Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

V zaplavených oblastech zasahují vrtulníky. Lidé uvízlí na střechách však pomoc odmítají

Pilot Tomáš Vlasák a palubní technik Radek Goubej byli na palubě vrtulníku Bell 412, který v neděli odstartoval z pražské základny. Po několika desítkách minut se stali svědky zkázy obřích rozměrů. Jejich úkolem bylo zachránit co nejvíce lidí potřebujících pomoc, a to v místech, kam se už nelze dostat běžnou technikou. ČTĚTE TAKÉ: Brzdí nás, Opava a […]
Menej ako 1 min. min.

Pilot Tomáš Vlasák a palubní technik Radek Goubej byli na palubě vrtulníku Bell 412, který v neděli odstartoval z pražské základny. Po několika desítkách minut se stali svědky zkázy obřích rozměrů. Jejich úkolem bylo zachránit co nejvíce lidí potřebujících pomoc, a to v místech, kam se už nelze dostat běžnou technikou.

ČTĚTE TAKÉ: Brzdí nás, Opava a Krnov mohly být ochráněny, řekl Výborný ostře o nevládních organizacích

„Hned po příletu jsme v Hynčicích byli posláni provádět záchranu lidí na střeše. Všimli jsme si pána, který signalizoval, že potřebuje pomoc. On sám ale nechtěl zachránit, ukazoval na člověka na stromě ve velkém proudu. To opravdu byla záchrana v posledních okamžicích,“ popsal pro CNN Prima NEWS Vlasák, vedoucí pilotního oddělení Letecké služby Policie ČR.

V Krnově se dostala do úzkých jednotka dobrovolných hasičů, kteří předtím pomáhali zachraňovat místní obyvatele. Pod jejich cisternou se ale utrhla krajnice a sami tak potřebovali pomoc. Hrozilo totiž, že silný proud vůz převrátí. „Čtyři hasiči vylezli nahoru na cisternu a čekali na záchranu. První na místě byla armáda, která provedla záchranu tří hasičů, my pak posledního,“ doplnil Vlasák.

Co ale posádky vrtulníků zaskočilo, bylo množství lidí, kteří evakuaci odmítli. „Na střechách a domech jsme viděli spoustu lidí. Byť byli obklopeni vodou a podle všeho i dlouhodobě, ve většině případů od nás tu záchranu nechtěli využít,“ dodal pro CNN Prima NEWS palubní technik Goubej. Během nedělního zásahu se policisté setkali i s případy, kdy na ně lidé sice mávali nebo gestikulovali, přesto odvoz odmítli.

Desítky lidí se v posledních dnech mohly přesvědčit, že záchranné složky je v úzkých nenechají. „Byli jsme nasazeni v těch nejhorších místech, kde jsme měli hned na začátku informaci, že někde v obci Albrechtice má být zaklíněný člověk mezi korunami stromů, pod nimiž jsou peřeje, a hrozí, že ho divoká voda strhne. Záchrana byla v tomhle případě akutní,“ popsal pro CNN Prima NEWS letecký záchranář HZS Středočeského kraje Lukáš Vejvar.

Doplnil, že s posádkou prováděli monitoring nad nejvíce zasaženými vesnicemi. Během toho viděli lidi na střechách či komínech. „Snažili jsme se s nimi nějak vizuálně spojit. Spousta lidí nám ale řekla, že s námi nepůjde, že zůstanou ve svém obydlí. Snažili jsme se jim to rozmluvit, rozmysleli si to, ale až když po několika hodinách přišla další vlna,“ dodal Vejvar.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Litovel jako místo smůly. Město s pivovarem kromě povodní silně zasáhly i covid či tornádo

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie