Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V záhonoch sa už premnožili slimáky bez ulity. Ako sa ich zbaviť skôr, ako zničia sadenice?

12.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay.com/ivabalk). Slimáky, najmä tie bez ulity, sú postrachom každého záhradníka. Keď sa prebudia, sú hladné a nenásytne sa vrhajú na naše plodiny. Ich pochúťkou sú klíčiace výhonky a nepohrdnú ani listami, stonkami, plodmi a niektorými kvetmi. Za jednu noc dokážu zničiť celý záhon, čo sa ľahšie podarí nahým mäkkýšom, […]
Menej ako 1 min. min.

12.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay.com/ivabalk).

Slimáky, najmä tie bez ulity, sú postrachom každého záhradníka. Keď sa prebudia, sú hladné a nenásytne sa vrhajú na naše plodiny. Ich pochúťkou sú klíčiace výhonky a nepohrdnú ani listami, stonkami, plodmi a niektorými kvetmi. Za jednu noc dokážu zničiť celý záhon, čo sa ľahšie podarí nahým mäkkýšom, ktoré sa pohybujú rýchlejšie. Ako sa zbaviť slimákov, vrátane tých bez ulity, z vašej záhrady? Siahnite po prírodných, ale osvedčených metódach.

Po teplej zime vyliezlo zo zeme veľa slimákov. Už sa živia v záhradách a ničia zeleninu a kvety.
Foto: pixabay.com/ivabalk

Po teplej zime je tu veľa slimákov

Slimáky majú rady vlhko a teplo, vlhká zima je ich spojencom. To sme mali tento rok. Nízke teploty im nenaháňajú strach, oveľa nebezpečnejšie sú pre ne dlhé obdobia sucha. Preto chladné zimy bez snehu spôsobujú pokles ich populácie.

Ak je však zima teplá a vlhká, umožňuje mäkkýšom a ich vajíčkam prežiť. A vajíčok môže byť veľa – slimáky sú hermafroditi, jeden dospelý jedinec môže naklásť stovky vajíčok. Z nich sa na jar vyliahnu mladé, nenásytné mäkkýše, ktoré sa potrebujú kŕmiť. Pri kŕmení dokážu zničiť celé záhony našich plodín. Mladé výhonky a klíčky sú pre ne chutnou a ľahkou korisťou.

Kde prezimujú slimáky bez ulity?

Na Slovensku máme desiatky druhov týchto mäkkýšov, medzi nimi aj slimáky bez ulity. Považujú sa za škodlivejšie, pretože absencia ulity im umožňuje rýchlejší presun z miesta na miesto. V dôsledku toho dokážu zničiť viac rastlín.

Slimáky bez ulity, známe aj ako nahé slimáky, zvyčajne prezimujú pod zemou. Nemajú schopnosť uzavrieť sa do ulity, ktorá zadržiava vlhkosť, ako ich príbuzní so škrupinou. Preto sa zahrabávajú až 10 cm hlboko do zeme. Vlhkosť dokážu absorbovať cez svoju pokožku a pôda túto ich potrebu uspokojuje.

Slimáky bez ulity sa považujú za škodlivejšie, pretože absencia ulity im umožňuje rýchlejší presun z miesta na miesto.
Foto: súkromný archív

Nahé slimáky zriedkakedy prezimujú ako dospelé jedince. Zvyčajne tak robia veľmi mladé druhy. Spôsob, ako tieto mäkkýše prežijú zimu a zabezpečia kontinuitu druhu, je nakladenie vajíčok pod zem. Jeden slimák ich dokáže naklásť stovky. Na jar sa z nich vyliahnu mláďatá, ktoré sa vydajú za potravou.

Ako sa zbaviť slimákov v záhrade?

Existuje mnoho prípravkov na boj proti slimákom a ulitníkom. Vo vlastnej záhrade je však vhodné používať prírodné metódy. Vyhnete sa tak chemikáliám, ktoré nie sú dobré pre životné prostredie ani pre náš tráviaci systém. Existuje niekoľko prírodných spôsobov, ako sa zbaviť slimákov v záhrade:

Ručný zber slimákov

Toto je riešenie pre majiteľov malých záhrad. Slimáky vyberajte do vedra a vysypte ich na lúku alebo do lesa. Musíte ich hľadať pod kvetináčmi, medzi záhonmi, v hromadách sutiny a na iných miestach, ktoré im poskytujú vlhkosť. Slimáky a ulitníky sú hrozbou pre naše vychádzajúce rastliny. V bežných ekosystémoch sú však potrebné na to, aby sa zbavili hnijúcich rastlinných zvyškov. Väčšina slimákov má nočný spôsob života. Je dobré lákať ich do pascí – napríklad do vedier alebo plošín naplnených ich pochúťkami, t. j. čerstvými rastlinami.

Diatómická zemina

Diatomická zemina má veľmi ostré hrany. Tie sa zavŕtavajú do tiel mäkkýšov, brzdia ich rozmnožovanie a vedú k ich úhynu. Diatomit vysušuje telá slimákov. Táto metóda sa osvedčí aj pri iných škodcoch, napríklad pri nepríjemnej vijačke krušpánovej a kliešťoch. Mimochodom, diatomit vyživuje vaše plodiny. Stačí ju raz mesačne posypať pod rastliny.

Diatomická zemina má veľmi ostré hrany a vysušuje telá slimákov.
Foto: shutterstock/FotoHelin

Medené pásy

Slimáky a ulitníky nemajú radi meď, pretože ich sliz chemicky reaguje s týmto prvkom. Výsledkom je uvoľňovanie zlúčeniny, ktorá pôsobí na mäkkýše dráždivo. Medené pásy a obruče prinútia slimáky k ústupu. Pásky možno použiť na ohradenie záhonov, stromov alebo kvetinových záhonov. Sú to trvácne výrobky, ktoré nestrácajú svoje vlastnosti, keď sú vystavené poveternostným vplyvom. Ich prítomnosť nijako neovplyvní ani bohatosť a kvalitu vašej úrody.

Rastliny, ktoré slimáky nemajú rady

Hoci sa slimáky považujú za všežravce, existujú rastliny, ktoré nemajú rady. Patrí medzi nich cesnak, rozmarín, levanduľa alebo mäta. Tie svojou vôňou odpudzujú mäkkýše. Existujú aj rastliny, ktoré slimáky odrádzajú svojou štruktúrou, zvyčajne tuhými a chlpatými listami, ktoré sú pre mäkkýše mechanickou prekážkou. Odporúča sa vysadiť ich okolo záhonu; poskytnú prirodzenú zbraň proti útokom slimákov.

Mäta svojou vôňou odpudzuje slimáky.
Foto: shutterstock/Gv Image-1

Zvieratá a vtáky proti slimákom

V boji proti napadnutiu slimákmi je dobré pozvať do záhrady prirodzených nepriateľov. Ježkovia, ropuchy, jašterice, slepúchy, drozdy, červienky a dravé chrobáky sa živia mäkkýšmi. Stačí im poskytnúť hniezdne búdky alebo trochu suchého lístia, aby sa v našej záhrade udomácnili. Pri hľadaní potravy zlikvidujú nákazu slimákmi, ktoré sú pre nich bez ulity mimoriadne chutným a ľahkým sústom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ulitníky a slimáky sa zdráhajú nazrieť do záhrady

Rozsypte v záhrade a relaxujte. Slimáky dajú vašim rastlinám pokoj po celý rok

The post V záhonoch sa už premnožili slimáky bez ulity. Ako sa ich zbaviť skôr, ako zničia sadenice? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie