Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V záhrade sú tony mravcov. Konečne mám metódu, ktorá funguje

19.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JMVV). Problém s mravcami sa objavil, keď začalo jarné upratovanie. Ukázalo sa, že ich mám dosť. Ukrývali sa v mŕtvom dreve, ktoré zostalo po zime, medzi rastlinami, pod dlažobnými doskami a terasami. Boli všade a hoci viem, akú dôležitú úlohu zohrávajú v ekosystéme, musela som nad nimi znovu získať […]
Menej ako 1 min. min.

19.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JMVV).

Problém s mravcami sa objavil, keď začalo jarné upratovanie. Ukázalo sa, že ich mám dosť. Ukrývali sa v mŕtvom dreve, ktoré zostalo po zime, medzi rastlinami, pod dlažobnými doskami a terasami. Boli všade a hoci viem, akú dôležitú úlohu zohrávajú v ekosystéme, musela som nad nimi znovu získať kontrolu, pretože ničili rastliny. Čítala som na jednom záhradkárskom fóre, čo je dobré na mravce v záhrade, a môj kamarát záhradkár mi potvrdil účinnosť tejto jednoduchej metódy. Skúste to a budete prekvapení, ako rýchlo hmyz zmizne.

Kde si mravce stavajú hniezda v záhradách? Miesto hniezdenia nie je ľahké spozorovať, pokiaľ nie je zakončené kopou. Najlepší spôsob, ako ho nájsť, je návnada a pozorovanie.
Foto: shutterstock/JMVV

Čo láka mravce do záhrady?

Prilákanie celých kolónií mravcov do vašej záhrady nie je také ťažké. Často to robíme úplne nevedome, na voľnom priestranstve pri dome nechávame rôzne odpadky, ktoré mali byť okamžite vyhodené do koša. Hoci mravce sú hmyz klasifikovaný ako všežravý, hľadajú predovšetkým cenné zdroje bielkovín a cukrov, pričom cestujú cez rozsiahle zelené plochy.

Ak si našli cestu do vašej záhrady, pravdepodobne preto, že bola chvíľu neupravená, panoval v nej neporiadok, napr. nechali ste otvorený balík potravín. Problémom môže byť aj zlé skladovanie živočíšnej potravy či výroba kompostu v otvorených riadkoch.

Čo priťahuje mravce do záhrady bez zvyškov jedla?

Biotopmi, v ktorých radi hniezdia, sú vysoké trávy, kopy zhrabaného, ​​ale neuprataného lístia, orezané konáre či nepozametané altánky. Mravce láka do záhrady aj nadmerná vlhkosť a akékoľvek kaluže vody na nich pôsobia ako magnet. Musíte si uvedomiť, že tento nenápadný hmyz vylučovaním špecifických feromónov priťahuje ďalších jedincov a okamžite zvyšuje počet kolónií. Nechávajú ich na cestách, po ktorých cestujú, takže bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú, pravdepodobne sa čoskoro objavia ďalšie a ďalšie.

Hoci mravce zohrávajú dôležitú úlohu v ekosystéme a aktívne sa podieľajú na rozklade organického odpadu alebo na kontrole populácií škodcov, ich prítomnosť medzi záhradnými rastlinami sa neodporúča. Všimla som si, že tam, kde ich bolo najviac, spôsobili veľké škody:

mravce robia všetko pre to, aby zvýšili populáciu vošiek a tie aktívne ničia rastliny – mravce sa živia medovicou, sladkou substanciou, ktorú vylučujú vošky, a preto im tak záleží na ich ochrane a prenášaní na nové zdroje potravy;

zhoršovali štruktúru a kvalitu pôdy a zároveň vystavovali koreňový systém rastlín početným škodám, a to všetko preto, že si medzi rastlinami vybudovali rozsiahle podzemné hniezda, to viedlo k zvýšeniu aktivity iných škodcov v záhrade.

Rozhodla som sa s nimi vysporiadať skôr, ako vstúpia na záhony a začnú ničiť hľuzy starostlivo ošetrovanej zeleniny. Na jednom záhradkárskom fóre som čítala, že proti mravcom sa dá bojovať niekoľkými jednoduchými spôsobmi. Ťažko som tomu uverila, ale kamarát záhradkár potvrdil ich účinnosť.

Mravce sa živia medovicou, sladkou substanciou, ktorú vylučujú vošky.
Foto: súkromný archív

Kde si mravce stavajú hniezda?

To, že som vo svojej záhrade objavila miesta zamorené hmyzom, neznamenalo, že viem, kde si mravce stavajú hniezda. Tento mikroskopický hmyz si pod zemou buduje rozsiahle chodby a vytvára aj kopčeky na povrchu pôdy. Niektoré druhy žijú v hniezdach postavených v odumretom dreve, napr. na zemi ponechané odrezané konáre stromov, ako aj v živých rastlinách, ako je vysoká tráva alebo tymian (pod ním hniezdia podzemné hniezda). Zatiaľ čo hmyz, ktorý stavia kopčeky, sa dá ľahko nájsť, zvyšné mravce musia byť chytené návnadou a sledované do hniezda.

Môj kamarát záhradník ma poučil, ako vyhnať mravce. Mala som rozhádzať omrvinky potravy v blízkosti miest, kde boli mravce najaktívnejšie, a potom som mala pozorne sledovať, akým smerom hmyz šíri svoju korisť. Takto som našla ich podzemné hniezdo, pohybujúce sa ako niť do klbka. Stačilo použiť osvedčený granulát. Vyskúšala som viacero metód, žiadne mravce nie sú v dohľade.

Čo je dobré na mravce v záhrade?

Najproblematickejšie v mojej záhrade sa ukázali byť červené mravce, domáce mravce a záhradné – boli ich doslova stovky. Boj s nimi bol spôsob, ako minimalizovať poškodenie rastlín, ktoré som začínala vidieť voľným okom.

Na malinách a čučoriedkach bolo veľa vošiek a slabnúce rastliny pomaly začínali žltnúť. Potom sa na stromoch v minisade a na ihličnanoch rastúcich v blízkosti začali objavovať pakomáre. Rozhodla som sa vysporiadať sa s mravcami raz a navždy, a preto som použila nižšie uvedené metódy a pozorovala ich skutočnú účinnosť. Vyskúšajte ich a uvidíte, ktorý z nich vám pomôže bojovať s mravcami vo vašej záhrade.

Stavba záhradného herbára

Na miesta obliehané mravcami, ale s dobrou pôdou, vysádzajte odpudzujúce rastliny, ako je levanduľa, bazalka, rozmarín a mäta. Tú som zasadila trochu ďalej od ostatných rastlín kvôli jej rozpínavosti na otvorených plochách, pamätajte, že mäta naozaj potrebuje priestor alebo prísne oddelené miesta, inak bude v záhrade dominovať.

Vriaca voda

Jedno z nájdených mravenísk som ošetrila vriacou vodou. Urobte to isté, v kanvici prevarte vodu a zalejte ňou mravenisko. To by malo zabrániť invázii.

Kukuričná múka

Internetové fóra sa hemžia informáciami o tom, aká účinná je kukuričná múka proti mravcom v záhrade. Stačí si pripraviť misku s posypom a naniesť ju na miesta, kde sa mravce objavujú. Podľa záhradkárov miznú už po jednom takomto ošetrení.

Posypeme škoricou a soľou alebo práškom do pečiva

Zaujímavým riešením je posypať okolo seba škoricu a soľ. Tieto dva produkty majú odplašiť mravce a prinútiť ich opustiť hniezdo. Podobný efekt bude mať prášok do pečiva nasypaný do nájdenej chodby.

Bórax s práškovým cukrom

Starý spôsob záhradkárov spočíva v zmiešaní bóraxu s práškovým cukrom. Po kropení hniezda takáto zmes konečne prestane robiť problém hmyzu.

Najlepšou metódou na likvidáciu mravcov v záhrade je však stále udržiavanie poriadku. Tam, kde nie sú žiadne rastliny a organické zvyšky živočíšneho pôvodu, ktoré lákajú drobný hmyz, sa mravce budú objavovať nerady. Z domácich metód, ktoré sa oplatí využiť, je veľmi obľúbená kávová usadenina, najlepšie zmiešaná s trochou korenia.

Takýto posyp na cestu, ktorou sa mravce uberajú, bude určite pôsobiť ako odstrašujúci prostriedok. Ak však napadnutie vo vašej záhrade dosiahlo svoj vrchol a prírodné prostriedky nezaberajú, pouvažujte o hotovom prostriedku, niekedy sa mujednoducho vyhnúť nedá.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tieto rastliny môžu uškodiť vašim domácim zvieratám. Nevysádzajte ich vo svojej záhrade

Nemecké mesto chce zlikvidovať 700 holubov. Obyvatelia sa rozhodli

The post V záhrade sú tony mravcov. Konečne mám metódu, ktorá funguje appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie