Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V Pakistanskej provincii zatvorili školy a univerzity pre študentské protesty

Úrady v najľudnatejšej pakistanskej provincii Pandžáb nariadili v piatok zatvorenie všetkých vzdelávacích inštitúcií. Zákaz vyvolali študentské protesty, ktoré vyvolili informácie na sociálnych sieťach o údajnom znásilnení na univerzitnej pôde. Zatvorenie škôl a univerzít okrem dospelých postihlo asi 26 miliónov detí. Informuje o tom agentúra AFP. Znásilnenie študentky sa malo odohrať v suteréne areálu súkromnej vysokej školy […]
Menej ako 1 min. min.

Úrady v najľudnatejšej pakistanskej provincii Pandžáb nariadili v piatok zatvorenie všetkých vzdelávacích inštitúcií. Zákaz vyvolali študentské protesty, ktoré vyvolili informácie na sociálnych sieťach o údajnom znásilnení na univerzitnej pôde. Zatvorenie škôl a univerzít okrem dospelých postihlo asi 26 miliónov detí. Informuje o tom agentúra AFP.

Znásilnenie študentky sa malo odohrať v suteréne areálu súkromnej vysokej školy pre ženy v Láhaure, hlavnom meste Pandžábu. Polícia, vysoká škola ani provinčná vláda doposiaľ nemajú žiadne oficiálne informácie o obeti a preto hovoria o šírení dezinformácií na internete.

Protesty sa medzitým rozšírili do univerzitných areálov v Láhaure a meste Rávalpindí, ktoré susedí s hlavným mestom Islamabadom. Študenti podľa AFP obviňujú úrady z pokusu utajiť incident.

Pri útoku v Pakistane zahynulo 20 baníkov, polícia po útočníkoch pátra

Vysokopostavený policajný dôstojník vyhlásil, že vo štvrtok zadržali 380 osôb v súvislosti s podpaľačstvom a vandalizmom na protestoch. Zároveň ozrejmil, že vyšetrovanie údajného znásilnenia pokračuje.

Polícia už zadržala podozrivého ochrankára, ktorého identifikovala v online príspevkoch, no bez prihlásenia obete nie je schopná overiť obvinenia. Provinčné ministerstvo vnútra zakázalo zhromaždenia v piatok i v sobotu.

Protesty pakistanských študentov vyvolali obavy z obťažovania a sexuálnych útokov na ženy na univerzitách. Zároveň to ukazuje chýbajúcu dôveru v úrady.

Riaditeľ súkromnej spoločnosti, ktorá prevádzkuje aj vysokú školu pre ženy v Láhaur, uviedol, že „incident neexistuje“. Ak k nemu naozaj došlo, tak „sa postaví na stranu študentov, odstúpi a nebude už vykonávať túto profesiu“, dodal.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie