Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Velká Británie chce obnovit povinnou vojenskou službu, zatímco se Evropa připravuje na válku s Ruskem

V zájmu oživení „národního ducha“ – a udržení Ukrajinského stroje na praní špinavých peněz v chodu o něco déle – chce premiér Spojeného království Rishi Sunak náhle zavést povinnou službu Britů v armádě Spojeného království. Pokud Konzervativní strana zůstane u moci i po parlamentních volbách, které jsou v současné době naplánovány na červenec, plánuje Sunak […]
Menej ako 1 min. min.

V zájmu oživení „národního ducha“ – a udržení Ukrajinského stroje na praní špinavých peněz v chodu o něco déle – chce premiér Spojeného království Rishi Sunak náhle zavést povinnou službu Britů v armádě Spojeného království.

Pokud Konzervativní strana zůstane u moci i po parlamentních volbách, které jsou v současné době naplánovány na červenec, plánuje Sunak znovu zavést povinnou národní službu, známou také jako branná povinnost, s náklady ve výši přibližně 2,5 miliardy liber ročně.

Podle nových pravidel by všichni osmnáctiletí ve Velké Británii museli buď nastoupit na plný úvazek do armády, nebo jeden víkend v měsíci dobrovolně pracovat ve společenských organizacích, jako jsou například orgány činné v trestním řízení nebo Národní zdravotní služba (NHS), Britský státní systém zdravotní péče.

Povinná vojenská služba by podle Sunaka „našim mladým lidem poskytla příležitosti, které jim změní život“, jak se uvádí v manifestu, který Sunak poskytl médiím.

„Toto je skvělá země, ale generace mladých lidí neměly příležitosti ani zkušenosti, které by si zasloužily, a existují síly, které se snaží naši společnost v tomto stále nejistějším světě rozdělit,“ dodal Sunak mazaně, takže to zní, jako by bojovat ve válkách bankéřů byla výsada.

„Mám jasný plán, jak to řešit a zajistit naši budoucnost. Zavedu nový model národní služby, který vytvoří mezi našimi mladými lidmi společný smysl pro cíl a obnoví pocit hrdosti na naši zemi.“

Sunak tvrdí, že mladí Britové se v Britské armádě mohou naučit „skutečným dovednostem“ a také „dělat nové věci a přispívat své komunitě a naší zemi.“

„Jako otec,“ dodal ve svém projevu, „se těším na své dvě dcery, které budou vykonávat národní službu. Myslím, že to pro ně bude obohacující zkušenost.“

V případě znovuzvolení plánuje Konzervativní strana vytvořit novou Královskou komisi, která by dokončila Sunakovu vizi vytvoření „programu národní služby“, jehož pilotní verze by byla spuštěna v září 2025.

Jediní lidé, kteří o Sunakově plánu povinné branné povinnosti věděli před jeho veřejným odhalením, byli jeho nejbližší poradci. Pro všechny ostatní to bylo velké tajemství, které teprve nyní, jen několik týdnů před volbami, spatřuje světlo světa.

Dokument, který doprovází Sunakovo oznámení, má 40 stran. Uvádí se v něm, že expanze Britských ozbrojených sil je nezbytná tváří v tvář „rostoucím mezinárodním hrozbám ze strany zemí, jako jsou Rusko a Čína.“ Jinými slovy, Velká Británie potřebuje více mrtvých, které by mohla nasypat do mlýnku na maso na Ukrajině, aby si Volodymyr Zelenskyj mohl koupit novou megajachtu.

Opoziční lídři ve Velké Británii jsou pobouřeni, že Sunak by chtěl něco takového zavést, zvláště za tak enormně vysoké náklady, protože mnoho Britů se při rekordní inflaci snaží jen tak tak vyjít s penězi.

„Tohle není plán,“ prohlásil mluvčí opoziční Labouristické strany a obvinil Konzervativce, že nabourávají Britskou ekonomiku a zároveň snižují počty vojáků. „Je to revize, která by mohla stát miliardy a je nutná jen proto, že Toryové zpustošili ozbrojené síly na nejmenší velikost od dob Napoleona.“

„Naše ozbrojené síly nám kdysi záviděl celý svět. Tato konzervativní vláda snížila počty vojáků a plánuje další škrty v armádě,“ dodal mluvčí liberálních demokratů pro obranu Richard Foord.

Britská armáda existuje již 364 let a po většinu této doby byla plně dobrovolnickou silou. Branná povinnost byla zavedena pouze během první a druhé světové války, přičemž národní služba oficiálně skončila v roce 1960.

Prosím, lajkujte, sdílejte a přihlaste se k odběru tohoto kanálu, abychom mohli pokračovat ve sdílení zpráv, kterých se mainstream neodvažuje dotknout. Zůstaňte silní. Tento boj vyhrajeme.

Zdroj

The post Velká Británie chce obnovit povinnou vojenskou službu, zatímco se Evropa připravuje na válku s Ruskem first appeared on Akta X.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie