Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V strašení migrantmi si Hlas môže podať ruku s Andrejom Babišom

Vizuál s migrantmi na lodi, pred ktorými Hlas sľuboval zachrániť Slovensko, sa strana ANO rozhodla z tlače stiahnuť. Nakoniec ho ale zazdieľal vo videu na sociálnych sieťach. Dezinformačná scéna zaznamenala obrovský vzostup nielen u nás, ale aj v susednom Česku. Na Slovensku tento spôsob komunikácie využívali vládni poslanci a krajná pravica, v Česku to boli skôr politici opozičných alebo mimoparlamentných strán. […]
Menej ako 1 min. min.

Vizuál s migrantmi na lodi, pred ktorými Hlas sľuboval zachrániť Slovensko, sa strana ANO rozhodla z tlače stiahnuť. Nakoniec ho ale zazdieľal vo videu na sociálnych sieťach.

Dezinformačná scéna zaznamenala obrovský vzostup nielen u nás, ale aj v susednom Česku.

Na Slovensku tento spôsob komunikácie využívali vládni poslanci a krajná pravica, v Česku to boli skôr politici opozičných alebo mimoparlamentných strán.

Vidno to bolo pri kampaňovom vizuále, ktorý zobrazoval mužov tmavej pleti na preplnenom člne. Takýto kampaňový obrázok si dali vypracovať česká strana ANO bývalého premiéra Andreja Babiša, aj slovenský Hlas.

Babiš ho najskôr chcel dať do celoštátneho denníka, nakoniec ho zazdieľal na sociálnych sieťach. Na otázky redakcie Euractiv, prečo slovenský Hlas zvolil taktiku strašením migrantmi, nereagoval.

Hlavná téma migrácia

Spoločnými témami, ktoré sa prelínali v strašení ľudí pred voľbami v Česku aj na Slovensku patrila najmä migrácia. Najviac pozornosti sa venovalo migračnému paktu.

Českí a slovenskí politici na Facebooku a Instagrame označujú túto dohodu za netransparentnú alebo ako podvod. Napriek tomu, že sa na jeho tvorbe podieľali českí a slovenskí poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia vlády na úrovni Rady EÚ či dokonca samotní premiéri, výsledok dlhoročných spoločných rokovaní bol vykresľovaný ako zrada českej alebo slovenskej suverenity.

Hlas tesne pred voľbami dupol na plyn s dezinformáciami

Hlas klame, keď tvrdí, že EÚ zakazuje používať autá so spaľovacími motormi a plynové kotly. V kampani tiež nepodložene straší pred demoláciou rodinných domov, nižšími dôchodkami kvôli migrantom a záchodmi pre štyri pohlavia.

Častým argumentom, ktorý sa medzi Čechmi a Slovákmi opakovane objavoval, sú migračné kvóty. Podľa vyjadrení politikov sú tieto kvóty „skryté“ v pakte za diplomatickými frázami.

V skutočnosti však zmluvný štát nemôže byť v praxi nútený premiestňovať žiadateľov o azyl na svoje územie za žiadnych okolností, ani v krízových situáciách. Varovanie pred „skrytými povinnými kvótami“ je teda nepravdivé.

Na Slovensku bol jedným z propagátorov podobných katastrofických scenárov europoslanec Milan Uhrík z hnutia Republika. Slovenskí politici často zveličovali počty migrantov, ktorí majú byť prerozdelení do Európy. Napríklad Anna Belousovová, tiež členka hnutia Republika, šírila dezinformácie o státisícoch až miliónoch migrantov, čo však nezodpovedá skutočným číslam uvedeným v pakte.

V českom informačnom prostredí túto myšlienku šírili napríklad predseda hnutia SPD (ID) Tomio Okamura, ale aj niektorí predstavitelia hnutia ANO (Obnovme Európu), ako bývalá ministerka financií Alena Schillerová a líderka kandidátky do Európskeho parlamentu Klára Dostálová.

Strana Hlas na svojich vizuáloch tvrdila, že nedopustí „nižšie dôchodky kvôli migrantom“, kde sa na lodi plavia ľudia čiernej pleti a nad nimi svieti logo strany Hlas. Iný naratív predstavuje „účet z EÚ“, v ktorom ide na migranta 20-tisíc eur, ale na dôchodcu a dieťa 0 eur.

 

 

 

 

 

 

 

 

Podobný plán malo aj hnutie ANO Andreja Babiša. Na konci mája si hnutie chcelo nechať vytlačiť inzerát v regionálnych denníkoch, na ktorom by bol detailný záber na čln na rozbúrenom mori plnom mužov čiernej pleti, nad ktorým by stál nápis „Voľte, pokiaľ nebude neskoro“ a logo hnutia ANO.

 

 

 

 

Na poslednú chvíľu hnutie svoju objednávku zmenilo a v novinách sa nakoniec namiesto migrantov objavili cedule s nápismi ako „ľudia bez práce“, „zákaz našich kráv“ či „obmedzenie slobody slova“.

„To, čo sme pôvodne chceli ukázať, sa skutočne deje, takže nemôžete povedať, že strašíme,“ obhajoval svoj pôvodný plán Andrej Babiš. Hovorca ANO, Martin Vodička rozhodnutie stiahnuť toto logo vysvetlil tým, že by to niektorých občanov mohlo vydesiť, čo nebolo ich cieľom.

Nakoniec sa však Babiš rozhodol vizuál použiť vo videu na sociálnych sieťach.

Okrem strany Hlas témou migrácie strašila aj strana Smer. Podobne ako niektorí českí politici šírili dezinformácie o povinných kvótach. Na Slovensku sa však neobjavil naratív démonizácie islamu, ktorý bol populárny na českých sociálnych sieťach.

Čechov strašila aj zelená dohoda

V Česku okrem témy migrácie dominovala otázka Zelenej dohody, ktorej sa venoval už spomínaný Okamura, ale aj líder kandidátky Přísahy a Motoristů Filip Turek.

V Česku sa Zelená dohoda na sociálnych sieťach veľmi často vykresľovala ako zbytočná a akosúbor nezmyselných opatrení vytvorených často anonymnými byrokratmi EÚ bez kontaktu s realitou.

Turek sa zameral na automobilový priemysel a zákaz predaja nových áut so spaľovacími motormi od roku 2035. Tenoznačuje za porušenie osobných slobôd. Na druhej strane však dodáva, že budúcnosťou by mohla byť elektromobilita. Musí si ju však prirodzene vybrať voľný trh, nie nariadenia EÚ.

Zo slovenských strán sa Zelenej dohode najviac venoval Hlas, kde líder eurokandidátky Branislav Becík na svojich sociálnych sieťach šíril zavádzajúce informácie o tom, že Únia bude nútiť slovenských farmárov vraždiť dobytok.

Dezinformácie ako nástroj kampane: Šimečka vraj študoval prevraty a za atentátom stála CIA

EURACTIV sa pozrel na najúspešnejšie príspevky na sociálnych sieťach, ktoré šírili dezinformačné naratívy pred eurovoľbami 2024. Okrem obvinení z plánovania „majdanov“ na Slovensku sa týkali aj pripravovaného zákona o mimovládkach či atentátu na premiéra Roberta Fica.

Hlas tiež jednoznačne zavádzal aj v reklame, v ktorej tvrdil, že 1,6-milióna Slovákov pre EÚ príde o auto. V programe tvrdí, že pôjde o dôsledok „zákazu používania áut so spaľovacími motormi“.

Na Slovensku sa však oveľa častejšie informovalo o stave právneho štátu, vplyv na kampaň mal aj atentát na premiéra alebo víťazstvo prezidenta Petra Pellegriniho.

Politici, napríklad zo strany Smer, na sociálnych sieťach často varovali, že Európska únia hrozí krátením európskych fondov pre Slovensko. Premiér Robert Fico, tvrdil, že skutočným dôvodom je postoj krajiny k vojne na Ukrajine.

Tento aspekt vytvára obraz „diktatúry“ EÚ, kde podľa interpretácie niektorých slovenských a českých politikov rozhodujú výlučne veľké štáty. Tieto snahy teraz zahŕňajú aj návrhy na zrušenie práva veta v niektorých otázkach, čím by menšie štáty stratili svoju suverenitu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie