Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V TRNAVE OSLÁVIA PRÍCHOD JARI TRADIČNÝMI PODUJATIAMI

Kvetná nedeľa je sviatok, ktorý sa slávi v kresťanskej tradícii na pamiatku Ježišovho vstupu do Jeruzalema. Na Slovensku sa tento sviatok slávi vždy v nedeľu pred Veľkou nocou. Spája sa s tradíciou požehnávania ratolestí, bahniatok a výzdobou kostolov kvetmi. Trnavčania naň každoročne pripravujú folklórne podujatie Na Kvetnú nedzelu, ktoré je spojené s vynášaním Moreny. Deti […]
Menej ako 1 min. min.

Kvetná nedeľa je sviatok, ktorý sa slávi v kresťanskej tradícii na pamiatku Ježišovho vstupu do Jeruzalema. Na Slovensku sa tento sviatok slávi vždy v nedeľu pred Veľkou nocou. Spája sa s tradíciou požehnávania ratolestí, bahniatok a výzdobou kostolov kvetmi. Trnavčania naň každoročne pripravujú folklórne podujatie Na Kvetnú nedzelu, ktoré je spojené s vynášaním Moreny. Deti z materských a základných škôl počas týždňa zdobia korzo veľkonočnými kraslicami a v nedeľu večer nebudú chýbať ani koncerty a predstavenia.

V Trnave rady udržiavajú ľudové tradície z regiónu. Na Kvetnú nedzelu pripravili pestrý program. „Mesto sa na toto podujatie chystá každý rok. Začína sa výzdobou korza v centre, s ktorou pomáhajú deti z materských a základných škôl. V nedeľu popoludní sa pridajú miestne folklórne súbory a celý sprievod, spolu s Trnavčanmi, sa najprv rozlúči so zimou vynášaním Moreny a následne privíta jar prinášaním Letečka,“ hovorí Alexander Prostinák, riaditeľ OOCR Trnava Tourism.

Tohtoročný program Na Kvetnú nedzelu sa začne o 15. hodine pred radnicou.

„Podujatie bude spestrené ako farebnou výzdobou mesta, tak aj hudbou, spevom a tancom. Vystúpia folklórne súbory DFS Trnavček, DFS Drienka a UFS Trnafčan,“ hovorí Terézia Krupčíková z Mestského kultúrneho strediska – Zaži v Trnave. 

Nedeľné popoludnie obohatia stánky s remeselnými výrobkami. Návštevníci budú mať možnosť zakúpiť si veľkonočné ozdoby, kraslice, košíky, prútené šibáky, ale aj výtvory z medovníkov.

Pre najmenších si organizátori pripravili na námestí SNP divadelné predstavenie O 12 mesiačikoch od Divadla Dvor Zázrakov. Dospelí diváci si môžu v Divadle Jána Palárika pozrieť a vypočuť hudobné predstavenie rodáka z Trnavy – Miloša Biháryho s názvom Klavírny večer s virtuózom. „Počas recitálu zaznejú dve vrcholné diela klavírnej literatúry, a to Klavírna sonáta h moll od Franza Liszta a Obrázky z výstavy od skladateľa Modesta Petroviča Musorgského. Súčasťou klavírneho koncertu bude aj prezentácia na plátne o histórii vzniku a zaujímavostiach interpretovaných klavírnych diel,“ dodáva Katarína Čučková z Divadla Jána Palárika.

Text a foto: Zaži v Trnave

The post V TRNAVE OSLÁVIA PRÍCHOD JARI TRADIČNÝMI PODUJATIAMI appeared first on WomanMan.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie