Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vedia niečo čo my nie: Banky po celom svete hromadia zlato

Centrálne banky po celom svete plánujú zvyšovať svoje zlaté rezervy. Dôvodom je údajne geopolitické napätie a finančná neistota, uvádza správa News Bitcoin. Nie je vôbec prekvapivé, že sa finančné inštitúcie uchýlia k takýmto krokom, keďže zlato je dodnes považované za povinnú zložku každého investičného portfólia. Centrálne banky akumulujú zlato Na základe správy „2024 Central Bank […]
Menej ako 1 min. min.

Centrálne banky po celom svete plánujú zvyšovať svoje zlaté rezervy. Dôvodom je údajne geopolitické napätie a finančná neistota, uvádza správa News Bitcoin. Nie je vôbec prekvapivé, že sa finančné inštitúcie uchýlia k takýmto krokom, keďže zlato je dodnes považované za povinnú zložku každého investičného portfólia.

Centrálne banky akumulujú zlato

Na základe správy „2024 Central Bank Gold Reserves Survey“ od svetovej rady pre zlato je otázka držby najvzácnejšieho aktíva na svete čoraz kritickejšia. Prieskumu sa zúčastnilo 70 centrálnych bánk. V roku 2023 tieto inštitúcie naakumulovali ďalších 1 037 ton zlata, čo predstavuje druhý najvyšší ročný údaj v histórii po roku 2022 kedy nakúpili až 1 082 ton.

Zlato

Zlato je v súčasnosti najhodnotnejšie aktívum na svete s odhadovanou trhovou kapitalizáciou 15,67 bilióna dolárov.

Roky 2022 a 2023 boli rekordné, keďže inflácia prekonala najvyššie hodnoty za posledné desaťročia. Avšak centrálne banky plánujú v trende pokračovať aj napriek tomu, že tempo rastu cien sa už stabilizovalo. To otvára otázku, či vedia niečo čo bežní ľudia nie. Pravdou ale je, že finančná neistota pretrváva aj naďalej.

Odpoveď respondentov na otázku ako sa zmenia držby zlata bánk do 1 roka. Zdroj: Central bank gold reverves survey

Aj keď už fiat peniaze nie sú dávno kryté zlatom, úloha drahého kovu je extrémne dôležitá. Vlády aj finančné inštitúcie po celom svete toto aktívum akumulujú, pretože chcú do svojho portfólia priniesť istú stabilitu, ktorú zlato predstavuje. Dodnes si totiž úspešne plní úlohu uchovávateľa hodnoty a ochrancu proti inflácii.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Cena zlata prekonáva rekord

Vysoký dopyt po zlate zo strany inštitúcií spôsobil, že cena sa výrazne pohla smerom nahor. Výsledkom je, že zlato dokonca drží krok s najväčším akciovým indexom S&P 500. Zatiaľ čo S&P 500 od trhového dna z októbra 2022 stúpol o 56 %, zlato za to isté obdobie narástlo o 43 %.

Zlato verzus akcie. Zdroj: TradingView

Pre drahý kov je takáto cenová výkonnosť extrémne volatilná. A je iba dôkazom toho, že o zlato je enormný záujem. V posledných rokoch tak investori nie len úspešne ochránili kapitál pred infláciou, ale aj inkasovali vysoké zisky. A ak bude záujem zo strany centrálnych bánk pokračovať aj najbližší rok, cena zrejme bude prekonávať nové historické maximá.

Ak sa viac zaujímate o investovanie, odporúčame vám pozrieť sa aj na nasledujúce video:

The post Vedia niečo čo my nie: Banky po celom svete hromadia zlato appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie