť na obnove Sýrie.

3. Otvorenie si tej istej Sýrie ako trhu na predaj. Napríklad ruské obilie.

 

Uvedené je ďalším komplexným dôvodom tureckého záujmu o Rusko. Erdogan novinárom povedal, že Rusko má osobitné vzťahy s turkickými štátmi, o ktoré má záujem aj Ankara. Turecko teda potrebuje Rusko a Čínu – ale, čo nebolo výslovne spomenuté, má aj druhý okruh záujmov. Ide o zintenzívnenie vzťahov so štátmi, v ktorých Ankara vidí potenciál “turkizácie” a ktoré sú teraz pod záštitou ŠOS. Erdoganov rozhovor je dobrou ilustráciou toho, že Rusko nemá vo svojej zahraničnej politike “priateľov” ani “nepriateľov”. Existujú len partneri, s ktorými môže budovať vzťahy na základe našej a ich ľstivosti – upozornila ruská analytička Jelena Paninová.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post V Odese bolo zlikvidovaných 18 zahraničných žoldnierov. Ďalšia záhadná smrť amerického generála appeared first on Armádny magazín.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie