Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vaša obľúbená príchuť čipsov čoskoro zmizne z obchodov. Ich zložka môže spôsobiť rakovinu

11.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ViDCan). Európska únia sa rozhodla postupne vyradiť z predaja produkty s príchuťou umelého zaúdenia. To okrem iného zahŕňa aj obľúbené čipsy. Výskum ukázal, že špecifická metóda extrakcie arómy môže zvýšiť riziko rakoviny. Ilustračné foto: shutterstock/ViDCan Členské štáty Európskej únie v apríli podporili návrh Európskej komisie neobnoviť povolenie pre osem […]
Menej ako 1 min. min.

11.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ViDCan).

Európska únia sa rozhodla postupne vyradiť z predaja produkty s príchuťou umelého zaúdenia. To okrem iného zahŕňa aj obľúbené čipsy. Výskum ukázal, že špecifická metóda extrakcie arómy môže zvýšiť riziko rakoviny.

Ilustračné foto: shutterstock/ViDCan

Členské štáty Európskej únie v apríli podporili návrh Európskej komisie neobnoviť povolenie pre osem „údených“ aróm pre potraviny. To znamená, že niektoré obľúbené produkty v priebehu nasledujúcich dvoch rokov zmiznú z pultov obchodov. Prečo toto rozhodnutie?

Čipsy s údenou slaninou budú stiahnuté z predaja. Je to všetko kvôli jednej ingrediencii

Európska únia sa rozhodla postupne vyradiť čipsy s údenou slaninou z predaja. Toto rozhodnutie diktuje správa Európskej komisie, ktorá zohľadňuje výsledky výskumu Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA). Ukázali, že údené arómy, ktoré dodávajú výrobkom ich charakteristickú chuť, môžu byť potenciálne škodlivé pre naše zdravie.

Za všetko môže proces vytvárania tejto chuti. Pyrolýza zahŕňa čistenie dymu, aby sa odstránili škodlivé zložky ako popol a decht, čo má za následok tzv. tekutý dym. To sa potom pridáva do jedla. Výskum EFSA však spojil tieto príchute s genotoxicitou, ktorá v potravinových výrobkoch vedie k poškodeniu genetického materiálu buniek. Je to znepokojujúce, pretože zmeny v genetickej informácii môžu zase zvýšiť riziko vzniku, okrem iného: rakoviny alebo dedičných chorôb.

Z regálov obchodov nezmiznú len čipsy. Ide aj o tieto produkty

Vzhľadom na vyššie uvedené informácie sa 27 členských štátov EÚ rozhodlo zablokovať predaj produktov obsahujúcich toxické arómy. Tento zákaz povedie k tomu, že z obchodu zmiznú nielen obľúbené slaninové lupienky, ale aj ďalšie produkty, do ktorých sa látka pridáva.

To okrem iného zahŕňa: niektoré grilovacie omáčky, mäso, syry a ryby. Výrobcovia dostanú dvojročné prechodné obdobie, počas ktorého budú môcť nájsť alternatívy k dochucovaniu potravín.

„Po uplynutí obdobia vyraďovania sa tieto arómy už nebudú môcť používať v EÚ“

– píše sa v odôvodnení rozhodnutia.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Plynové kotly sa stanú minulosťou. Nový zákaz sa blíži, rozhodnutie padlo

Tieto obaly budú zakázané. EÚ prijala ďalšie ekologické nariadenia

The post Vaša obľúbená príchuť čipsov čoskoro zmizne z obchodov. Ich zložka môže spôsobiť rakovinu appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie