Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vědci našli bič na Crohnovu chorobu. Výzkum nové metody léčby vstupuje do nové fáze

Idiopatické střevní záněty se většinou poprvé projevují v mladém věku. Jednou z takových pacientek byla Lauren Golightlyová. Té se první příznaky jako žaludeční křeče a krev ve stolici projevily již v 16 letech. Diagnózu se ale dozvěděla až o pět let později, načež musela podstoupit operaci, během níž došlo k odstranění slepého střeva. Následně zůstala odkázána […]
Menej ako 1 min. min.

Idiopatické střevní záněty se většinou poprvé projevují v mladém věku. Jednou z takových pacientek byla Lauren Golightlyová. Té se první příznaky jako žaludeční křeče a krev ve stolici projevily již v 16 letech. Diagnózu se ale dozvěděla až o pět let později, načež musela podstoupit operaci, během níž došlo k odstranění slepého střeva. Následně zůstala odkázána na spoustu léků proti bolesti. „Není to život, který bych chtěla žít,“ popsala pro BBC sedmadvacetiletá Golightlyová, která trpí Crohnovou chorobou.

ČTĚTE TAKÉ: Krvácení z nosu: Neškodná záležitost, ale i příznak vážnějšího problému. Kdy zpozornět?

Jednou z částí imunitního systému jsou bílé krvinky zvané makrofágy. Ty zaplavují střevní výstelku, kde uvolňují chemické látky, které vedou k masivnímu zánětu. I přesto, že se jedná o normální reakci těla na infekci, delší trvání může mít zničující zdravotní následky. Tým britských odborníků z Francis Crick Institute a University College London objevil část genetického kódu, neboli DNA, která funguje jako makrofágový „hlavní regulátor“ zánětu, píše BBC.

Vědci současně odhalili, jaké léky by měly nemoc zvrátit, přičemž laboratorní testy dopadly dobře. Dalším krokem je pozorování, jak zapůsobí na lidech. V publikované odborné studii popsali, že již schválené léčiva, například na rakovinu, dokázala nadměrné záněty zmírnit. „Teoreticky jsme zjistili nový způsob, jak léčit tyto nemoci,“ cituje BBC lékaře Jamese Lee z Francis Crick Institute.

Cesta k nové léčbě IBD je přesto ještě dlouhá. I přes náskok musí vědci nejprve najít způsob, jak zasáhnout pouze makrofágy, aniž by způsobili vedlejší účinky v celém těle. Cílem týmu je zahájit klinické studie do pěti let.

Mezi nejčastější příznaky IBD patří křeče v břiše, průjmy a krev ve stolici. Nemoc může také způsobit náhlý úbytek hmotnosti nebo ochromující únavu. Pětina lidí s Crohnovou chorobou potřebuje operaci během prvních pěti let po diagnóze. Předpokládá se, že IBD trpí více než 10 milionů lidí na celém světě, píše Daily Mail.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lidé s duševní poruchou umírají o 15 let dřív, říká expert. Pro pacienty má zásadní radu

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie