Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Veľa Slovákov tieto listy vyhadzuje do koša. Sú však zázrak pre telo

Mladá mrkvička láka svojou krásnou farbou a úžasnou chuťou. Najčastejšie však hovoríme o koreni, ale čo zelené listy? Ich miesto určite nie je v koši. Pozrite sa, prečo by mrkvové listy mali byť vo vašom jedálničku. S mrkvovými listami sa zaobchádza ako s odpadom a po odrezaní koreňa zvyčajne skončia v koši. prečo? Mnoho ľudí […]
Menej ako 1 min. min.

Mladá mrkvička láka svojou krásnou farbou a úžasnou chuťou. Najčastejšie však hovoríme o koreni, ale čo zelené listy? Ich miesto určite nie je v koši. Pozrite sa, prečo by mrkvové listy mali byť vo vašom jedálničku.

S mrkvovými listami sa zaobchádza ako s odpadom a po odrezaní koreňa zvyčajne skončia v koši. prečo? Mnoho ľudí stále verí, že sú jedovaté. V skutočnosti sú nielen úplne jedlé, ale aj veľmi zdravé.

Listy mrkvy sú jedlé a zdravé. Tu je dôvod, prečo by ste ich mali jesť

Listy mrkvy, či petržlenu, nie sú jedovaté, práve naopak, sú plne jedlé a veľmi zdravé. Obsahujú veľa vitamínov, napríklad vitamín C a vitamín K, a minerály. Ide najmä o vápnik, horčík, draslík, ale aj fenolové zlúčeniny, karotenoidy, chlorofyl a antioxidanty.

Listy mrkvy majú široké využitie aj v ľudovom liečiteľstve. Používajú sa ako antiseptikum pri ochoreniach ústnej dutiny a ďasien, ako aj na rany. Nálev z listov mrkvy pôsobí močopudne, odstraňuje opuchy a podporuje detoxikačný proces organizmu. Dá sa použiť aj na osvieženie dychu.

Podceňované mrkvové listy majú mnoho zdravotných výhod. Podporujú imunitu a priaznivo pôsobia na trávenie a krvný obeh. Pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi a udržiavať správny krvný tlak. Navyše sú zdravé pre oči.

Čo môžete urobiť z listov mrkvy? Pripravte si nebeské pesto

S mrkvou sa v kuchyni oplatí zaobchádzať rovnako ako s petržlenovou vňaťou, teda ponechať a použiť koreň aj listy. Listy mrkvy majú jedinečnú, horkú chuť, ktorá sa po tepelnej úprave stáva menej intenzívnou. Na konzumáciu sú najlepšie mladé mrkvové listy z ekologického poľnohospodárstva. Mrkvové listy možno pridávať do polievok a šalátov, ale aj omáčok, sendvičov a štiav, zeleninových či zeleninových a ovocných koktailov. Okrem toho sú mrkvové listy vhodné na mrazenie.

Ak chcete pripraviť pesto z listov mrkvy, musíte si pripraviť veľký zväzok mladých listov, olivový olej (až 100 ml), cesnak (3 strúčiky) a mandle, orechy alebo slnečnicové semienka (hrsť). Na dochutenie budete potrebovať soľ, korenie a trochu citrónovej šťavy.

Listy umyte a osušte, potom odstráňte tvrdú stonku. Cesnak ošúpeme a zmiešame s mrkvovými listami a olejom. Do vzniknutej hmoty postupne pridávame opražené semienka (orechy), kým pesto nezíska vhodnú konzistenciu. Nakoniec všetko dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Hotové pesto podávajte s cestovinami alebo ako prílohu k sendvičom, zelenine, syrom alebo údeninám.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie