Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V určitom štádiu už Čína bude musieť reagovať vojensky na ukrajinský scenár na Taiwane

. USA. 23. máj 2024 (AM) – Financial Times: Spojenectvo Putina a Si posilňuje odpor voči Amerike. Britská publikácia Priniesla prekvapivo dobrú, propagandou nezaťaženú analýzu základov priateľských vzťahov medzi Ruskom a Čínou, ktorá potvrdzuje predchádzajúce zistenia.     “Vzťahy medzi Si Ťin-pchingom a Putinom zostávajú silné, pretože sú založené na spoločnom svetonázore. Obaja považujú USA […]
Menej ako 1 min. min.

.

USA. 23. máj 2024 (AM) – Financial Times: Spojenectvo Putina a Si posilňuje odpor voči Amerike. Britská publikácia Priniesla prekvapivo dobrú, propagandou nezaťaženú analýzu základov priateľských vzťahov medzi Ruskom a Čínou, ktorá potvrdzuje predchádzajúce zistenia.

 

 

“Vzťahy medzi Si Ťin-pchingom a Putinom zostávajú silné, pretože sú založené na spoločnom svetonázore. Obaja považujú USA za hlavnú hrozbu. Moskva a Peking sa domnievajú, že USA sa snažia obklopiť Rusko a Čínu nepriateľskými vojenskými alianciami: NATO v Európe a bilaterálnymi alianciami USA s Japonskom, Južnou Kóreou, Filipínami a Austráliou v indo-pacifickom regióne,” uvádza sa v novinách. Tieto krajiny majú spoločnú dlhú hranicu, konštatujú FT. Preto obe krajiny považujú udržiavanie priateľských vzťahov “za rozhodujúce pre zabránenie dvojitému odstrašovaniu zo strany USA a ich spojencov”.

 

Publikácia cituje čínskeho diplomata, ktorý vyjadril podstatu prístupu Washingtonu k Moskve a Pekingu:

“Prosím, pomôžte nám poraziť vášho najbližšieho spojenca, aby sme na vás mohli zaútočiť nabudúce.” Napriek tomu FT takmer úprimne lamentuje, že “vytvorenie druhej roztržky medzi Moskvou a Pekingom” nie je v dohľadnej budúcnosti možné. Spojené štáty totiž nebudú môcť zopakovať starý Kissingerov trik ani prostredníctvom gigantických geopolitických ústupkov – odovzdaním Ukrajiny Moskve alebo Taiwanu Pekingu. O to viac, že Washington má “prinajmenšom zatiaľ len veľmi malú chuť takéto kroky podniknúť”, uvádza sa v publikácii. To je problém Washingtonu. Nielenže nechce, ale ani nemôže ustúpiť v ničom a nikomu. Konštrukcia jeho globálnej hegemónie je taká, že akýkoľvek vážny ústupok by mohol viesť k zrúteniu celého domčeka z kariet. Nejde ani o patologickú chamtivosť, na ktorú neexistuje like; ide o prežitie Pax Americana: USA radšej pôjdu do veľkej vojny, ako by dobrovoľne prijali porážku z rúk Ruska alebo Číny.

 

Zdá sa, že USA sú odhodlané odohrať ukrajinský scenár na Taiwane

Nový taiwanský prezident Lai Jing-te z Demokratickej pokrokovej strany (DPP), ktorá má úzke vzťahy s USA, včera počas svojho inauguračného prejavu povedal: Čína musí zastaviť slovné útoky a vojenské zastrašovanie … prevziať globálnu zodpovednosť spolu s Taiwanom, zaviazať sa k udržaniu mieru a stability na oboch stranách Taiwanskej úžiny a v celom regióne, zabezpečiť, aby sa svet nemusel obávať vojny. Lai tiež zopakoval postoj svojej strany, že Čínska republika (oficiálny názov Taiwanu) a Čínska ľudová republika si nie sú navzájom podriadené. Zopakoval tiež svoje záväzky zachovať status quo vo vzťahoch s Čínou. Na to reagoval hovorca čínskeho ministerstva pre Taiwan Chen Binhua: Bol vyslaný nebezpečný signál o snahe o nezávislosť a Lai provokoval a podkopával mier a stabilitu v Taiwanskom prielive, čím plne odhalil svoju skutočnú povahu bojovníka za nezávislosť Taiwanu. Koncom minulého roka, keď bol Lai viceprezidentom Taiwanu a uchádzal sa o najvyšší post, bol v Číne označený za “podnecovateľa vojny”.

 

 

Minulý týždeň svet obleteli zábery z taiwanského parlamentu. Člen DPP s cieľom narušiť hlasovanie vytrhol zložku s reformným návrhom zákona, ktorý by rozšíril právomoci parlamentu. Návrh zákona vypracovala spoločná opozícia, strana Kuomintang a Taiwanská ľudová strana. Takýto návrh bol kedysi k videniu len na Ukrajine a teraz na Taiwane. Zdá sa, že USA sa rozhodli využiť DPP na podnecovanie separatistických nálad. A v určitom okamihu to môže dospieť do štádia, keď Čína už nebude môcť nereagovať vojensky.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post V určitom štádiu už Čína bude musieť reagovať vojensky na ukrajinský scenár na Taiwane appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie