Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V tomto čase vždy vysádzam kapustu do záhrady. Hlávky rastú väčšie ako gule. Vážia dobrých 5 kg

8.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatevosian Yana). Kapusta je jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny, pretože sa dá v kuchyni použiť na mnoho rôznych spôsobov. Jej pestovanie nie je príliš zložité, ale pre bohatú úrodu je potrebné mať na pamäti niekoľko vecí. Odporúčame, kedy kapustu vysádzať do zeme. Kedy sadiť kapustu do zeme?Foto: shutterstock/Tatevosian Yana […]
Menej ako 1 min. min.

8.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatevosian Yana).

Kapusta je jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny, pretože sa dá v kuchyni použiť na mnoho rôznych spôsobov. Jej pestovanie nie je príliš zložité, ale pre bohatú úrodu je potrebné mať na pamäti niekoľko vecí. Odporúčame, kedy kapustu vysádzať do zeme.

Kedy sadiť kapustu do zeme?
Foto: shutterstock/Tatevosian Yana

Kapusta sa považuje za skutočnú vitamínovú bombu. Obsahuje kyselinu listovú, železo, vápnik, draslík a vitamíny A, B, C, E a K. Podľa dĺžky vegetačného obdobia sa rozlišuje niekoľko odrôd: skorá, stredne skorá, stredne neskorá a neskorá. Zelenina nemá žiadne špeciálne nároky, preto je v našich záhradách taká obľúbená. Ak sa o ňu budete dobre starať, odmení sa vám štedrými hlávkami.

Kedy sadiť kapustu do zeme? Všetko závisí od odrody

Biela kapusta sa radí medzi dvojročná rastlina. V prvom roku vytvára hlávku s veľkými, stočenými zelenými listami. V druhom roku vytvára semenné výhonky a plodí. Zelenina má vysoko vyvinutý koreňový systém, ktorý siaha až do hĺbky 1,5 m. Pestuje sa zo sadeníc, ktoré sa vopred pripravia v dobre osvetlenej miestnosti.

Kapusta sa delí na skorú, stredne skorú, stredne neskorú a neskorú.
Foto: pixabay/utroja0

V záhradách sa najčastejšie pestujú skoré odrody kapusty, ktoré sa najlepšie hodia na prípravu šalátov a polievok. Vysádzajú sa do zeme v prvej polovici apríla na vzdialenosť 40×40 cm alebo 50×40 cm. Stredne skoré odrody sa vysádzajú v máji na vzdialenosť 50×40 cm a stredne neskoré a neskoré odrody od polovice mája do polovice júna na vzdialenosť 60×60 cm.

Prírodné hnojivo na kapusty. Vyrobte si domácu výživu z týchto rastlín

Semená skorých odrôd kapusty sa vysievajú v januári a februári, stredne skoré odrody v marci a neskoré odrody v apríli. Produkcia trvá približne dva mesiace. Úroda sa zbiera od júna do konca októbra. Hlávku odrežte až vtedy, keď je pevná a správne sformovaná. Pôda, do ktorej zeleninu vysadíte, by mala obsahovať bór, dusík a molybdén. Nedostatok týchto živín môže spôsobiť, že listy budú žlté, krehké a tuhé. Okrem toho je dobré rastlinu podporovať pravidelným hnojením. Veľmi dobre funguje žihľavové, prasličkové alebo bazové hnojivo. Obsahuje draslík, fosfor, železo a dusík, ktoré kapusta veľmi potrebuje.

Ako domáce hnojivo môžete použiť hnojivo z prasličky.
Foto: shutterstock/Martina Unbehauen

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čo môžete urobiť, aby zeler vyrástol do koreňa? Budete zbierať obrovské hlavy, ale buďte opatrní

Zalejte tým mrkvu. Neminiete ani cent a vypestujete viac ako vaši susedia

The post V tomto čase vždy vysádzam kapustu do záhrady. Hlávky rastú väčšie ako gule. Vážia dobrých 5 kg appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie