Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Väčšina ľudí ho považuje za burinu. Pritom je to super hnojivo, ktoré môžete mať zadarmo

17.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/OksanaNizienko). Mnohí záhradníci hľadajú prírodné a ekologické metódy na zlepšenie rastlín. Málokto však vie, že riešenie majú doslova pod nohami a stačí použiť druh, ktorý sa často mylne považuje za bežnú burinu a rastie na našom trávniku. Pomocou neho pripravíte účinné hnojivo, ktoré vyživí vaše rastliny. Zistite, ako ho […]
Menej ako 1 min. min.

17.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/OksanaNizienko).

Mnohí záhradníci hľadajú prírodné a ekologické metódy na zlepšenie rastlín. Málokto však vie, že riešenie majú doslova pod nohami a stačí použiť druh, ktorý sa často mylne považuje za bežnú burinu a rastie na našom trávniku. Pomocou neho pripravíte účinné hnojivo, ktoré vyživí vaše rastliny. Zistite, ako ho pripraviť.

Ako pripraviť domáce hnojivo z púpavy?
Foto: shutterstock/OksanaNizienko

Ak chcete mať zdravú a sviežu záhradu a úspešnú úrodu, musíte pravidelne používať hnojivá. Jedno z nich si môžete pripraviť z rastlín, ktoré rastú na vašom trávniku. Pomocou nich vytvoríte výživné a vysoko účinné hnojivo, ktoré je zároveň ekologické a bezpečné pre životné prostredie.

Čo použiť na výrobu prírodného hnojiva?

Málokto to vie, ale z púpavy, ktorá sa často zamieňa s mliečom, si môžete vyrobiť vlastné prírodné hnojivo. Je to rastlina bohatá na živiny, ktorá je skvelá na stimuláciu rastu vašich plodín.

Často si to neuvedomujete a pri kosení trávy púpavu odstraňujete, namiesto toho, aby ste ju zbierali na posilnenie vašich rastlín. Patrí medzi mimoriadne cenné, pretože obsahuje draslík, vápnik, horčík a železo.

Prečo používať hnojivo z púpavy?

Z púpavy môžete pripraviť púpavový hnoj, ktorý je mimoriadne výživným elixírom pre rastliny. Jeho vlastnosti však závisia od toho, ktoré časti púpavy použijete. Napríklad jej kvety poskytujú mierne kyslú reakciu a sú bohaté na fosfor, takže sú ideálne ako hnojivo pre kvitnúce a kyslomilné rastliny.

Na druhej strane, vďaka listom má pripravené hnojivo zásadité pH a vysoký obsah dusíka, čo je prospešné pre listnaté druhy a rastliny, ktorým sa darí v zásaditom substráte. Na druhej strane použitie celej rastliny vám umožní vytvoriť univerzálny prípravok, ktorý urýchľuje rast a dozrievanie plodov.

Z púpavy môžete pripraviť púpavový hnoj, ktorý je mimoriadne výživným elixírom pre rastliny.
Foto: shutterstock/David Prahl

Ako pripraviť púpavový hnoj?

Samotná výroba púpavového hnoja je veľmi jednoduchá. Jednoducho vložte 1 kg rastliny do plastovej nádoby a zalejte ju 10 litrami studenej vody. Potom zmes odložte na tmavé miesto približne na tri týždne a nezabudnite ju pravidelne miešať.

Po uplynutí tejto doby, t. j. po ukončení fermentácie, musíte tekutinu precediť. Používajte ju v zriedenej forme v pomere 1:10 a na výživu kyslomilných rastlín zrieďte kašu s vodou ešte viac, v pomere 1:15.

Ktoré rastliny môžete hnojiť púpavovou kašou?

Vaše domáce hnojivo na púpavy je ekologické a bezpečné pre životné prostredie. Je vhodné na použitie v záhrade aj na balkónové plodiny.

Púpavové hnojivo môžete použiť na zeleninu, kvety, kríky a ovocné stromy. Odporúča sa najmä na ríbezle, jahody, čučoriedky, maliny, egreše a okrasné rastliny.

Púpavy sú ideálne na prípravu domáceho hnojiva
Foto: Pixabay/AdinaVoicu

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Hovoria, že je to „čaj dlhovekosti“. Suroviny nájdete v každom supermarkete

Prineste si ich z prechádzky a pripravte si sirup. Využite sezónu a v zime sa zavďačíte

The post Väčšina ľudí ho považuje za burinu. Pritom je to super hnojivo, ktoré môžete mať zadarmo appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie