Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vedeli ste, že keď toto uvidíte na banáne, radšej by ste ho nemali jesť?

Žltkastý banán s dokonalým tvarom skončí v koši rovnako pravdepodobne ako banán so šupkou posiatou hnedými škvrnami. Pozrite sa, ako rozpoznať ovocie, ktoré nie je vhodné na konzumáciu. Naučiť sa to je jednoduché a môže to zabrániť nebezpečným otravám. Nenechajte sa oklamať farbami a dokonalými tvarmi ovocia, tmavé škvrny nie sú vždy znakom skazenosti a […]
Menej ako 1 min. min.

Žltkastý banán s dokonalým tvarom skončí v koši rovnako pravdepodobne ako banán so šupkou posiatou hnedými škvrnami. Pozrite sa, ako rozpoznať ovocie, ktoré nie je vhodné na konzumáciu.

Naučiť sa to je jednoduché a môže to zabrániť nebezpečným otravám. Nenechajte sa oklamať farbami a dokonalými tvarmi ovocia, tmavé škvrny nie sú vždy znakom skazenosti a dokonalý tvar a načrtnuté okraje nemusia byť dobrou predzvesťou.

Ktoré banány by sa nemali konzumovať?

V prvom rade by sa nemali jesť banány, ktoré nepríjemne zapáchajú, sú mäkké alebo z nich vyteká tekutina. Zvyčajne je to znak pokazenia. Vyhodiť treba aj plody, na ktorých sú po rozkrojení viditeľné červené alebo hnedé škvrny, ktoré sa časom vyvinú do súvislej línie. Tieto škvrny naznačujú, že banán mohol byť napadnutý plesňou nazývanou nigrospora. Hoci pre človeka zvyčajne nepredstavuje hrozbu, môže byť nebezpečná pre alergikov a ľudí s oslabeným imunitným systémom.

Snažte sa tiež vyberať banány, ktoré nemajú mechanicky poškodenú šupku. Je to veľmi dôležité, pretože inak sa do dužiny dostanú kontaminanty (vrátane napríklad zvyškov pesticídov). Banány by nemali mať viditeľné stopy plesní, a ak sú na špičke plodu viditeľné biele škvrny, je to znak toho, že mohlo byť použité príliš veľké množstvo chemikálií. Okrem toho by banán nemal byť príliš sploštený s viditeľne poškriabanými okrajmi.

Môžu sa banány s hnedými škvrnami konzumovať?

Šupka pokrytá hnedými škvrnami je znakom toho, že ovocie dozrieva. V dôsledku tohto procesu sa menia výživové vlastnosti banánu, napr. enzýmy počas dozrievania banánu premieňajú zložité cukry v banáne na jednoduché cukry. Mnohým ľuďom zrelé ovocie chutí lepšie, pretože je sladšie a zvyčajne mäkšie, avšak ľudia s cukrovkou by sa mali mať na pozore.

Iné je, keď je pod šupkou aj tmavá dužina posiata hnedými škvrnami. Je to znak pokazenia – presnejšie znak toho, že ovocie obsahuje spóry plesní. Tie môžu spôsobiť otravu jedlom a nepríjemné žalúdočné problémy.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie