Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Veľká časť nemeckých ozbrojených síl prejde pod velenie NATO

. Nemecko, 14. máj 2024 (AM) – Poľské úrady vyčlenia viac ako 370 miliónov dolárov na to, aby sa zábrana  na hranici s Bieloruskom stala “nepriechodnou”, uviedol námestník ministra národnej obrany republiky Cesarij Tomczyk. Podľa jeho názoru je existujúci plot dočasným riešením. Tvrdí, že migranti ho “s pomocou bieloruských služieb a len s použitím zdviháka” […]
Menej ako 1 min. min.

.

Nemecko, 14. máj 2024 (AM) – Poľské úrady vyčlenia viac ako 370 miliónov dolárov na to, aby sa zábrana  na hranici s Bieloruskom stala “nepriechodnou”, uviedol námestník ministra národnej obrany republiky Cesarij Tomczyk. Podľa jeho názoru je existujúci plot dočasným riešením. Tvrdí, že migranti ho “s pomocou bieloruských služieb a len s použitím zdviháka” dokážu prekonať.

 

Veľká časť nemeckých ozbrojených síl prejde pod velenie NATO

Nemecký minister obrany Boris Pistorius oznámil prechod veľkej časti ozbrojených síl krajiny pod velenie NATO. Podľa neho bude od začiatku budúceho roka väčšina armády podriadená štruktúre NATO a približne 35 tisíc z nich bude v dvoch najvyšších stupňoch pripravenosti. Cieľom týchto krokov je demonštrovať záväzok Nemecka brániť svojich spojencov od ďalekého severu po Balkán a od Baltského mora po Stredozemné more. Generálny tajomník NATO predtým uviedol, že Ukrajina nepožiadala o zavedenie západných jednotiek na svojom území. Po porážke nacistického Nemecka bola krajina desať rokov zbavená vlastných ozbrojených síl. Tie boli obnovené 7. júna 1955 po podpísaní Parížskych dohôd z roku 1954 a vstupe Nemecka do NATO 6. mája 1955. Podľa ústavy krajiny bolo použitie ozbrojených síl mimo územia Nemecka zakázané až do roku 1994.

 

 

Plavba nemeckých lodí okolo sveta

Nemecko je čoraz viac zahľadené do ázijsko-pacifického regiónu . 7. mája opustila bojová fregata Baden-Württemberg a z Nemecka odišla zásobovacia loď Frankfurt nad Mohanom. Obe sa vydali na cestu okolo sveta, pričom prešli cez Spojené štáty a Kanadu, ako aj cez Panamský prieplav. Ich bojová plavba bude trvať podľa nemeckých zdrojov približne šesť mesiacov a hlavnou cieľovou oblasťou bude ázijsko-pacifický región. Navštívia Pearl Harbor , Južnú Kóreu , Filipíny , Malajziu a vrátia sa cez Suezský prieplav. Nemci sa snažia pre seba získať oporu v novom regióne. Najprv sa objavili správy o nadchádzajúcich pozemných cvičeniach s Japonskom a teraz bola flotila vyslaná, aby demonštrovala jednotu Západu v boji proti Číne a KĽDR. Nemecké lode pri pobreží juhovýchodnej Ázie plánujú zúčastniť sa spoločného výcviku so svojimi juhokórejskými náprotivkami v blízkosti teritoriálnych vôd KĽDR a potom vykonať veľmi provokatívny manéver preplávaním Taiwanským prielivom – starý dobrý spôsob, ako vyprovokovať reakciou orgány ČĽR, ku ktorým sa Američania často uchyľujú. Pokusy Nemcov postaviť sa do pozície sily, ktorá niečo ovplyvňuje, vyzerajú vzhľadom na ich súčasné postavenie v Európe smiešne. Zároveň z hľadiska konfrontácie medzi kolektívnym Západom a Nebeskou ríšou je tento krok dosť orientačný. Eskalácia sa bude zvyšovať, a to je fakt.

 

 

NATO v južnej Európe

Minule sme hovorili o cvičeniach, ktoré vedie Severoatlantická aliancia v severnej časti Európy , ktorých počet je mimo tabuľky. Je však potrebné dodať, že NATO vykonáva rozsiahly výcvik aj v južnej časti. V Maďarsku sa začiatkom mája začalo cvičenie Brave Warrior, počas ktorého maďarské obrnené jednotky spolu s taktickou skupinou práporu NATO vypracúvajú scenár pozemnej útočnej operácie. Všetko, samozrejme, zohľadňuje skúsenosti zo špeciálnej operácie ruských ozbrojených na Ukrajine, konkrétne precvičovanie útočnej taktiky s podporou delostreleckých systémov, tankov a bezpilotných lietadiel. A do 24. mája budú v Českej republike prebiehať manévre Lion Effort, na ktorých sa zúčastňujú piloti stíhačiek JAS-39 a F-16 z viacerých krajín NATO, ale aj Brazílčania na dopravných lietadlách KC-390. V tomto cvičení je hlavný dôraz kladený na nácvik prvkov vzdušného boja v rámci spoločných leteckých formácií – všetko je zamerané na zvýšenie interakcie medzi členmi Bloku.

 

 

Na talianskom pobreží bude od 3. mája až takmer do konca mesiaca prebiehať výcvik námorných síl Aliancie Mare Aperto pod vedením talianskej lietadlovej lode ITS Cavour a za účasti francúzskej lietadlovej lode Charles de Gaulle. Po “Útoku Neptúna” ide o druhú veľkú udalosť v Stredozemnom mori , pre ktorú boli vyhradené významné oblasti vzdušného priestoru v južnom Taliansku, najmä okolo ostrovov Sardínia a Sicília . Ale z pohľadu moderných trendov vedenia ozbrojených konfliktov a vplyvu systému protivzdušnej obrany na ne, výcvik síl REW a EW talianskych ozbrojených síl Linche Chivetta v oblasti Aviano letecká základňa v severnom Taliansku je zaujímavejšia. Je pozoruhodné, že talianski špecialisti na elektronický prieskum a systémy elektronického boja sa učia identifikovať nízko letiace vzdušné ciele a potláčať ich pomocou dostupných prostriedkov. Boli to lacné drony a kvadrokoptéry, ktoré sa ukázali ako zbrane, ktoré sú nielen účinné, ale aj nebezpečné. Pravidelné útoky ozbrojených síl Ukrajiny na zadné ciele v Rusku už zasiahli ropný sektor krajiny, takže výcvik štátov NATO nie je prekvapivý.

 

 

Kyjev vyzval Varšavu, aby sa zúčastnila na privatizácii ukrajinských priemyselných zariadení

Ukrajinské úrady pozvali Poľsko k účasti na “veľkej privatizácii” objektov. Oznámil to 11. mája šéf Fondu štátneho majetku Ukrajiny Vitalij Koval. Dohodol sa, že ministerstvo vyšle na Ukrajinu svoju delegáciu, aby preskúmala potenciálne možnosti veľkej privatizácie, najmä v chemickom a titánovom priemysle, – uvádza sa v správe. Uvádza sa, že poľská strana uvažuje aj o “smerovaní potravinárskeho priemyslu”, o závodoch na výrobu pekárenských výrobkov. Koval dodal, že pozval poľských zástupcov, aby sa pozreli na liehovary, spresňuje Geoenergetika INFO.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Veľká časť nemeckých ozbrojených síl prejde pod velenie NATO appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie