Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Válce neunikl. Ukrajinský politik přišel během jednání v Brně o dům, zničila ho ruská raketa

Ukrajinští uprchlíci na celém světě stále upínají oči k domovu. Nestalo se cílem ruského útoku i jejich město? Anebo dokonce dům, ve kterém ještě nedávno žili? Je to permanentní stres. „Před válkou se totiž nedá utéct,“ říká náměstek mykolajivského primátora Serhij Koreňjev pro CNN Prima NEWS. Před hrůzami ruské okupace nebyl ušetřen ani v Brně, kde se […]
Menej ako 1 min. min.

Ukrajinští uprchlíci na celém světě stále upínají oči k domovu. Nestalo se cílem ruského útoku i jejich město? Anebo dokonce dům, ve kterém ještě nedávno žili? Je to permanentní stres. „Před válkou se totiž nedá utéct,“ říká náměstek mykolajivského primátora Serhij Koreňjev pro CNN Prima NEWS. Před hrůzami ruské okupace nebyl ušetřen ani v Brně, kde se zúčastnil stáže pro představitele ukrajinských samospráv.

Útok na benzinku v pravé poledne

„Před necelou hodinou jsme měli v Mykolajivu raketový útok,“ ukazuje Koreňjev snímky, které mu do mobilu zasílají spolupracovníci z radnice. Rusové na čtvrtmilionové město zaútočili uprostřed všedního dne. „Tři lidé jsou zranění, zatím nemáme zprávy o obětech. Je to vlastně štěstí, že raketa v husté městské zástavbě nezasáhla nějaký velký obytný dům.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hádka o mír. Co jste udělal pro to, aby vás Putin poslechl? ptal se Vondra Macha

O něco později přicházejí z Mykolajiva podrobnější zprávy. Ruská armáda zasáhla benzinovou stanici v 11:46 místního času, ta okamžitě vzplála a požár se rozšířil na 400 metrů čtverečních. Hořely i automobily na blízkém parkovišti a padesátka hasičů oheň zdolávala čtyři hodiny. Raketa zničila také autoservis stojící u tankovací stanice a útok nakonec poranil šest osob. Většinou šlo o středně těžká zranění, nikdo naštěstí nezemřel.

Rusové už byli na předměstí

Náměstek mykolajivského primátora Serhij Koreňjev ukazuje v mobilu i snímky z jiných ruských útoků, jeho město bylo v největším ohrožení hned na počátku invaze. „Ruské tanky dokonce pronikly až na předměstí Mykolajiva, kde se bojovalo doslova o každý dům,“ vzpomíná. Invazní vojska pronikla na katastr správního centra Mykolajivské oblasti 26. února 2022, ale již 18. března se je podařilo vytlačit. V relativním „bezpečí“ se pak město ocitlo až v listopadu 2022 po vyhnání okupantů z nedalekého Chersonu za řeku Dněpr.

Nyní však Rusové útoky na Cherson a celou Mykolajivskou oblast opět zintenzivňují: „V tuto chvíli ale zřejmě nejsme hlavním cílem okupantů. Rusové přeskupují síly a pokoušejí se o ofenzivu na severu, hlavně ve směru na velká města jako Sumy nebo Charkov. A dá se říci, že Charkov se pomalu dostává do situace, v jaké byl Mykolajiv v březnu 2022.“

Náměstek Koreňjev předpokládá, že přímé boje se mohou časem posunout až na předměstí Charkova: „Víme, co tam teď lidé prožívají. Je to dost hrůzostrašné, když je město pod neustálým ostřelováním, ale my jsme se v podobné situaci snažili udržet Mykolajiv v chodu, to je velmi důležité. A Charkov teď bude stejně statečný.“

Když manželka zavolá, že vybombardovali dům

Do Brna na stáž Partnerství pro udržitelnou obnovu Ukrajiny, kterou každé dva měsíce pořádá pro ukrajinské regionální politiky Nadace Partnerství, přijel i Vitalij Rastorhujev. Na radnici ve čtvrtmilionových Sumách řídí odbor regionálního rozvoje, přičemž toto město ležící jen 30 kilometrů od ruských hranic teď světová média skloňují ve všech pádech. Očekává se ruská ofenziva ze sousední Belgorodské a Kurské oblasti.

Sumská oblast už nyní čelí rozsáhlým útokům dronů i raket, a tohle ruské násilí vůči civilistům bolestně rezonuje až v Brně. „Válka mě dostihla i v České republice, když mi v průběhu stáže zavolala manželka a vyděšeně mi oznámila, že v deset hodin dopoledne zasáhla ruská raketa i náš rodinný dům. Naštěstí nebyla doma, ani děti, takže všichni přežili a nikdo nebyl zraněn,“ tlumočí Rastorhujev zprávy z domova.

„To je samozřejmě nejdůležitější, že se rodině nic nestalo,“ děkuje osudu. Ruská raketa z domu srazila střechu, zničila pokoje v patře a způsobila i částečný propad stropů do přízemí. „Je to hrozné přijít o domov, teď budeme žít v pronajatém bytě. No nic, život jde dál a nejdůležitější ze všeho je porazit Rusko. A Ukrajina určitě vyhraje!“

Přijeli řešit obnovu, doma se střílí

Vítězství? Regionální politici na stáži v Brně o něm nepochybují. Jinak by přece nepřijeli na seminář, který je zaměřen na obnovu válkou poničené země. „Českým partnerům jsem nesmírně zavázán za kontakty i konkrétní zkušenosti, které jsem u vás získal. A které budou využity při obnově města a celé oblasti,“ věří Vitalij Rastorhujev ze Sum v lepší zítřky. Ukrajinská média ve stejné chvíli píšou o diverzních operacích Rusů právě v Sumské oblasti. A mluvčí ukrajinské Státní pohraniční služby Andrij Demčenko připouští i brzkou útočnou akci od ruských hranic.

Jen v průběhu 29. května provedla Ruská federace v Sumské oblasti 17 ostřelování pohraničních území, celkem se ozvalo 68 výbuchů. Ruská raketa zamířila například na obec Krasnopil, v níž zemřeli dva nevinní civilisté. A dalších pět osob bylo vážně zraněno.

Přesto starostové myslí na obnovu, dokonce už ji realizují. Například Ukrajinské gymnázium Mykoly Arkasa v Mykolajivu letos slaví 132 let od svého založení. „Vůbec první ukrajinské gymnázium v naší zemi bylo na přelomu října a listopadu 2022 z velké části zničeno, když ho zasáhla ruská raketa. Ale už začínáme s rekonstrukcí,“ vypráví Serhij Koreňjev, náměstek primátora v Mykolajivu.

Pomáhat se nemusí jen zbraněmi

Kde ale válečný Mykolajiv sehnal prostředky na obnovu historického gymnázia, když ukrajinský státní rozpočet musí především financovat válku? „Je pravda, že erární peníze jdou nyní v našem městě především na vybudování bezpečných krytů. Opravu gymnázia platí Dánské království prostřednictvím Úřadu OSN pro projektové služby,“ informuje Koreňjev. Dánsko dokonce v Mykolajivu otevřelo kancelář svého velvyslanectví a hodlá ve městě a Mykolajivské oblasti investovat do obnovy částku přesahující 21 milionů amerických dolarů.

Peníze budou použity také na financování projektu odminování zemědělské půdy. „Obnova zničeného gymnázia už má hotový projekt, nedávno se staveniště oplotilo a Dánové s pomocí OSN už navážejí stavební materiál,“ popisuje postup prací náměstek primátora. „Potřebujeme pozitivní cíle i dobrou náladu. Válku nemůžete vést jen se zachmuřenou tváří, musíme se dívat i do budoucnosti,“ vypráví zástupce primátora a zdůrazňuje, že Západ nepomáhá jen zbraněmi.

Radnice v Mykolajivu přitom i několikrát v týdnu organizuje pohřby padlých vojáků s trvalou adresou v tomto městě. „Jenom plakat, to prostě nejde, i když už mi v bojích padlo hodně kamarádů,“ přemítá Serhij Koreňjev. Z jeho slov tak trochu mrazí, neboť z pohledu Středoevropana je každá oběť války hlavně o pláči. Pro bojující zemi prý ale smrt neznamená jen slzy. Každý mrtvý voják je považován za hrdinu, který padl za konečné vítězství a obnovu svobodné a nezávislé Ukrajiny. Prohra nebo poroba národa pod Ruskem se nepřipouští.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Legendární americká zbraň v akci. Ukrajinec si počkal na okupanty, pak je rozprášil salvou

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie