Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vajcia Benedikt. Tradičný recept na výdatné raňajky

Vajcia Benedikt sú ikonickým raňajkovým jedlom, ktoré si získalo srdcia mnohých gurmánov po celom svete. Toto elegantné jedlo, ktoré je často považované za luxusnú voľbu na raňajky alebo brunch, kombinuje jemné pošírované vajcia, chrumkavé anglické muffiny, slanú šunku a bohatú, krémovú holandskú omáčku. Vajcia Benedikt sa prvýkrát objavili v Spojených štátoch na prelome 19. a […]
Menej ako 1 min. min.

Vajcia Benedikt sú ikonickým raňajkovým jedlom, ktoré si získalo srdcia mnohých gurmánov po celom svete. Toto elegantné jedlo, ktoré je často považované za luxusnú voľbu na raňajky alebo brunch, kombinuje jemné pošírované vajcia, chrumkavé anglické muffiny, slanú šunku a bohatú, krémovú holandskú omáčku. Vajcia Benedikt sa prvýkrát objavili v Spojených štátoch na prelome 19. a 20. storočia a odvtedy sa stali neodmysliteľnou súčasťou mnohých raňajkových a brunchových menu.

História vzniku tohto pokrmu je obklopená niekoľkými príbehmi a legendami. Jedna z najznámejších hovorí, že jedlo bolo vynájdené v reštaurácii Delmonico’s v New Yorku, kde zákazník Lemuel Benedict požiadal o špeciálne raňajky, ktoré by mu pomohli prekonať rannú opicu. Jeho kombinácia opečeného chleba, slaniny, pošírovaných vajec a holandskej omáčky sa natoľko zapáčila, že sa stala stálicou v reštauračnom menu.

Ďalšia verzia príbehu naznačuje, že jedlo bolo pomenované po rodine Benediktovcov, ktorí často navštevovali luxusný hotel Waldorf v New Yorku. Bez ohľadu na pôvod, vajcia Benedikt sa rýchlo stali symbolom sofistikovaných raňajok, ktoré sú ideálne pre špeciálne príležitosti alebo len tak na spríjemnenie víkendu.

Jedným z dôvodov, prečo sú vajcia Benedikt tak obľúbené, je ich úžasná kombinácia chutí a textúr. Chrumkavé anglické muffiny poskytujú pevnú základňu pre jemné pošírované vajcia, zatiaľ čo slaná šunka alebo kanadská slanina pridávajú výrazný, uspokojivý kontrast. Celé jedlo je korunované bohatou holandskou omáčkou, ktorá svojou jemnou kyslosťou a krémovosťou dokonale dopĺňa ostatné ingrediencie.

Pošírovanie vajec a príprava holandskej omáčky môžu na prvý pohľad pôsobiť náročne, ale s trochou praxe a trpezlivosti je možné dosiahnuť dokonalé výsledky aj v domácej kuchyni. Pošírovanie vajec vyžaduje len pár jednoduchých krokov a trochu trpezlivosti. Holandská omáčka, napriek svojej povesti náročnosti, je prekvapivo jednoduchá na prípravu, ak dodržíte základné pravidlá a budete opatrní pri pridávaní roztopeného masla.

Tento recept na vajcia Benedikt vám ukáže, ako jednoducho a s prehľadom pripraviť túto klasiku u vás doma. Či už plánujete elegantný brunch pre hostí alebo si len chcete dopriať niečo výnimočné na raňajky, vajcia Benedikt sú tou správnou voľbou. Poďme sa teda pustiť do prípravy a vychutnať si toto lahodné jedlo, ktoré prinesie trochu luxusu a veľa radosti do vašej kuchyne.

Recept Vajcia Benedikt

Ingrediencie

Na vajcia Benedikt

4 anglické muffiny (rozrezané na polovicu)

8 plátkov šunky alebo kanadskej slaniny

8 čerstvých vajec

1 lyžica bieleho octu

Na holandskú omáčku

3 veľké žĺtky

1 lyžica citrónovej šťavy

1/2 šálky masla (roztopeného a teplého)

Soľ a biele korenie podľa chuti

Štipka kajenského korenia (voliteľné)

Postup

Príprava holandskej omáčky: V malom hrnci si zohrejte vodu a na ňu umiestnite misku, aby ste pripravili vodný kúpeľ (misa by sa nemala dotýkať vody). Do misy vložte žĺtka a citrónovú šťavu. Miešajte metličkou, kým sa zmes nezahreje a nezačne hustnúť. Postupne, po malých dávkach, pridávajte roztopené maslo a neustále miešajte, až kým omáčka nezíska hladkú a krémovú konzistenciu. Osoľte, okoreňte a pridajte štipku kajenského korenia podľa chuti. Udržujte omáčku teplú, kým pripravíte zvyšok.

Pošírovanie vajec: V stredne veľkom hrnci priveďte vodu k varu a potom ju stiahnite na mierny oheň, aby len jemne bublala. Pridajte ocot do vody. Rozbite jedno vajce do malého hrnčeka a opatrne ho vlejte do vody. Opakujte so zvyšnými vajcami. Varte vajcia približne 3-4 minúty, alebo kým bielok nestuhne a žĺtok nezostane mäkký. Pomocou dierkovanej lyžice vyberte vajcia a nechajte ich odkvapkať na papierovej utierke.

Príprava muffinov a šunky: Rozrezané anglické muffiny opečte v hriankovači alebo na panvici, kým nie sú zlatohnedé a chrumkavé. Plátky šunky alebo kanadskej slaniny krátko opečte na panvici, kým nebudú teplé a mierne chrumkavé.

Zloženie vajec Benedikt: Na každý rozrezaný a opečený muffin položte plátok šunky alebo kanadskej slaniny. Na vrch každého muffinu položte pošírované vajce. Každé vajce prelejte teplou holandskou omáčkou.

Servírovanie: Podávajte ihneď, najlepšie s čerstvou zeleninou. Môžete ozdobiť nasekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

Vajcia Benedikt otázky a odpovede

Ako správne pošírovať vajcia?

Pošírovanie vajec môže byť náročné, ale s týmito krokmi sa vám to podarí:
Priveďte vodu v stredne veľkom hrnci k varu a potom znížte teplotu, aby len jemne bublala. Pridajte do vody lyžicu bieleho octu. Ocot pomáha zjednotiť bielok. Rozbite vajce do malého hrnčeka a potom ho opatrne vlejte do vody. Varte vajcia približne 3-4 minúty, alebo kým bielok nestuhne a žĺtok nezostane mäkký. Vyberte vajcia dierkovanou lyžicou a nechajte ich odkvapkať na papierovej utierke.

Ako sa dá pripraviť holandská omáčka bez vodného kúpeľa?

Holandskú omáčku môžete pripraviť aj v mixéri: Vložte žĺtky a citrónovú šťavu do mixéra a mixujte asi 30 sekúnd. Pomaly pridávajte roztopené maslo, kým omáčka nezíska hladkú a krémovú konzistenciu. Osoľte a okoreňte podľa chuti.

Môžem vajcia Benedikt pripraviť vopred?

Niektoré časti jedla môžete pripraviť vopred:
Pošírované vajcia môžete pripraviť vopred a potom ich krátko ohriať vo vriacej vode pred servírovaním. Holandskú omáčku je najlepšie pripraviť tesne pred podávaním, ale môžete ju udržiavať teplú vo vodnom kúpeli až do servírovania. Muffiny a šunku môžete pripraviť vopred a potom len krátko ohriať.

Aké alternatívy môžem použiť namiesto šunky alebo kanadskej slaniny?

Existuje mnoho alternatív, ktoré môžete použiť namiesto tradičnej šunky:
Údený losos, Grilovaná zelenina (napríklad špenát, paradajky), Plátky avokáda
Vegetariánska slanina

Je možné holandskú omáčku zmraziť a použiť neskôr?

Holandská omáčka nie je ideálna na mrazenie, pretože môže stratiť svoju konzistenciu a chuť. Odporúča sa pripraviť ju čerstvú pre najlepší výsledok.

Ako môžem holandskú omáčku ochutiť?

Holandskú omáčku môžete ochutiť rôznymi spôsobmi:
Pridajte štipku kajenského korenia pre jemne pikantnú chuť.
Použite čerstvé bylinky, ako je estragón alebo pažítku, na ozdobu a zvýraznenie chuti.
Pridajte trochu horčice pre ostrejšiu chuť.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Vajcia Benedikt. Tradičný recept na výdatné raňajky je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie