Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V Turecku ich milujú. Pripravte si ju doma a môžete sa nadobro rozlúčiť s talianskou pizzou.

29.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Halil ibrahim mescioglu). Môže taliansku pizzu niečo zosadiť z trónu? To nemôžeme s istotou povedať. Vieme však, že by sa mala mať na pozore, keď sa na stole objaví turecké pide. Veď chrumkavé cesto s aromatickou náplňou dokáže každého prinútiť na chvíľu zabudnúť na taliansky koláč a snívať o […]
Menej ako 1 min. min.

29.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Halil ibrahim mescioglu).

Môže taliansku pizzu niečo zosadiť z trónu? To nemôžeme s istotou povedať. Vieme však, že by sa mala mať na pozore, keď sa na stole objaví turecké pide. Veď chrumkavé cesto s aromatickou náplňou dokáže každého prinútiť na chvíľu zabudnúť na taliansky koláč a snívať o výlete do Turecka.

Môže taliansku pizzu niečo zosadiť z trónu? To nemôžeme s istotou povedať. Vieme však, že by sa mala mať na pozore, keď sa na stole objaví turecké pide.
Foto: shutterstock.com/Halil ibrahim mescioglu

Pide je kysnutý koláč, ktorý sa niekedy označuje ako turecká pizza. Zvyčajne sa formuje do charakteristického tvaru lode. Cesto sa plní rôznymi náplňami: mäsom (to je najtradičnejšia verzia), syrom, špenátom, zeleninou. Náplne sa môžu v jednotlivých regiónoch mierne líšiť, ale v každej verzii pide chutí vynikajúco.

Táto turecká pochúťka sa zvyčajne podáva na rodinných stretnutiach, oslavách a večierkoch s priateľmi. V reštauráciách sa zvyčajne pečie v kamennej alebo murovanej peci. Doma však úplne postačí aj obyčajná rúra.

Na prípravu cesta na pidu potrebujete najprv droždie (môže byť čerstvé alebo sušené), múku, vlažnú vodu, trochu cukru a soli. Plnka je úplne na vás. Ponúkame vám recept na pide s mäsovou plnkou.

Recept na pide alebo tureckú pizzu. Zjete ju raz a stane sa vaším obľúbeným občerstvením

Ingrediencie:

Na cesto:

800 g pšeničnej múky,

25 g čerstvého droždia,

2 šálky vlažnej vody (je dôležité, aby nebola príliš teplá),

lyžica cukru,

štipka soli.

Na plnku:

Na prípravu náplne: 350 g mletého hovädzieho mäsa,

veľká paradajka,

cibuľa,

3 strúčiky cesnaku,

čajová lyžička údenej papriky,

čajová lyžička chilli vločiek,

soľ a korenie podľa chuti,

olivový olej,

nasekaná petržlenová vňať.

Spôsob prípravy:

Vodu nalejte do veľkej misy, rozdrobte do nej droždie a pridajte cukor. Premiešajte, aby sa droždie rozpustilo. Až potom pridáme múku a soľ podľa miery. Vymiesime cesto. Malo by byť pružné a nelepiť sa na ruky. V prípade potreby pridajte viac múky. Cesto prikryte utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste vykysnúť. Malo by zdvojnásobiť svoj objem.

Medzitým si pripravte plnku. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a orestujte na troche tuku na panvici, kým cibuľa nezosklovatie a nezmäkne. Uvoľnite miesto v polovici panvice, ale orestované prísady neodstraňujte. Do uvoľneného priestoru pridajte mäso. Podľa chuti osolíme. Orestujte a potom vmiešajte cibuľu a cesnak. Pridajte zvyšné korenie a smažte ďalšiu minútu.

Nakrájajte paradajky na kocky a pridajte ich do panvice. Všetko niekoľko minút zohrievajte. Paradajka by sa mala rozpadnúť. Všetko posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a premiešajte. Odstavte z ohňa.

Teraz je čas vytvarovať pide. Cesto rozdeľte na šesť rovnakých častí. Z každej vytvorte guľu. Potom každú z nich vyvaľkajte do tvaru lodičky a položte na plech s papierom na pečenie. Potrite ich časťou náplne, ale nie až po okraje.
Foto: shutterstock.com/WS-Studio

Teraz je čas vytvarovať pide. Cesto rozdeľte na šesť rovnakých častí. Z každej vytvorte guľu. Potom každú z nich vyvaľkajte do tvaru lodičky a položte na plech s papierom na pečenie. Potrite ich časťou náplne, ale nie až po okraje. Okraje preložte dovnútra a pritlačte ich, aby sa nerozvaľkali. Palacinky však „nezatvárajte“ úplne. Oba konce pevne zlepte. Konce pide môžete chytiť a mierne roztiahnuť, aby sa prispôsobili veľkosti plechu. Okraje potrite rozšľahaným vajcom a pečte pri teplote 200 stupňov, kým pide nezhnedne.

Pide sa dá vytvoriť aj v uzavretejšej forme. Po vyvaľkaní cesta a nanesení náplne je potrebné cesto zlepiť tak, ako sa lepia knedle. Potom stlačte spoj na jednu stranu, chyťte koláč za konce a trochu ho roztiahnite. Pečte rovnakým spôsobom. Po upečení sa pide môže nakrájať na menšie kúsky, aby sa ľahšie jedol.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Keď pocítim prvé príznaky prechladnutia, okamžite si uvarím túto polievku. V zárodku zaženie chorobu a zahreje v zimných dňoch

Prečo sú krabice hranaté, keď je pizza okrúhla? Existuje mnoho teórií, ale len jedna odpoveď

The post V Turecku ich milujú. Pripravte si ju doma a môžete sa nadobro rozlúčiť s talianskou pizzou. appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie