Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

VĎAKA OSVETE A KAMPANI SEDEM ŽIVOTOV NÁM NA SLOVENSKU RASTIE POČET DARCOV A TRANSPLANTÁCIÍ Pri príležitosti Svetového dňa transplantácií sme na tlačovej k…

VĎAKA OSVETE A KAMPANI SEDEM ŽIVOTOV NÁM NA SLOVENSKU RASTIE POČET DARCOV A TRANSPLANTÁCIÍ 🫀 Pri príležitosti Svetového dňa transplantácií sme na tlačovej konferencií informovali o pozitívnych správach, ktoré zaznamenal transplantačný program. TRANSPLANTÁCIE V ČÍSLACH: V roku 2023 sa celkovo na Slovensku zrealizovalo 186 transplantácií: ✅ 128 transplantácií obličiek ✅ 17 transplantácií sŕdc ✅ 40 […]
Menej ako 1 min. min.

VĎAKA OSVETE A KAMPANI SEDEM ŽIVOTOV NÁM NA SLOVENSKU RASTIE POČET DARCOV A TRANSPLANTÁCIÍ 🫀

Pri príležitosti Svetového dňa transplantácií sme na tlačovej konferencií informovali o pozitívnych správach, ktoré zaznamenal transplantačný program.

TRANSPLANTÁCIE V ČÍSLACH:
V roku 2023 sa celkovo na Slovensku zrealizovalo 186 transplantácií:
✅ 128 transplantácií obličiek
✅ 17 transplantácií sŕdc
✅ 40 transplantácií pečene
✅ 1 transplantácia Langerhansových ostrovčekov

Ďalšími významnými úspechmi bola tzv. ABO inkompatibilná transplantácia obličky, kedy sú u darcu a príjemcu orgánu krvné skupiny nezlučiteľné. Lekári zároveň transplantovali obličku HIV pozitívnemu pacientovi s utlmenou aktivitou HIV vírusu. Prvýkrát na Slovensku sa v roku 2023 uskutočnila transplantácia Langerhansových ostrovčekov, čím sa transplantačný program na Slovensku významne posunul dopredu.

Našou ambíciou spolu so Slovenskou transplantologickou spoločnosťou a kampaňou Sedem životov je skrátiť čakacie lehoty na životne dôležité orgány, zabrániť predčasným úmrtiam a zvýšiť počty transplantácií. Zároveň chceme darcovský program rozšíriť aj o darcov zo zastavenou srdcovou činnosťou.

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky
#zuzanadolinkova #sedemzivotov #ministerstvozdravotnictva







Zdroj: Zuzana Dolinková

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie